Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přeji hezké odpoledne. Mám děti s věkovým rozdílem 20 měsíců a často se cítím izolovaně - nemám v okolí podobnou maminku. Když půjdu ven s někým, kdo má dvouleťáka, malá (půlroční) se bude nudit, když půjdu maminkou malého kojence, tak ten vydrží v kočárku, ale já budu běhat za starším synem. Jak tohle řešíte? Setkáváte se hodně s ostatními maminkami? Já moc ne (viz výše), tak se bojím, abych děti o něco neochudila..díky za názory.
Když jsem měla první 2 děti 2 roky od sebe tak kolem mě bylo ccaa 7-8 maminek, které to měly stejně. Poznala jsem je všechny na dětském hřišti. Tam jsme se i scházely, starší děti si hrály, mladší se placatily na dece ![]()
Ahojky,
mám jen jednu 2,5 letou dcerku, takže vlastní zkušenost ne.
Ale chodíme často ven s kamarádkou, co má rozdíl mezi dětmi 22 měsíců. Její první dcerka je stará jako ta moje a k tomu má miminko.
Moje i její dcerka se naučily akceptovat, že někdy miminko potřebuje napapat, pláče a tak si na chvilku půjdeme sednout na lavičku a pochováme ho/napapá se/přebalíme ho… na hřišti ho kamarádka od cca půl roku (jak začalo být teplo) dává na deku a my mamky sedíme s mimčem a holky si hrají na písku nebo u nás na dece…nebo ho při hraní na hřišti nosí a asistuje dcerce…nebo ho nosím já (neb bych taky chtěla druhé a tak se alespoň můžu poňufat)… nemyslím, že by to nešlo…
Ale asi záleží, jakou povahu děti (obzvláště to prndě) má… ![]()
@mystiq A co jít do nějakého mateřského centra?
tam se seznámíš s maminkama, které mají třeba stejně staré děti ![]()
Máme první dvě holky stejně a nikdy jsem se izolovaná necítila. Nebo ne dlouhodobě. Ale mám štěstí, že mám s kým jít ven u nás na vsi.
Mam holky od sebe 22 mesicu. Starsi 2 roky a 4 mesice miminko. Ven chodime s kamaradkou co ma rocni ditko takze vekove vsechny deti uplne jinak presto mivame krasny odpoledne na pisku, v parku. Chodime na hriste, od zari plavat, se vsema detma. Izolovany rozhodne nejsme ![]()
Půlroční se bude nudit? Tomu nějak nerozumím. Co běžně s tou půlroční venku děláš, aby se nenudila? V půl roce snad ještě ani neleze, ne? Pro obě moje děti byla v tomhle věku vždycky nejoblíbenější zábava pozorovat starší děti při hře.
Naložila bych do kočárku deku, abych mohla na hřišti nechat mimino válet na zemi a sledovat cvrkot, a nechala starší hrát si s věkově přiměřeným parťákem. Nebo mimino do šátku/nosítka, odkud bude mít výhled. Nevymýšlej, proč to nejde, ale jak by to šlo ![]()
Mam kluky v srpnu 4 a 2 roky a nemivam takove pocity. Ja ale nejsem typicka maminka, co se placa s dítkem na pískovišti. Kdyz jdu na hriste, tak s kámoškou na pokec. Vypustíme deti a kecáme. Dokud byl mladsi v kočárku, tak spal, nebo si hral v kočárku nebo na dece. Kamoska má deti 9 let a skoro 2, takze jeji starší hlida mého staršího a mladší si hraji spolu na dohled. Nejak nevim, jaky program bys chtela zajistovat pulrocnimu miminu
dokud jsou v kočáře, tak to je pohoda, program se ridil starším. Ted zas resime, kde se mladší nezabije a statsi se musi přizpůsobit.
Nepamatuji si, že bych se cítila izolovaně. Mimino se plně podřizovalo staršímu. Nebyl v tom problem.
Mam dvoumesicni a 2.5 lete. Mam kamaradku s 2.5 letym, chodime na hriste. Ale ja mam spis problem s ni sladit cas, jeji vstava brzo, nase pozde a potom i odlisne spi po obede. To je u nas problem.
@mystiq Mám děti od sebe 21 měsíců a izolovaně jsem se necítila nikdy. Když byly mladšímu 4 týdny, začali jsme se starším chodit na cvičení rodičů s dětmi. Mimino to celé prochrnělo v šátku, starší se vyřádil s vrstevníky, pro mě to sice bylo fyzicky náročnější, ale aspoň jsem si udržela kondičku. V létě vůbec nevidím žádný problém s „nuděním“ se v kočárku. Chodili jsme na hřiště, ať už s kamarádkou nebo sami, starší si hrál s vrstevníky, mimino jsem měla na dece - nenudil se zdaleka. V zimě je to venku trochu horší, to jsme jezdili hodně na procházky s kočárkem a starší jezdil na odrážedle, zase jsme chodili více do herny - opět starší si hrál, mladší byl někde na dece a moc se mu to líbilo, nudil se rozhodně méně, než doma.
Mohla bych se zeptat tech, co pisi, ze si jeden hral a mimco bylo na dece, zda nebehali za tim starsim ditetem? Preci jen se bavime o dvouletych detech, ne o ctyr - petiletych, ktere si skutecne mohou na hristi hrat sami. Nebo ktere z tech deti jste nechavali samotne, to mladsi nebo to starsi?
@Cuddy Moje dvou a pul lete si uz dokaze na hristi vyhrat bez asistence. Jen obcas neco potrebuje a to odbehnu od male.
@Cuddy Já jsem teda naprosto nezodpovedně nechávala dvouleťáka, ať se snaží na průlezkách, houpačkách a písku sám. Popř. jsem měla mimino v nosítku a jen lehce dopomáhala. U nás ve dvou letech nebylo už potřeba za starším běhat. Jediné co dodnes nepodstupuju je motorka nebo odrážedlo, když jsem na oba sama. Letět za ním s kočárem a ponechávat náhodě, jestli zabrzdí nebo vletí pod auto, to odmítám.
Jinak mimino dlouho bavilo se na bráchu dívat z kočárku, jak si hraje. Jakmile se posadilo, šlo za ním do písku, teď už si popoleze, kam za ním potřebuje. Neomezovala jsem staršímu aktivity kvůli mladšímu a už vůbec jsem s nimi neseděla doma, to by mi hráblo. Rozdíl 21m.
@Cuddy Za dvouleťákem jsem neběhala - nechávala jsem ho, ať se zabaví sám (ale sledovala jsem ho) a zasahovala jen v případech, kdy hrozilo, že si nějak ublíží, nebo pokud dělal nějakou neplechu. Miminko tou dobou většinou spalo, pokud nespalo, nosila jsem ho na ruce nebo jsem ho v kočáru vozila okolo hřiště.