Výpověď
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Výpověď
Moje kámoška mi včera oznámila,že dostala výpověď ke dni 30.9.z důvodu nedostatku práce.Měla smlouvu na dobu neurčitou.Oni jí nabídly výpověď formou dohody s tím,že ju pošlou na pracák na tři měsíce a potom,když bude práce,tak jí vezmou zpátky,nebo jí vyplatí odstupný.Ona to odmítla,že dohodu nepodepíše.Tak jí nabídly,dva měsíce 60% z platu(asi výpovědní lhůta) a pak odstupný.Jenomže to potom bude mít mín peněz na pracáku!Co s tím????Poraďte!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Judito, těch 60%, to je náhrada, do práce by předpokládám nechodila. Ta náhrada nevstupuje do průměrného čistého výdělku na PÚ, výši podpory by to neovlivnilo.
Přijde mi zvláštní, že jí nabídli, že ji nechají 3 měsíce na pracáku a pak ji nabídnou odstupné. To je docela nedstandardní postup. Aby se ho taky někdy dočkala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Makino nestandartní to je,ale jak se proti tomuto bránit?PProto s tím nesouhlasila,protože si taky říkala,že by se toho nemusela dočkat.Mě by zajímalo,jestly se to takhle může dělat?podle mě neeee!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že když nesouhlasila udělala správně, určitě bych jim to nepodepsala, viděla bych v tom boudu ![]()
Na odstupné bude mít ze zákona nárok. A hlavně bych si pak hlídala, jestli to místo „náhodou“ neobnovili, protože to by bylo porušení zákona a důvod k žalobě pro neplatnost výpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bránit se může leda tím, jak se brání, tzn. že nepodepsala dohodu.
Zas na druhou stranu, když to vezmu z pohledu firmy, mi přijde docela fair těch 60 procent a pak návrat do práce, pokud jsou si jisti, že za tři měsíce budou mít zakázky. Dneska je situace napytel a každý se snaží s každým vydrbat, jak se dá… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Borisko nahrazovat to místo nebudou určitě,protože firmu zdědila dcera od majitele,kterej umřel a ona ju snaží prodat,tak se postupně zbavuje zaměstnanců.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že kámoška dobře udělala
Kdysi, když mě to zajímalo, platilo, že ti výpověď „pro nadbytečnost“ měli dát 2 měs předem a pak by měla dostat 3 platy, nebo 5 platů rovnou a nazdar. Platí to ještě?
Samozřejmě, že pokud jde o dohodu. můžou s ní „vyjebat“ jak chtějí, když jim to podepíše… Když nepodepíše, má zaměstnavatel smůlu, ale pokud jsou swině, můžou ji tu práci znepříjemnit, šikanovat a snažit se aby dala výpověď sama.
To co jí nabídli se mi zdá dost pofidérní, buhví jestli by pak to odstupné dostala, aby na to měla nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty dva měsíce by měly platit pořád podle mě.Pokud je smlouva na dobu neurčitou.Něco jinýho je ,když je na dobu určitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj
nechci nikoho zmást, ale domnívám se, že náhradu mzdy po dobu trvání výpovědní doby, tj. do 30.11. by měla dostat ve výši 100%průměrného výdělku. Je tro § 208 ZP, překážky na straně zaměstnavatele.
Těch 60% by musel odsouhlasit ÚP a je to v těch případech, kdy je dočasný úbytek práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže podle tebe,by měla se jít zeptat na ÚP?Nebo jak je to myšlený?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, pokud nepůsobí ve firmě odborová organizace a nemají toto ošetřeno v kolektivní smlouvě, tak firma může max. rok držet zaměstnance na 60% prům. mzdy. ÚP musí rozhodnout, zda jsou k tomuto postupu dostatečné důvody = já to chápu tak, že firma musí požádat o souhlas ÚP. A tohle by bylo jen při částečné nezaměstnanosti (dočasné omezení výroby, odbytu)
Takže to vidím tak, že buď bude na třeba 3 měs. doma na 60% a pracovní poměr bude trvat s tím, že se pak vrátí do práce a nebo ji taky propustí s odstupným.
Druhá možnost je nevzít dohodu, ale výpověď, po dobu výpovědní doby buď dostane přidělenu práci dle prac. smlouvy a nebo bude na náhradě mzdy (pokud nejsou odbory a nebo souhlas ÚP), tak na 100%, konec prac. pom. 30.11. s 3 měs. odstupným.
Pro rozhodování je asi nezbytné vědět, jaká je pravděpodobnost toho, že ta práce v dohledné době ve firmě zase bude. A taky jak je možné věřit vedení firmy, že by je stejně nepropustili.
Je to ZP § 208 a 209.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odborová org. tak není a tak žádná kol. smlouva je to malá soukromá firma a solventní taky nejsou.Jsem tam před rokem skončila taky ale já měla smlouvu na dobu určitou.Takže u mě to bylo jasný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
můj brácha byl v červnu podobně postaven před hotovou věc, ukončení PP dohodou za 14 dnů s tím, že mu per huba slíbili, že mu doplatí celý měsíc a ještě ten následující. Nechtěl to podepsat, já jsem to ověřovala na ÚP, pán mi radil, ať v žádném případě nepodepisuje takovou dohodu, že to pro něj bude špatné.
Brácha to nakonec podepsal, PP skončil, peníze dostal, byl doma 1 den a hned si našel jinou práci.
Druhá, neoficiální varianta pro ty, co by dohodu nepodepsali, byla, že jim v práci tak zatopí, že ještě rádi dají výpověď sami a bez nároku na odstupné.
Na pracák může jít kamarádka i když ukončí PP dohodou, to mi potvrdil pán z ÚP, navíc si možná najde lepší práci. Já bych to podepsala s podmínkou, že mi dají odstupné hned a našla bych si jinou práci.
- Citovat
- Upravit
Oni by jim to odstupný daly až po těch třech měsících,co by byly na pracáku,dřív ne.Ono jich je prej asi 10,co to odmítly podepsat.A taky na papíře,co dostaly je napsaný,že během těch tří měsíců nesmějí nastoupit do jinýho zaměstnání,jinak by jim zanikl nárok na odstupný-taky blbost největší!!!
Toto bych nepodepsala ani náhodou!Prostě je to pěknej podvod!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit