Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nejedná se o žádnou poruchu, ale evidentně je z něčeho hodně nejistá a bojí se, jeslti ji máte rádi.
Je to něco, co pochopitelně nedokáže vysvětlit, natož aby tomu rozumněla sama u sebe.
Potřebuje trpělivost, pozornost, přijetí, mazlení a dělat něco, co jí bude bavit.
Zkusila bych vydržet a nerict ji to. Fakt nevím, je to zvláštní situace. Trochu úsměvná, ale věřím, že je to dost otravné.
@Ou taky máme pocit, jakoby si myslela, že ji proste nemáme rádi, ale manžel si dceru hýčká a vždycky jsme se snažili, aby se měla dobře. Máme spolu všichni krásný vztah, jezdíme na dovolené, výlety, prostě fakt se milujeme. Toto nás ale uplne dorazí.
@nini77 ono to zní úsměvné, to je mozne, ale fakt spíše o ni máme strach. To už jsme zkoušeli. Řekněme ji, že na to nebudeme odpovídat, ona ale začne zvedat hlas a pokud už je to moc, tak začne fakt ustarane plakat, prostě do té doby, dokud ji neřekneme ano. Jsem s ní v koupelně, zeptá se mě na to, řeknu ano, řeknu ji ať už to neříká a ona ze se ještě musí zeptat tatínka. A bud na něho začne řvát nebo chce jít hned z nim.
Nemohlo se stát že zaslechla něco co jí znejistilo? Ať už rozhovor nebo „výhružku“ typu,,nedělej to nebo tě nebudou mít rádi" nebo něco podobného, třeba od někoho z rodiny nebo známých?
@KatieAndLily no přímo ji určitě neříkáme, že ji nemáme rádi nebo ze ji někdo nebude mít rád. Možná babička, ale to bohužel nevíme.
Myslíte tedy, že bychom měli navštívit lékaře? Nebo ji přitom nechat a samo z odezní? Fakt nevíme jak na to.
@KatieAndLily taky mě to napadlo, že od někoho, něco ve smyslu, že jí někdo nemá rád zaslechla
, Chodí do školy? Mohlo to být nějaký hloupý vtípek ve školce, pokud do ní chodí, nebo nějaké naštvaní, že chodí do školy - a tím si dedukuje, že když jí dáš pryč, že tě nemá ráda?
Nebo nemáte nějakého nového člena rodiny, tím myslím miminko nebo nečekáte miminko?
Jak rika @KatieAndLily zni to jakoby neco slysela, neceka nekdo z rodiny miminko? Nebo neplanujete vy a nemohl ji nekdo rict ze miminko je male a hodne a to je lepsi nez ona?
@tumpach do školky chodí, tak je to možné?
Miminko nečekáme ani nemáme.
@Anonymní píše:
@KatieAndLily no přímo ji určitě neříkáme, že ji nemáme rádi nebo ze ji někdo nebude mít rád. Možná babička, ale to bohužel nevíme.Myslíte tedy, že bychom měli navštívit lékaře? Nebo ji přitom nechat a samo z odezní? Fakt nevíme jak na to.
no hlavně pokud máš podezření na babičku, tak rozhodně bych ji na chvíli od ní distancovala, a uviděli byste, zda se to lepší či nikoliv. Protože pokud jí to říká při každé návštěvě, když tam nejsi ty, tak by to bylo vcelku pochopitelné, že jí to bolí a pak vám to říká
Na lékaře bych počkala, jestli to neodezní, nestresovala bych s tím, je relativně brzo, může to být,,jen blbé období" ![]()
A vzpomenete si co se před těmi třemi týdny stalo? Někdo mohl něco říct i v žertu
@Anonymní píše:
@tumpach do školky chodí, tak je to možné?Miminko nečekáme ani nemáme.
no já vím právě, že prostřední dcera, je jí 20 let byla hodně velký závislák na mě, plakala až do 4 let, nechtěla beze mě být
, školku zvládala jakž takž, i když nejlepší, i teď si spolu říkáme důvěrné informace (jsem za to i ráda), tak si říkáme, jestli když je jedináček, že ji obklopujete, a teď nedokáže pochopit proč je ve školce, ale to by zase na druhou stranu začalo dříve
? Ale ze své hlavičky to určitě nemá, něco někde musela slyšet ![]()
@tumpach tak ona s ni byla v této době jednou na par hodin, jinak s ni právě moc není, leda že by ji to řekla fakt jednou a ji to v paměti utkvelo.
@Anonymní píše:
@tumpach tak ona s ni byla v této době jednou na par hodin, jinak s ni právě moc není, leda že by ji to řekla fakt jednou a ji to v paměti utkvelo.
no právě, pokud to sedí na inkriminovanou dobu, tak by to mohlo být ono, ono stačí, když takto malému dítěti, někdo řekne, že jí nemá rád, a její hlavička je malinká, a nedokáže to třeba vstřebat, pochopit, ![]()
Zdravím všechny a děkuji za pochopení ohledně anonymního příspěvku,
prosim všechny o rady, jsem z to vyčerpaná a na internetu jsem se o tom nic nedocetla. Dcera zacala asi 3 týdny tomu neustále opakovat slova, mami, že jsem malinká a hodna? Během 5 minut mi to řekne i 10× i když si hrajeme nebo prostě když by na to myslet neměla. Kdyz je s námi manžel, tak říká to samé i jemu, případně i babičkám, atd.. vždy ji každý zvlášť musí říct ano, když si někdo udělá srandu a řekne ne, tak to stále opakuje s vidinou nervicek, že to ten dotyčný ještě neřekl. Jakmile řekněme všichni ano, tak si opět hraje dále, ale třeba za 3 minuty opakuje znovu. Už jsme z toho s manželem zoufalí a nevíme, jestli to je v rámci vývoje nebo se jedná o nějakou poruchu?
Dcera jinak dělá běžné věci, normálně mluví, dáváme ji najevo lásku, jak ji máme rádi. Dokonce jsme si s manželem a dcerou sedli a mluvili o tom, ptali jsme se jí, proč to stále říká, ale ještě nám na to neodpoví. Má 3 a půl roku. Máte někdo prosím nějakou radu? Děkuji moc