Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Holky, mám úplně hodně intimní dotaz. Čeká mě plánovaný císař. Je mi jasné, že mi bude před akcí zavedena cévka…jak je to ale s vyndáním? Kdy po opetaci to vyndaji? Přeci po porodu odchází očistky, na ně potřebuji kalhotky s vložkou, ale co s trubičkama, které čouhají z močové trubice? Jak to tedy chodí?![]()
![]()
![]()
Bála jsem se, že to bude bolet, ale nebolelo. Musela jsem hodně pít, aby bylo něco v pytlíku. Šla jsem se osprchovat asi druhý den a vyndala mi to sestřička v koupelně.
A kalhotky jsem neměla. Ležela jsem na podložce bez ničeho. Moc jsem nekrvácela (pak ale celé šestinedělí).
Vyndali to hned, jak mě donutili chodit, takže jakmile jsem se probrala a donutili mě se zvednout
@Anonymní píše:
Holky, mám úplně hodně intimní dotaz. Čeká mě plánovaný císař. Je mi jasné, že mi bude před akcí zavedena cévka…jak je to ale s vyndáním? Kdy po opetaci to vyndaji? Přeci po porodu odchází očistky, na ně potřebuji kalhotky s vložkou, ale co s trubičkama, které čouhají z močové trubice? Jak to tedy chodí?![]()
![]()
![]()
U prvního jsem byla operovaná ve čtvrtek odpoledne a cévku vyndali v sobotu dopoledne, u druhého jsem bylaoperovaná v úterý ráno a ve středu ráno vyndali. Očistky ničemu nevadili po obou císařích a hlavně v leže odcházeli málo, spíše jako silnější menses. Ta trubička nečouhá, dá se vést přes nohavičku kalhotek pohodlně až do pytlíku. U prvního už si to nepamatuju, ale u druhého si pamatuju akorát nepříjemný, neustálý pocit na močení hned po zavedení, kdy jsem se modlila, aby mě už umrtvili, ale potom už v pohodě, ale na druhou stranu potom už mě bolelo břicho, takže nějaký pocit na močení bylo to poslední.
Vyndají ti ji, až budeš vstávat poprvé z postele. Já to dole nějak neřešila. Byla jsem nahá, mezi nohami vložku a někde tam byla cévka.
Teď mě napadá, že hned po operaci jsem kalhotky neměla, až po první sprše, pokud si dobře pamatuju. Jako cévkování fakt v pohodě, narozdíl od výplachu žaludku. Jediný z čeho jsem měla paniku, byla infekce, ale to je takový,,nemoc,, z povolání.
Po operaci jsem do druhého dne měla jen anděla a ležela jsem na podložce, vložky jen vložené mezi nohama navolno, měnily mi je sestry. Druhý den dopoledne mi cévku vytáhly, pak jsem se teprve sprchovala a oblékla. A stejně, jak píšou holky, krvácela jsem bezprostředně po operaci hodně asi dvě hodiny a pak jak hodně silná MS. Domů jsme šla s menstruační vložkou a po týdnu používala jen intimky. Ale špinila jsme celé šestinedělí. Jinak dám radu, i když je to těžké, snaž se při zavádění cevky co nejvíc uvolnit, ať ti neodřou mocovou trubici, jinak budeš mít pocit jako při zánětu močáku, až ti jí vyndají a třeba zbytečně lítat na záchod
@lleennttiillkkaa píše:
Teď mě napadá, že hned po operaci jsem kalhotky neměla, až po první sprše, pokud si dobře pamatuju. Jako cévkování fakt v pohodě, narozdíl od výplachu žaludku. Jediný z čeho jsem měla paniku, byla infekce, ale to je takový,,nemoc,, z povolání.
Já pak infekci měla a léčila se gynekologicky půl roku ![]()
Úplně se ztotoznuju s předchozím komentářem, plus navíc ještě doporučím, že až vstanes, dají tě na normální pokoj a cevku už budeš mít samozřejmě venku, abys místo na záchod chodika čůrat přímo do sprchy. Po císaři se máš po každém curani jít osprchovat a upřímně, tak mě to bolelo, že furt tím neustálým svlikanim a oblikanim jsem pak už chodila přímo do sprchy.
@jizvíková píše:
Já pak infekci měla a léčila se gynekologicky půl roku
Mno já chodívala na praxi na LDN a měla jsem z toho úplnou paniku, takže jsem si neustále hlídala sestry, jestli dávají zátku do desinfekce, plnost pytlíku atd.
Opravdu to všechno vidím v těch nejčernějších barvách. Budu ležet v kaluži krve s cevkou mezi nohama a nebudu s tím moci nic udělat…
@Anonymní píše:
Opravdu to všechno vidím v těch nejčernějších barvách. Budu ležet v kaluži krve s cevkou mezi nohama a nebudu s tím moci nic udělat…
Klid nebudeš. Po císaři bývají očistky opravdu slabší, než po porodu. Samozřejmě jsou i vyjímky.
Budeš pod sebou mít podložku, po císaři tě bude hodně i kontrolovat sestra, takže, když budeš špinavá, tak ti pomůžou. Navíc budeš,,vycpaná,, vložkama.
Po první císaři to štíplo, nic příjemného, ale dalo se to. Po druhém to už bylo horší, sestra to nemohla vytáhnout, bolelo to hodně. Nechci strašit, ale ptala ses. Jinak v obou případech se vytahovalo v koupelně hned po prvním vstávání po operaci.
Očistky odcházely ještě před vytažením, ležela jsem na podložce.
@Anonymní píše:
Když půjdeme do extrémů a opravdu bys tak ležela, tak ti to stejně bude jedno, protože budeš ležet jak prkno. A až vstanes, tak budeš ráda, že nějak stojíš, dojdeš do sprchy a až se vrátíš, tak budeš mít postel čistou.
Holky, mám úplně hodně intimní dotaz. Čeká mě plánovaný císař. Je mi jasné, že mi bude před akcí zavedena cévka…jak je to ale s vyndáním? Kdy po opetaci to vyndaji? Přeci po porodu odchází očistky, na ně potřebuji kalhotky s vložkou, ale co s trubičkama, které čouhají z močové trubice? Jak to tedy chodí?