Výchovné pohádky

57
2.7.20 13:41

Výchovné pohádky

Ahoj všem mamkám i taťkům. Jsem tu s dotazem ohledně pohádek pro děti.
Např. Dr. Karp ve své knize Nejšťastnější batole v okolí doporučuje jako jednu z výchovných metod číst dětem pohádky o zlobivých dětičkách se stejným negativním chováním. Např. vzteká-li se naše dítko, je dobré místo sáhodlouhých kázání vyprávět/přečíst dítěti příběh o stejně starém dítěti, které se vztekalo, kvůli tomu si s ním nikdo nechtěl hrát, a tak se dítko naučilo nevztekat se a řešit problémy jinak… (pouze příklad).

Neznáte někdo nějakou takovou knížku pro batolata? Existuje vůbec?
Nebo není tu někdo, kdo si takové příběhy sám doma píše? :lol:

Díky moc za odpovědi! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
322
2.7.20 13:53

Vybavily se mi z dětství knížky Paní Láryfáry (Betty McDonaldová) nebo tak nějak, má to více dílů… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21404
2.7.20 13:54
@Rachelkaaa píše:
Vybavily se mi z dětství knížky Paní Láryfáry (Betty McDonaldová) nebo tak nějak, má to více dílů… ;)

To nam maminka cetla pred spanim. Tam byly obsazeny snad vsechny detske neresti. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
2.7.20 14:20

@andrijka syn dostane Knihu skritku naladovnicku. Jeste jsem ji v ruce nemela, bude to darek od babicky. Podle popisu se mi docela zamlouvala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
2.7.20 14:31
@malákráličice píše:
To nam maminka cetla pred spanim. Tam byly obsazeny snad vsechny detske neresti. :palec:

A vzpomínáš si, jestli to na vás zabíralo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.7.20 14:47

V podobném stylu je třeba Birlibán od Petišky, ale ten je až tak pro děti od cca 4 let. A jo, mám pocit, že to v dětech něco zanechalo, že jim to pomohlo lépe si uvědomit a představit, co je na tom kterem chování špatně a jaké to má následky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21404
2.7.20 14:48

@janickaIII ja byla hodne dite :mrgreen: Ale poucne to i tak bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
2.7.20 14:49

Napadají mne knížky od M. Drijverové - Zlobilky, Nezbednici, ale asi nejsou úplně pro batolata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2008
2.7.20 14:55

Cteme zrovna ZLOBILKY od M. Drijverove a nekolik knizek od Z. Pospisilove - treba HRAVA AUTOSKOLA, HRAVA SKOLA HEZKEHO CHOVANI, ZLOBIVE POHADKY…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2008
2.7.20 15:01

Jeste me napadla serie knizek z Levnych knih „O Kamilce“, asi 5 dilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
2.7.20 15:15
@malákráličice píše:
@janickaIII ja byla hodne dite :mrgreen: Ale poucne to i tak bylo.

Hodná jsi byla tedy asi díky těm pohádkám :lol: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
2.7.20 15:16

Já zatím říkám každý večer pohádku o červený karkulce ta byla taky zlobivá a neposlechla maminku.. nepřijde mi teda že by to nějak extra chápala.. když ji sežere vlk tak se tomu tlemí.

• Citovat
  • Upravit
2008
2.7.20 15:40

Romana Sucha - Divadelko se zviratky na louce /v zoo. Versovane pohadky o pecivalovi, o zlobidle, mobilmanie, spindira…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.7.20 16:29
@janickaIII píše:
Hodná jsi byla tedy asi díky těm pohádkám :lol: :kytka:

Tak ono to může mít přínos i pro „hodne“ deti. Já jsem třeba s dětmi nikdy neřešila takové problémy jako že by někde lámali větve, ničily kytky nebo zabíjel hmyz. Prostě je to nenapadlo nebo neměli potřebu to dělat. No a v tom Birlibánovi se mimo jiné řeší, že kluk zlomil větev a pak v pohádkové říši ve snu viděl ta jablíčka, která mohla být, kdyby tu větev nezlomil. Měl na ně chuť, ale dát si je nemohl, byla jen namalovana. Nebo zabije vcelku a pak opět v tom snu vidí její sestricku, která na ni čeká, aby spolu odnesli do ulu stavu na med, ale nedočká se jí. Takže je smutná a med nebude. Takže nás to fungovalo spíš jako prevence nebo i v širším kontextu, proč máme chránit přírodu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
2.7.20 16:52

@Hoa Mai Na přírodu jsou skvělé pohádky skřítka Medovníčka (je jich už hodně, a třeba Medovníček a řeka Modrávka už je docela naučný, co se přírody týče).

@andrijka Pro už trošku starší děti (moje dcera to od 3 let dokázala vnímat velmi dobře, ale asi to primárně není pro batolata) jsou na tohle dobří Emušáci (prodávají to buď jen jako knížku, nebo jako knížku s plyšovým žabákem a barevnýma muškama, které představují různé emoce). V knížce jsou i návody pro rodiče, jak si s dětmi o emocích povídat. A pak pro děti tak od 5 let je super animák V hlavě, který je podobný jako ti emušáci, vysvětluje, že i emoce jako smutek nebo vztek jsou někdy potřebné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí