Výpočet výše mateřské 2016
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Holky a z čeho se bude počítat PPM, když např. holka dělala rok ve formě, pak ukončila dohodou a přešla ihned do jiné, kde pracovala měsíc a pak šla na neschopenku. Bude to z průměru za celý rok, nebo z té jedné výplaty u nového zaměstnavatele?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenkahusa píše:
Holky a z čeho se bude počítat PPM, když např. holka dělala rok ve formě, pak ukončila dohodou a přešla ihned do jiné, kde pracovala měsíc a pak šla na neschopenku. Bude to z průměru za celý rok, nebo z té jedné výplaty u nového zaměstnavatele?
To by mě taky zajímalo
- Citovat
- Upravit
@Sojkka píše:
@Lenkahusa Z té jedné výplaty u posledního zaměstnavatele
Zeptám se asi hloupě. Ale odpracovala jsem půl roku u nového zaměstnavatele. Předtím jsem pracovala u jiného zaměstnavatele. Nyní jsem na neschopence. Já měla za to, že příjem na PN se počítá z posledních 12 měsíců ![]()
- Citovat
- Upravit
Z posledních 12 měsíců v případě, že jste u něj i těch min 12 byla zaměstnaná. Pakliže to bylo méně, vypočítává se to ze skutečné délky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka píše:
Z posledních 12 měsíců v případě, že jste u něj i těch min 12 byla zaměstnaná. Pakliže to bylo méně, vypočítává se to ze skutečné délky.
Takže když jsem měla u posledního zaměstnavatele např. příjem 15.000 hrubého a bohužel jsem po půl roce skončila na neschopence, tak mě budou počítat 60% z 15.000 hrubého? ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak já koukám, že jste tady všechny už zkušené, tak by mne ještě zajímalo, jak je to potom s rodičovským příspěvkem? Koukala jsem, že nejnižší možná hranice pobírání příspěvku je 19měsíců tj.cca 11500,–, ale zajímalo by mě, zda si tuto hranici může zvolit každý nebo je to zase něčím podmíněné?
Předem děkuji za radu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, měla bych také dotaz jestli mohu. Můžu nastoupit na mateřskou mezi 16.-30.12.2016
Podmínky na PPM splňuji, u zaměstnavatele jsem již 8 let. Jde mi jen o to, že jsem do dubna 2016 měla poměrně nižší mzdu, od května 2016 mám již asi o 15 tis. více. Jde mi o to, zda těch 12 měsíců, které se vypočítávají pro vyměření mateřské se mi bude počítat i poměrná část prosince 2016 (v tom měsíci nastupuju) nebo zda se nebere ohled již na probíhající prosinec a bude brát období prosinec 2015 - listopad 2016??? Poměrně by mi to ovlivnilo totiž výši mateřské (cca o 2000 Kč měsíčně), jelikož zvýšený základ by byl počítán o jeden měsíc méně, než ten snížený. Takže výsledek, jestli mi to nějak ovlivní, zda nastoupím v polovině měsíce, nebo až na konci (že by se prosinec tím pádem započítával). Jestli je zde někdo znalý, prosím o pomoc, díky moc, za pomoc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřská OSVČ+HPP
Dobrý den, v letošním roce jsem přecházela po několika letech z DPČ na HPP - 03-05/2016, následně od 06/2016 jsem OSVČ - platím zálohy na nemocenské pojištění, po celou dobu jsem byla studentkou VŠ, studium jsem ukončila státní závěrečnou zkouškou v srpnu letošního roku- celou vysokou školu jsem byla zaměstnaná na DPČ, pak 3 měsíce na HPP. Pokud bych teoreticky otěhotněla příští rok na podzim a byla HPP cca 7 měsíců - mám možnost přejít pracovat na HPP, živnost bych pozastavila, vypočetla by se mi mateřská z opracovaných minimálně 270 dní v posledních dvou letech z HPP (3 měsíce v jedné firmě, 7 měsíců v další firmě) a OSVČ by byla z této doby „vynechaná“? Jde mi primárně o to, aby byla peněžitá pomoc v mateřství výhodná a proto už v tuto dobu zvažuji všechny varianty.
Případně se omlouvám za jakékoliv pochybné domněnky, jsem absolutně tímhle tématem nepolíbená a snažím se zjišťovat informace.
Moc Vám děkuji za radu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BaruSam PPM se ti vždy počítá z toho posledního výdělku, takže z toho HPP pokud se nepletu. Takže když za rok vystřídáš 4 zaměstnání, tak vždycky se ti vypočítá 70% z posledního.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit