Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@jjelena : tak hypotéku jste platili společně ne, tak z toho, co jste zaplatili společně, tak z toho nárok na určitou část ma.
@myskalucka No ale jen z toho zaplacenýho, vid? Ne z hodnoty baráku, který jakoby nepatří ani jednomu z nás, ale bance? Jako ted už to zpátky nevezmu, ale jestli zjistím, že to tak je, tak svou právničku asi uškrtím ![]()
Protože ted když to odhadem počítám, tak jsme na splátkách zaplatili 336000, protože barák jsme spolu měli 3 roky před rozvodem. Takže měl nárok jen na 168000? No tak to mám 100 chutí právničku zažalovat, jestli to tak skutečně je, ale tím ničeho nedosáhnu, tak to asi nechám plavat, co mi zbývá. Vyrovnání SJM napadnout nemůžu
No to mas teda zvlastni pravnicku, jeste jsem neslysela, ze by na sebe nekdo prevedl dluh, a jeste z toho co dluzi vyplacel
. Ale tak nejsem pravnik. Nicmene pokud jste se dohodli, ze preberes cely dluh, das mu jeho zaplacenou pulku a jeste dvakrat tolik na cestu, tak co uz…
@evill No ted už právě nic nezmůžu, protože dohoda se napadnout nedá. Ale mám 100 chutí jí zavolat a upozornit jí na to, protože jsem teda vytočená. Ani nevím, proč mě to napadlo řešit po roce od rozvodu. Asi proto, že jsem na nemocenský a mám čas přemýšlet. ![]()
@evill Já byla ráda, že na rozvod tak jednoduše a lehce přistoupil, tak jsem to kolem nevnímala a nešťourala se v tom.
Blbá jsem byla a rozváděla jsem se poprvé
Taky asi záleží, jestli Vám to stavěla firma nebo jste to dělali svépomocí. My máme nový dům a hypotéku na něj něco přes dvě mega, ale odhad domu je přes čtyři milióny - dělali jsme si vše s manželem skoro sami, takže cena se liší. Kdybychom se nedej bože rozváděli, tak by mu asi taky nestačilo jen nějaká polovina toho, co jsme již zaplatili (asi 300 tis.), protože tam do toho dal dva roky života a své každodenní těžké práce, takže by mi bylo studno mu dát jen polovinu zaplaceného.
@jjelena : asi ideální je vyplatit polovinu ze splacene částky a půlku z vybaveni ( pokud jste ho kupovali spolu ). A tech 500000 navrhnul kdo? Právnička?
@terrka83 No právě tak nějak podobně jsem uvažovala i já, ale já jsem celkově charita. Sice to byl vůl, ale já ho opustila a ještě mi ho bylo líto, že musí začínat znova ![]()
@myskalucka No půl mega by to ani s vybavením zdaleka nedalo, natož půlku z toho pro něj. Tu částku navrhl on s tím, že jinak se nerozvede a bude dělat problémy. A on byl taková pomstychtivá svině, pardon, že věřím, že by ty problémy dělal a mstil by se přes děti. Tím jsem si jistá. Prostě jsem byla blbá a vidina rozvodu pro mě byla tak silná, že jsem na to kývla.
Ted už to zpět nevezmu, ale aspoň poučení. Ale co, aspoň jsem štastná a pokojená, že?
![]()
Podle mě se to dělá tak, že se vezme odhadní cena, za kterou by se dům dal přibližně prodat, odečte se nezaplacený dluh a vydělí dvěma, a to je ta polovina, kterou jsi manželovi vyplatila nebo vyplatíš
Tak ale v domě byla spousta věcí, které z hypotéky nešly, ne? Nebo jste i kuchyň, nábytek, spotřebiče, věci na zahradu apod. kupovali z hypotéky? Já když si vezmu svoje okolí, tak první roky vráželi ti lidi do baráku kromě hypotéky každý měsíc ještě minimálně stejně vysokou částku na různé úpravy, dodělávky apod.
@terrka83 Tahle teorie se mi líbí víc a díky ní jsem dopadla ještě dobře, takže se v tom přestávám štourat a zůstanu spokojená tak, jako jsem byla doted.
Děkuji
@zrcadlo Právě že spousta šla z hypo nebo spíš z mýho platu a mých úspor, resp. dědictví, ale to už by bylo strašně velký štourání se v tom.
Já se nad tím spíš pozastavuju z toho důvodu, že jsem téměř veškeré vybavení platila z dědictví po tátovi a on přišel k penězům jak slepej k houslím. Ale budu to brát jako dobrej skutek. ![]()
Ahoj, prosím zkušené o radu, resp. informaci, protože toho stejně už moc nenadělám. Jsem rok rozvedená. S manželem jsme se na rozvodu a všem okolo dohodli. Nicméně jde mi o to, že jsem ted slyšela, že mohlo být všechno jinak…
Měli jsme spolu dům na hypotéku. Dohodli jsme se, že hypotéku na sebe převedu já a v domě zůstanu. Vypořádací podíl, který jsem měla ex vyplatit byl 500.000,– ( dle naší dohody). Jiný majetek než dům do vypořádání nešel, auto máme každý své. A vybavení domácnosti, to co neplatím v hypotéce, rozhodně není 0,5 mega. A ted jsem právě slyšela, že nemovitost na hypotéku by vůbec do vypořádání jít neměla, tak mě zajímá, jestli to tak skutečně ne a já udělala kravinu, kterou ted budu splácet ( myslím těch 500.000).
Podotýkám, že žádost sepisovala právnička, takže na druhou stranu si říkám, že by mě snad informovala.
Nejde o to, že jsem mohla ex vykopnout bez ničeho, to bych neudělala, ale o princip a o to, že jsem si mohla ušetřit výdaje.
Děkuji za vaše odpovědi.