Výpověď

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
26.9.12 15:42

Ahoj chtěla bych obnovit diskusi na téma výpověď. Dnes mi přišla poštou výpověď od zaměstnavatele. Jsem na řádné dovolené, která mi bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou. Žádala jsem si o její čerpání a toto byla reakce. Nevíte někdo jaké mám nároky? 2.9. jsem ukončila MD a nastopila na dovolenou, ta by mi měla končit někdy na konci října, pak jsem žádala o rodičovskou dovolenou. Propuštěna jsem prý byla pro nadbytečnost. mám teď nárok na proplacení dovolené + 2měsíce odstupné? nebo tím že výpověď poběží od 1. října mi proplati jen dovolenou za září?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais
26.9.12 15:46

Ahoj, něco málo o výpovědích vím, máš nárok na 3 měsíce odstupné a pak ti ještě běží 2 měsíční výpovědní lhůta od následujícího měsíce, kdy ti výpověď byla doručena + samozřejmě proplacení dovolené.
Než jim to podepíšeš, tak doporučuju zajít, nebo zavolat na inspektorát práce, mají tam zdarma právní poradnu právě pro pracovně-právní vztahy. Záleží, kde bydlíš.
Určitě se nenechej odbýt a trvej na 2 měsíce výpovědní lhůta (kdyby pro tebe neměli práci, tak tě nechají doma za plat, myslím, že minimálně 60% ) + 3 měsíce odstupného. Z odstupného se navíc neplatí soc. a zdrav, tak ti z toho odvedou jen srážkovou daň.
Brnkni si na ten inspektorát, sedí tam právníci a ti posoudí i tu samotnou výpověď.
Hodně štěstí :lol:

• Citovat
  • Upravit
1438
26.9.12 16:33

Tak pokud ti byla dnes doručená výpověď pro nadbytečnost, tak k té se váže dvouměsíční výpovědní lhůta, která začne běžet od začátku října. Než skončí, ty nastoupíš na rodičovskou dovolenou, takže se výpovědní doba zastaví a bude pokračovat až se vrátíš z rodičovské dovolené. Pokud bys ovšem poté třeba náhodou otěhotněla a místo návratu do práce nastoupila na nemocenskou, tak samozřejmě výpovědní doba bude stát i po dobu nemocenské, další mateřské a další rodičovské ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.9.12 16:38

@Les2311 takhle jsem si to myslela, ale to ten zamestnavatel nevi? vždyt to je pro nej strasně nevyhodný mně ted dát výpověd, marne hledam duvot, proc mi ji teda poslala, jeste navic postou, bez osobniho kontaktu. Pracovala jsem tam 6 let a nemeli jsme spolu jediny konflikt. Minulý týden o mně prý v práci před kolegy mluvila, že se mnou počítá na nejakou činnost behem rodičovské, pokud bych mela zajem…ja to proste nechapu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.9.12 16:39

A já tu dovolenou musím nějak podepsat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
26.9.12 17:45

@pepino8 Proč by to pro něj bylo nevýhodný, už mu takhle uběhne část výpovědní lhůty a po RD už zbude jen měsíc, který bude muset platit…
A jestli se ptáš na RD tak o tu musíš písemně požádat, pokud si to ještě neudělala, jinak by ti běžela výpovědní doba dál a ještě bys mohla dostat Ačko žes nedorazila do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
26.9.12 18:01

@j.a.n.i1 a nemusí mi ještě zaplatit 3 odstupné? O RD jsem požádala zároveň s žádostí o čerpání dovolené. Ale jsem blbka, nemám žádné potvrzení…a na ten měsíc po RD musím nastoupit do práce ne? jako učitelka pujdu v dubnu na mesic do prace, to taky asi neni vyhodny. Jo a taky jsem se dozvedela, že přijímá další učitelky, to je porušení ZP ne? Když mě vyhodila pro nadbytečnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
26.9.12 18:41

@pepino8 Jo, odstupné bude v každém případě, ale takhle ušetří 1 měsíc výpovědní lhůty… Tak to záleží jakou mají aprobaci, pokud stejnou, tak to porušení je, pokud jinou, tak to je myslím obhajitelné… a jinak na ten měsíc buď nastoupíš, nebo tě nechá doma na překážkách v práci a bude tě platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.14 20:15

Ahoj,

potřebuji opravu nutně poradit, je tu někdo, kd rozumí pracovnímu právu?
Pracovala jsem ve firmě od roku 1998, v 01/2009 jsem nastoupila na mateřskou se synem a následně v roce 2011 jsem šla na mateřskou a rodičák s dcerou. Dceři byli koncem srpna 3 roky a já jsem dostala výpověď pro nadbytečnost. Takže klasicky 2měsíční výpovědní lhůta (běží od 01.09. 2014) a 3měsíční odstupné. A teď k mojí otázce, přišla mi ve čtvrtek první výplata a nestačila jsem se divit. Před mateřskou jsem měla cca okolo 16.000,– čistého a teď mi na účet přišlo 9.600,– asi. Je to normální??? Já myslela, že mám nárok na průměrný příjem jako před mateřskou!!! Můžete mi to někdo vysvětlit?
Jinak tedy v mzdovém přdpisu mám psáno, že pevná část je 11.000,– hrubého a pohyblivá část je 1% z prodeje. A práce to 1% z prodeje mi tam nedali, mají právo mi ho nedat???
Díky za odpověď, jsem z toho na nervy a už 3 noci nespím… můžu se nějak bránit?

• Citovat
  • Upravit
101523
18.10.14 20:20

Tak to je otázka, přesné formulace smlouvy, případně kolektivní smlouvy, či vnitřních předpisů… protože je fakt, že si v minulých měsících nic neprodala, takže 1% z 0 je pořád 0, tedy pokud je to % z tvých prodejů, tak by to mohlo být správně, pokud je to nárokové pro všechny zaměstnance a je to z prodejů celé firmy, tak by to tam být mělo.
Zeptám se na jinou věc, když si tam nastoupila, měla si ty % hned první měsíc nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.14 20:46

První měsíce určitě né, ani né roky, tento nový mzdový předpis (pro všechny zaměstnance, já osobně jsem neprodávala, ale dělala v kanceláři) jsem podepisovala v roce 2008. Je to malá firma, takže 5 zaměstnanců…

• Citovat
  • Upravit
101523
18.10.14 20:48

Tak to budeš muset zapátrat ve vašich interních předpisech, protože to fakt může být tak i tak a bez znalosti konkrétních znění se to takhle od boku nedá říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16082
18.10.14 20:51

Ve mzdovém předpisu je většinou poznámka, že pohyblivá složka mzdy je nenároková, případně je tam napsáno, že odměňování se řídí vnitřním předpisem, a nenárokovost a podmínky vyplacení variabilní složky jsou popsány tam. Obávám se, že s tímto vám právě ty nové mzdové výměry dali podepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.14 20:55

Díky já firemní předpisy nemám a ve firmě nejsem, protože mě tam již nechtějí, že pro mě nemají práci. No psala jsem jim tam e-mailem dotaz, tak uvidím, co mi odpoví. Víceméně chci jen to co mi patří a nevím, zatím mi přijde, že mě očůrali… :nevim:
Pokud mi napíší, že je to tak dle nějakých vnitřních předpisů, tak OK, ale takto si prostě v duchu myslím, že na to mám právo.

A prosím tě z čeho se mi potom bude vypočítávat odstupné? :nevim: Prostě počítala jsem, že dostanu daleko víc, ale takto to vypadá, že nedostanu skoro nic… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.15 15:12

Ahoj, chtěla jsem se zeptat.Dala jsem výpoveď, ale mám lhůtu dva měsíce. Jsem už domluvená s jiným zaměstnancem že jdu tam pracovat. Jenže se mi nechce čekat. Chtěla jsem se zeptat co se stane když už přestanu ve výpovědní lhůtě chodit do práce. Jaký budou následky?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat