Dcera stále opakuje, jestli je malá a hodná

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3371
2.7.17 22:23

Zdá se mi divné to bazírování na hodnosti a „malosti“. Snažila bych se těmto slovům úplně vyhnout a používat jiná slovní spojení.

Zkusila bych se vyvarovat stresovým situacím - pokud by „zlobila“ - co to vlastně je? Nemám v tom jasno ani já, natož dítě. Takže místo „zlobíš“, bych řekla „neposlechla jsi maminku a tatínka, když ti řekli, že nemáš utíkat do silnice, mohlo by se ti něco stát.“

Teď jsem si přečetla kus nějakého vašeho příspěvku a mám z toho pocit, že může mít holčička i pocit viny - že se ptá „jestli už je hodná“. Určitě bych se snažila odbourat slova „hodná/zlobivá“, snažila bych se to víc specifikovat a možná bych ji k tomu i přidala nějakou informaci o tom, jak se může napravit - nebudeš utíkat do silnice a půjdeš s námi za ruku. Přijde mi hodně nejistá, určitě ty hranice zkouší, ale zároveň to je asi zoufalství. Fungují u vás omluvy? Jak má možnost odčinit „svou chybu“?

Souhlasím s @mgdln, moc pěkně to napsala o používání slov „být hodná“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
2.7.17 22:54
@mgdln píše:
Sorry pár stránek jsem přeskočila.
Rozhodně bych si s dcerou popovídala (zepatala se jí), co to znamená být hodná. Co dělá malá hodná holčička?

´Být hodná´ je totiž zcela de. bilní, destruktivní a imaginární pojem. Všem bych radila tento výraz vůbec nezavádět a nepoužívat. :zed:

Třeba se vás ptá, protože vůbec netuší, co má dělat, aby byla ta ´hodná´. :nevim: Aby vám to mohla splnit.

Na dotaz, jestli je malá bych jí řekla jak se to vezme. Že když se narodila, byla úplně maličká a že roste a určitě ještě poroste.
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24857
3.7.17 09:23

@anonymni

Myslím, že žádné hranice nezkouší a nemá smysl je zavádět. Kdyby totiž věděla, že nějaké hranice existují, nebude je překračovat a potom se ujišťovat, že je hodná. Zkus ji dát Tvoji fotku do kapsy a říct jí, že když si bude nejistá/chce se ujistit, ať na tu fotku koukne, protože ví, že máma, ať se děje, co se děje je pořád její máma a mámy mají svoje děti rády. Já si pořád myslím, že to vězi v sebevědomí a je potřeba ho posílit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
3.7.17 10:26
@Anonymní píše:
@stinga no mně právě taký :,( Ale já to vůbec nechapu. Co to je… Proč to je… Má lásku od všech, všechno má, podle mého má zázemí vyborné, všichni ji miluji, prostě to nechápu a strašně mě to ubiji

zakladatelko napiš mi SZ, kamarádce se stalo něco podobného ale nechci to psát veřejně když jde o někoho jiného..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
3.7.17 12:15

Tahle diskuze mi připomněla můj pocit z dětství. Asi byl přesně takový jako téhle holčičky, jenom já jsem se pořád dokola neujišťovala. Naopak jsem se bála před dospělými jen pípnout. A vyvolaly to dvě věci. Zaprvé, když mi jedna babička vysvětlovala, co jsou to nemluvňátka. „To jsou úplně maličký děti, co ještě neuměj mluvit. Ani zlobit. Taky jsi taková bejvala, malá a hodná.“ A druhá babička zase měla specialitu - v básničce Paci paci pacičky říkala místo „a maminka pásek za myší ocásek“ - „a maminka metličku na zlobivou holčičku“. No a já si to samozřejmě vztáhla na sebe (a možná to bylo i tak myšleno) a při každým poslechu téhle básničky mě pojala hrůza, že dostanu vejprask speciálně zakoupenou metlou. No…okolí se holt někdy na dětech podepíše, ani neví jak :)
Držím palce, ať se podaří to zvládnout. Asi bych se v první řadě pokusila dopídit toho, kdy a jak to vzniklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí