Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak jsem dělala pořádky ve skříních a objevila dvě zlaté naušnice, avšak každá z jiného páru. Vyhazovat to nechci, je to přece jen zlato, tak přemýšlím nad tím zkusit prodat v zastavárně, akorát nevím, jestli to vykoupí, i když je každá z jiného páru?
Ano. Zlato ti vykoupí rádi v každém zlatnictví. Cena za gram bude podle ryzosti kolem pětistovky.
Tak ve zlatnictví Ti to koupí, ale moc na tom nevyděláš. Záleží taky, jaké jsou, kolik je tam zlata. Já takhle chtěla taky jedny prodat, ale byly samý zirkon, zlata minimálně… ![]()
To určitě nevyhazuj
V každym dobrym zlatnictví by ti to měli vzít a buď si to nechaj a tobě za to daj peníze nebo ti to roztaví a udělaj uplně novej šperk. Já jsem to tak udělala s prstýnkem po mamce. Je to památka, ale nelíbil se mi. Takhle je to v podstatě pořád po ní, jen trochu jinej ![]()
Výkupní ceny nebývají nejlepší, proto přetavení do nového šperku je určitě rozumnější, než prodej a následný nákup nového. Proto hodně zlatnictví toto ani nenabízí a nutí zákazníky aby zlato prodali a šperk vyhotoví ze zlata nového (dražšího).
Pouze pokud jsou potřeba peníze namísto zlata, nic jiného nezbude.
Ale nový šperk ti nikdy nevytvoří z těch tvých původních náučnit (z tvého zlata). Zlato se roztaví, ale nový šperk se dělá ze zlata jiného.
@Aliki píše:
Ale nový šperk ti nikdy nevytvoří z těch tvých původních náučnit (z tvého zlata). Zlato se roztaví, ale nový šperk se dělá ze zlata jiného.
Hodně zlatníků to tak dělá, protože je to pro ně výhodnější (odkoupí zlato za nižší cenu a nové zlato prodají dráž). Dají se ale najít zlatníci, kteří to přetaví.
Kam jít prodat krásné náušnice? A kde nechat ověřit jejich hodnotu, abych věděla za kolik je prodat?
Mám tu nádherné náušnice - masivní z bílého zlata s perlami (měly by být pravé). Dostala jsem je jako dar od tehdejšího přítele na maturiťák, což byla taky jediná situace, kdy jsem je měla na sobě a od té doby mi tu 10 let zbytečně leží. Nemám pro ně vůbec využití…
Prodat je za cenu zlata do výkupu by myslím bylo v tomto případě velmi ztrátové