Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte Maminky, mám na vás takový dotaz ohledně výchovy. Náš malý Samík právě oslavil 2 roky a jsme s ním naprosto šťastní
. Snažím se s sním trávit co nejvíce času a hrát si s ním. Ale občas se stane, že prostě potřebuju aby si vystačil sám (třeba při vaření, cestování a podobně) ale sám si s hračkami nevyhraje. Začala jsem mu pouštět videa určená pro děti. úplně miluje napřiklad toto https://www.youtube.com/watch?… je totiž typický chlapík, který miluje auta. Co si o tom myslíte? Pouštíte dětem taky nějaká videa? Dost mě zajímá váš názor, protože nechci uplně podlehnout době, ale zase občas je to potřeba…
![]()
Proč ne. Naše Barča milovala videa, kde se rozbalovala kinder vajíčka. Najdi si ![]()
Mám druhé dítě, oběma se věnuji hodně, starší jsem věnovala 100% sebe, ale mladší je vzteklina, občas mu dam cokoliv (tablet, lítátko, TV..,) aby od něj byl chvíli klid, a světe div se, zjišťuju, že i tak umí všechno co ta vypiplaná starší sestra, naopak, i když se mu zdaleka nemám čas věnovat tolik jako první, zjišťuju, že je kolikrát oproti ní v něčem i napřed. Takže si s klidným svědomím ulevuj, co to jde
![]()
Mám to stejně
mám 2 dost živé dcery a aspoň 1 kafe odpoledne si chceme vypít v klidu
neseděj u toho celý den ani každý den tak proč ne.
Jee tak to jste mě potěšily!!!
asi mě ohledně videí hodně rozhodila tchýně, která je velice staromódní a své názory si nehodlá nechat pro sebe ![]()
Videa pouštíme, hlavně ráno, když se chci ještě chvíli válet v posteli
ale co mě zaráží, tak že dvouletý dítě se samo není schopný na chvíli zabavit?
stát děcku permanentně za zadkem je totální hloupost a jednou se ti to vymstí, i když to se děje podle mě už teď ![]()
2.5leta dcera ma rada: SLOVENSKE Fiha, Spievankovo, CESKE Ciperkove, Stistko a Poupenka, Hadej hadej s kocourkem, ANGLICKE Dave and Ava, Little Baby Bum, Mother Goose Club. Poustime rano, kdyz si ji vezmem k nam do postele a chvilku po veceri.
Mam dve dcery 5 a 2 a ani jedna si nikdy neumela poradne hrat sama, ted uz si hraji spolu.Obe vzdy preferovaly hru interaktivni-na doktora, ucitele, restauraci, proste nikdy jsem nevidela, ze by sedely u lega a neco si klidne stavely.Max panacky a opet hra ma neco. Podle me je to takovy typ ditete.Muj bratr byl zase dite, ze ho rano dali na pisek, tam kutil do obeda, pak spal, pak si sam hral a sel spat.Jen stavel a stavel. Takze jsem zapojovala do sve cinnosti, pripadne ji moderovala tanecni show a u toho varila apod. Nekdy holt rvala a nebi se pustila televize. Myslim, ze samostatnou hru nevynutis. Zrovna vcera jsem zirala, bratrancova dcera si hodinu zuzlala v koute patku chleba a rodice si ji nemuseli vsimat.To neznam ![]()
Ja mam taky 2,5letaka, co se sam nezabavi…teda jo, ale vymejsli kraviny a nehraje si. Takze ja za nim pak jen litam a uklizim skody. Pohadky mu poustim, nevidim na tom nic spatnyho, kdyz to neni furt
@kulicka1985 Pokrok nezastavis. Animaky, pocitace, tablety, telefony… to k dnesni dobe patri. Dulezite je vychovat z deti poctive, pracujici a zodpovedne lidi.
@kulicka1985 Pouštím oběma, když chystám jídlo nebo podobně. Syn by si i vyhrál sám, ale společně s roční dcerou teď tvoří trochu třaskavou kombinaci, takže je bezpečnější usadit je k jednomu dílu oblíbeného seriálu, u toho se nezabijou navzájem.
Tak tchyně to tehdy řešily tak, že strčily dítě do ohrádky a tam se muselo zabavit a když se nezabavilo, tak se nechalo řvát. My (i generace našich mladších maminek už měly) k dispozici pohádky, tak toho využíváme. A teď co je/bylo lepší - nechat dítě řvít v ohrádce nebo mu pustit pohádku? A nedělám si iluze, kdyby naše tchýně a babičky měly k dispozici to, co my, taky by to využívaly ![]()
@kulicka1985 píše:
Ahojte Maminky, mám na vás takový dotaz ohledně výchovy. Náš malý Samík právě oslavil 2 roky a jsme s ním naprosto šťastní![]()
. Snažím se s sním trávit co nejvíce času a hrát si s ním. Ale občas se stane, že prostě potřebuju aby si vystačil sám (třeba při vaření, cestování a podobně) ale sám si s hračkami nevyhraje. Začala jsem mu pouštět videa určená pro děti. úplně miluje napřiklad toto https://www.youtube.com/watch?… je totiž typický chlapík, který miluje auta. Co si o tom myslíte? Pouštíte dětem taky nějaká videa? Dost mě zajímá váš názor, protože nechci uplně podlehnout době, ale zase občas je to potřeba…
![]()
![]()
Když je to občas, tak to určitě ničemu nevadí, ale máme v rodině pár dětí, které nejsou schopné pozřít ani jídlo aniž by u toho nečuměli na televizi, tablet nebo mobil a to už mi příjde až nechutný, když k nám příjdou na návštěvu a první co je zajímá, kde je ovladač..Aby to pak nedopadlo podobně, protože si člověk rychle zvykne na to, že má na chvíli klid po sebe..Taky mě to někdy unavuje, že nejsem chvíli sama, ale takhle to řešit určitě nechci. Učím syna, aby vydržel být chvíli sám nebo s někým cizím. Je mu rok a dneska jsme mu předělávali provizorní pokojík a vydržel přes dvě hodiny venku s tchánem a mým otcem, toho moc nezná a přežil to.
U nás to hodně „kazí“ právě babička s dědou. Když tam děti jsou, tak aby měli klid, tak už se jim automaticky pouští DVD. A dtrašně se rozčilují, když to po dvou hodinách už kluky nebaví a chtějí řádit.