Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký den, moji maminku (42 let) trápí vypadávání vlasů. Prosvítá jí kůže a hodně ji zřídly vlasy a dělají se ji pomalu kouty… Při rozčesávání vlasů ji zůstane hrst vlasů. Měla vždy dlouhé a husté vlasy, ale za poslední měsíce ji dost zřídly. Koupila jsem ji šampon plantur a Revihair a už to používá asi měsíc a stále žádná změna. Chtěla bych se zeptat, jestli z vás někdo nemá zkušenost a neporadil by mi nejlepší věc co pomáhá na růst vlasů. Chápu, že stářím pomalu vlasy vypadávají, ale s takovou by byla Mamka za chvíli plešatá a dost ji to trápí. Jelikož myslí hlavně na nás (děti), tak si málokdy dopřeje něco pro sebe a radši se trápí než, aby hledala jakýkoliv i dražší řešení. Proto uvítám jakoukoliv radu ať to stojí co to stojí hlavně ať to pomáhá. ![]()
Stářím to ve 42 opravdu nebude… Pokud je to v takové míře, jak píšeš, měla by si mamina zajít k lékaři. Tohle není normální a šampon to nespraví.
Mrkni na Belohair sprej, je trochu dražší, má se používat každý den, ale měl by pomocí. Kdyžtak ať zkusí používat alespoň obden, ono to balení je malé.
Taky to může být špatná funkce štítné žlázy, nebo rozhozené hormony. Nejdřív krevní rozbor a když bude vše ok, tak ten Belohair.
Bude muset hledat příčinu. U lékaře už byla? Neříkám, že to může být její případ, ale vzpomněla jsem si na tuhle holčinu. ![]()
Mě je víc než tvoji mamince a vlasy mi přehnaně napadají a ani me 73 lete matce. Rozhodně nejdřív k doktorce než zkoušet nějaké zázračné prostředky.
Určitě k lékaři na odběry, jestli v tom není nějaký zdravotní problém. Dál nasadit plantur 39, aby se tonizovaly kořínky. Řešit to urychleně. Kořínky časem už nepůjdou nastartovat.
@Monca1302 píše: Více
Pokud jsou vyloučeny jiné příčiny. Od 35 roku života přirozeně klesají hladiny hormonů estradiol a progesteron. Zatím co estradiol do menopauzy spadne o cca 35%, tak progesteron o 75%. Testosteron většinou zůstává stejný nebo mírně klesne. Tělo se tak dostane do estrogenové dominance. Ta může rozhodit i štítnou žlázu a zhoršit i inzulínovou rezistenci, způsobovat vyšší tlak a větší srážlivost krve.
Maminka by si měla nechat udělat dva testy na hormony, jeden 2-5DC na estradiol a progesteron a druhý okolo 22DC na progesteron. Porovnat s referenčními hodnotami. Je možné objednat i test ze slin, v případě zájmu zašlu jak na to, vzorek se odebírá doma.
S nejvetší pravděpodobností bude mít nedostatek progesteronu. pokud nebere léky může hladiny napravit bylinami. Pokud nějaké léky bere, je potřeba byliny konzultovat s lékařem.
Progesteron prokazatelně posílí bylina drmek, vhodné je přidat ještě bylinu wild yam, ten mimo jiné podpoří i ledviny, jejich stav je důležitý právě pro vypadávání vlasů, ledviny jde dále posílit i bylinou rdesno mnohokvěté, kvalitu vlasů pak ovlivňuje stav jater, pkud tedy má vlasy nekvalitní, je potřeba podpořit játra, ostropestřec, pampeliška kořen, kopřiva. Je potřeba také tělu dodat potřebné vitamíny a stopové prvky, nějakým normálním, ne strong multivitamínem. K rychlému doplnění progesteronu je vhodný progesteron krém. Byliny a doplňky na posílení progesteronu se berou pouze od 12-14DC do cca 2 dní před očekávanou MS. Ostatní byliny je vhodné brát 3 týdny a týden vynechat.
Pokud má maminka ještě trochu nadváhu, tak je možné že kromě nedostatku progesteronu má nadbytek estradiolu. I ten se dá potlačit. Pokud bude mít maminka výsledky testů, tak klidně napište, poradím vám jak. Mj vysoký estradiol a nízký progesteron může, jak u koho, také způsobit zvýšené ukládání tuku v centrální části těla a větší zavodnění, tedy pocity oteklosti, PMS, bolestivou a silnou MS, bolesti prsou před MS.
Počítejte s tím, že byliny zaberou v horizontu 1-3 měsíců. U jedné paní v souvislosti s poměrně masívní estrogenovou dominancí (6ti násobek horní referenční hodnoty) jsme to také řešily, keromě jiných problémů a dneska jí vlasy padají „normálně“ - tedy pokud žena ráno vyčeše zhruba 50 vlasů, je to normální.