Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dvojnásob radosti ale i starosti… víš ![]()
mě by švihlo čekat dvojčata… ![]()
My jsme se třeba celkem dost s bráchou hádali, ale zase stačilo aby někdo z náš řekl: „zahrajem si?“ a už jsme věděli co tím ten druhý myslí
Jsem matkou dvojčat
nevýhody - 2 děti naráz
2 stále něco potřebují najednou, svojnásobné období vzdoru
a tak podobně…
výhody - děti si spolu hrají, mají stejné zájmy a stejné potřeby, jedí stejný typ jídla (mixované pak malé kousky pak větší kousky); mají přibližně stejný spánek (v noci i přes poledne); 2 pusinky od dětí najednou
ani jedno nebylo ani po krátkou dobu jedináčkem, jsou zvyklí se dělit a jsou zvyklí, že není pozornost pouze na jednoho z nich; vzájemně se táhnou, co umí jeden chce umět i druhý; neměli typickou separační úzkost, mohla jsme jít v klidu na wc a oni pokud byli spolu - viděli jeden druhého, tak byli v pohodě… čím jsou starí tím více vidím výhody
@Malinovkaa píše:
Dvojnásob radosti ale i starosti… víš
mě by švihlo čekat dvojčata…
Já myslím, že vý
![]()
@Malinovkaa píše:švihlo??? proč??? vidíš jen ty starosti a ne radosti?
Dvojnásob radosti ale i starosti… víš
mě by švihlo čekat dvojčata…
Výhody jsou- pohrají si, jsou si velmi blízcí, mají vrstevníka. umí se dělit, jsou vnímavější vůči ostatním. nežárlí na sebe.
nevýhody-moc práce, nemohou dědit oblečení, fin. náročnější než ostatní, jsou závislejší
neřeš to stejně si nevybereš.
![]()
@subsomi píše: švihlo??? proč??? vidíš jen ty starosti a ne radosti?
kdybych byla bezdětná tak možná to vidím jinak, takhle jen ty starosti ![]()
@Malinovkaa
mám dvojčata a stejně si myslím, že vidím více radosti než starostí ![]()
Pokud bys měla už jedno dítě a zvažovala druhé a byly by to dvojčata, tak bych „švihnutí“ trochu chápala
@subsomi píše:
@Malinovkaa
mám dvojčata a stejně si myslím, že vidím více radosti než starostí
Pokud bys měla už jedno dítě a zvažovala druhé a byly by to dvojčata, tak bych „švihnutí“ trochu chápala
však tak to myslím…
@subsomi píše:
Jsem matkou dvojčat
nevýhody - 2 děti naráz2 stále něco potřebují najednou, svojnásobné období vzdoru
![]()
![]()
a tak podobně…
výhody - děti si spolu hrají, mají stejné zájmy a stejné potřeby, jedí stejný typ jídla (mixované pak malé kousky pak větší kousky); mají přibližně stejný spánek (v noci i přes poledne); 2 pusinky od dětí najednou![]()
![]()
ani jedno nebylo ani po krátkou dobu jedináčkem, jsou zvyklí se dělit a jsou zvyklí, že není pozornost pouze na jednoho z nich; vzájemně se táhnou, co umí jeden chce umět i druhý; neměli typickou separační úzkost, mohla jsme jít v klidu na wc a oni pokud byli spolu - viděli jeden druhého, tak byli v pohodě… čím jsou starí tím více vidím výhody
To, co popisuješ mi přijde jak z jiné planety
. Ta naše jsou pravý opak, nejsou zvyklí se dělit, pořád se o něco přetahují, oba musí být první(ve všem), nechat je samotné a odejít na WC znamenalo trnout, jesli ten silnější nepokouše tu slabší, vynucují si pozornost, opravdu nemají stejné zájmy, nejí stejné jídlo, nemají společně období vzdoru… A tak bych mohla pokračovat, možná je to tím, že jsou kluk a holka, ale nikdy jsem nepoznala tu výhodu dvojčat, že by si spolu hrály nebo tak
.
Jak už jsem tu někde na emiminu četla, výhoda dvojčat je, že to nejsou trojčata
. A když byli malincí, bylo kouzelné na ně koukat, když byli hezky sladění v růžové a modré
.
@cikcak píše:
Výhody jsou- pohrají si, jsou si velmi blízcí, mají vrstevníka. umí se dělit, jsou vnímavější vůči ostatním. nežárlí na sebe.nevýhody-moc práce, nemohou dědit oblečení, fin. náročnější než ostatní, jsou závislejší
neřeš to stejně si nevybereš.![]()
![]()
Tak toto opravdu není pravda, možná jak u kterých, ale právě že jsou dvě najednou a nikdy neměli nic jen pro sebe, tak na sebe žárlí neskutečně.
Ahoj holky
,
chtěla jsem jen probrat výhody x nevýhody dvojčat a sourozenců vůbec. Mám dvojče, takže vým jaký to je, ale zajímal by mě váš názor