Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, je prosím normální, když nám večer 3m miminko křičí - ječí u večerního přebalování - ale nepláče? je to tím, že si „žvatlá“takto pro sebe a nebo ho něco trápí? ..? ale nebrečí..
ahoj, je prosím normální, když nám večer 3m miminko křičí - ječí u večerního přebalování - ale nepláče? je to tím, že si „žvatlá“takto pro sebe a nebo ho něco trápí? ..? ale nebrečí..
se mnou se Oliva doslova hada
kricime na sebe a on se u toho desne smeje. a nemusim na nej ani mluvit a krici na me sam
3m mu mudou pristi tyden ![]()
já mám mladšího, ale poslední dva dny objevil, že může pištět a ječet ![]()
u nás prcek taky ječí, při večerním přebalování, zjistil, že má hlasivky
tak super. díky za pomoc. myslela jsem, že se něco děje špatného..
a chci se ještě zeptat - v kolik dáváte mimi spát a usne vám sám od sebe v postýlce? my s tím máme problém
my nejsme dobrej priklad, ale funguje nam to ![]()
v sest vykoupem, prvni vecere a bud usne v postylce v obyvaku, nebo si hraje, nebo proste dela co chce. a kolem desaty dostane druhou veceri (kdyz nespi, tak driv, kdyz spi, tak az jdu spat ja) dam ho do postylky ve svym pokojiku, pustim usinacka, zhasnu, zavru dvere a on spi. tak do peti sesti do rana…
Já reaguju na to spaní: dokud jsem plně kojila (tj. do 6 měsíců), tak jsem ukládání ke spánku neřešila. Malej se mi budil cca. každý tři hodiny, i v noci, dostal najíst a zase usnul. Pak když jsem začala s příkrmy, tak se mi taky budil, to jsem kojila 1-2× za den a v noci podle toho jak se vzbudil. Po 9. měsíci jsem kojit přestala a na doporučení doktorky: v 8 večer dát mléko, položit do postýlky, dát pusu, říct „dobrou noc“ a odejít. V noci, když začal brečet, tak ho nechat. Nedávat dudlík, flašku, nevstávat k němu. Bylo to pro mě těžký, ale po třech dnech si zvykl. Teď ho dám v osm spát a i když neusne tak si tam povídá a v noci spí bez probuzení.
malá to dělá pořád - prostě zkouší, co už umí, takže různě výská a houká, občas jí ta intenzita samotnou překvapí!
Zatváří se vždycky hrozně vykuleně
Nebojím se, že by jí něco bylo, to se ozývá jinak!
Malá spí se mnou v posteli… Do jedenácti hajá v obýváku, pak se napapá a jdeme do ložnice.. Spíme až do 7!
Jsou jí tři měsíce pryč…
Já časuju podle jejího posledního odpo spánku, za další 2 hodiny už je unavená, takže aby to bylo mezi 19 a 20.30, a pak vezmu do ložnice, dám do pytle na spaní, ještě se třeba pomazlíme či pohrajem, když kňourá, nakojím, u toho zpívám a v 90% usne u kojení a šup do postýlky. Když neusne, odtahuje se a nenapije, tak šupnu do postýlky s dudlou, pustím medvídka, dám pusu a odcházím a zpravidla do pěti minut vytuhne. Nicméně jsme to trénovali od 3.měsíců asi 14dní, kdy jsem chodila po chvilkách utěšovat, než usnula či vracet dudlík. Takže chvíli vydrž, přinese to ovoce a klidný večer. Někdy se ještě za 2-3 hodiny vzbudí na mlíčko, jindy spí dlouho do rána, tak do 4 aktuálně. Ale dost se to mění.
A výskala nám taky pěkně, hlavně po ránu to má ráda
takhle v šest…
Taky kolem těch tří měsíců začal hrozně hlasitě výskat, pak houkat a teď máme období kdy „mluví“ hrozně hlubokým hlasem a má z toho děsnou srandu.
V tomu spaní, my nejsme úplně reprezentativní vzorek, syn je dost nespavec. Do tří měsíců usínal až kolem dvánácté, půl jedné, pak se to ustálilo na desáté, jedenácté. Vstává k osm. Budí se každé dvě hodiny, občas i každou hodinu.
Dřív usínal jen u prsa, pak bylo období kolik, to byl usínání boj a pak akceptoval dudlíka místo prsa a od té doby usíná sám. Dám dudu, pohladím a odcházím. Většinou do deseti minut spí.
Jak jsem já za to vděčná.
Malá taky občas ječí až se dívím co jí je ![]()
Jinak já malou koupu v 18hod pak nakrmím, dám do postýlky a malá si sama usne, v noci když jí vypadne dudlík, nebo se lehce probudí a začne mlaskat, tak jí dam dudlana a spinká dál…pokud dudlan nepomůže má žížu, tak jí dám najíst,ale většinou si lehce cucne a spí dál… ![]()
Naš prcek taky ječí jako o život cca měsíc. Hlavně když ho vyndám z vany utírám a následně balím a oblíkám, to ten křik musí slyšet celé město ![]()
Obecně přebalování a oblíkání doprovází ječení, jako kdyby si snad stěžoval, co ho obtěžuju! ![]()
A usínání. Máme naučeno, že po koupání se jde do postýlky spinkat (i kdyby třebas měl spát jen půl hodinky, což se nám občas stane, když koupene a ukládáme dřív a pak jde znovu spát už dýl třebas až kolem 23 hod), ztlumíme světlo, nemluvíme a necháváme ho samotného. To jsme dělali hned od začátku, takže neprotestuje. Nově ťeď pouštíme hrací kolotoč a dáváme na žmoulání plínku, protože usínání už trvá trochu dýl nebo se mu někdy ještě moc nechce ![]()
Holky, a nemáte někdo s 3měsíčním mimi problém, že je nespokojené, mrčí, nadává, pláče? Naše malá teď cca 2dny zpět toto začala dělat, navíc si rve ručičky do pusinky, vůbec nevím, co se s ní děje. Už se nesměje, nepovídá, jen na mě křičí a vynucuje si pozornost a v klidu dokáže být jen v náručí a to ještě jen chvíli. Veškeré naučené situace jsou ty tam, večerní ukládání do postýlky je katastrofa, řev, křik, vztekání a přitom dřív usínala krásně. Zkoušela jsem zvednout i dávku UM, ale je to pořád to samé. V noci moc nespí, budí se, kroutí se (ale bolení nemá). Už nevím, co s ní. Poradíte některá?