Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No, pokud ti oni zatím výpověď dá nechtějí, tak s tím nic nenaděláš… a upřímně, vůbec se zaměstnavateli nedivím, že chce ušetřit na odstupném, je to zcela legální postup a těžko ho můžeš nutit, že ti tu výpověď musí dát teď, když firma nekončí.
Mateřská mi končí teď 27. a půjdu na 3-letou rodičovskou…
J.A.N.I. v zákoníku práce je, že na mateřské můžu dostat výpověď ze dvou důvodů: 1) že firma končí, 2)končí její část v okresu bydliště…
Moje pracovní místo zaniklo a tím je vlastně i moje smlouva neplatná, když tam mám místo výkonu práce, které už neexistuje…
Ale v zákoníku práce je, že ti zaměstnavatel může dát z tohoto důvodu výpověď, nikoliv, že musí… tedy když ruší celou firmu, tak musí, jinak by ji nemohl zrušit, ale pokud firma jako taková existuje, tak ti ji fakt může dát kdykoliv později, nehledě na to, že i kdyby ti ji dal teď, tak pracovní poměr stejně skončí až koncem února příštího roku.
Tak když si ještě ani nenastoupila na RD, tak neřeš výpověď. Pokud se do té doby něco nezmění, tak v případě, že ti budou chtít dát výpověď po skončení RD, dostaneš normálně tříměsíční odstupné. Tudíž na tobě nijak nešetří.
Dobrý den,
mám 18ti měsíční dceru. Na mateřské/rodičovské dovolené jsem byla do jejich 10ti měsíců, poté jsem nastoupila do zaměstnání, kde jsem pracovala před mateřskou dovolenou. Teď, po třičtvrtě roce bych chtěla ze zaměstnání odejít (jsem stále na rodičovské / do 3let věku dítěte).
Musím dát výpověď? Nebo mi ji může dát zaměstnavatel sám? A nebo mi musí držet místo do 3 let věku dítěte, tak jak jsem mu oznámila po ukončení MD?
A jaké potřebuji dokumenty k tomu, abych mohla odejít?
Já sama dát výpověď nechci, pouze se chci vrátit na rodičovskou dovolenou.
Všem moc děkuji za radu
Příspěvek upraven 27.08.15 v 11:43
Nejsi na rodičovské, pobíráš rodičovský příspěvek, ten s prací nesouvisí. Na rodičovskou dovolenou můžeš nastoupit kdykoliv do tří let věku dítěte, dokumenty žádné nepotřebuješ, jen písemně oznam, že nastupuješ na rodičovskou dovolenou od - do.
@VeronikaaH Na rodičovské dovolené, do maximálně tří let věku dítěte, nikoliv ![]()
A proč chceš dát výpověď? Není to zbytečné? Přivydělávat si můžeš i jinak a po RD se alespoň budeš mít kam vrátit, výpověď můžeš dát kdykoli potom
Chybí tam info. Ty jsi na RD a u svého zaměstnavatele děláš něco jiného, než jsi šla na MD?
Ahoj holky,
ráda bych vás požádala o radu, jelikož nad tím musím stále přemýšlet.
Na Mateřskou dovolenou jsem nastupovala ze zaměstnání, kde mám smlouvu na neurčito. Prodejna, kde jsem pracovala u nás ve městě se zrušila a koupila jí jiná společnost. Naše firma má ještě prodejny v Děčíně a Liberci, ale ty také končí k 31.12.2011. Bylo mi zděleno, že vypověď nedostanu, protože firma nekončí, ale pouze přechází na internetový prodej…
Mám pocit, že mě chtějí ošulit na odstupným, protože od nového roku je nový zákon o odstupném…
Můžete mi někdo poradit jestli jejich postup je správný? Nebo mám trvat na výpovědi a 3-měsíčním odstupným???
Děkuji všem