Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Měla jsem schůzku se svým zaměstnavatelem, mám za půl roku nastoupit zpět po mateřské a chtěla jsem se domluvit na příp. nepl. volnu přes léto a nástupu až v září /kvůli školce/. Zaměstnavatel mi ale nepřímo sdělil, že bych si raději měla hledat i jiné zaměstnání, že mé místo je teď obsazené a že tam jiné volné prozatím není…
Má právo mi příp. ihned po skončení mateřské dát výpověď??
ahoj,
já myslím,že zaměstnavatel má povinnost ti držet místo a ob:,–(it tě na stejnou pozici kde jsi pracovala před nástupem na mateřskou dovolenou po dobu těch 6 měsíců od odchodu na ní.Pokud nastupuješ po rodičovské dovolené tedy kolem toho 3 roku dítěte pak je povinen tě vzít, ale už to nemusí být na tu samou pozici,musí tě jen zaměstnat.Takže si myslím,že propustit tě nemůže,ale zkus se poptat na personálním nebo v nějaké poradně je jich tu na netu spousta.Taky asi záleží jestli pracuješ u soukromníka nebo jsi státní zaměstnanec.
No s tou vypovedi si moc jista nejsem (bohuzel mozna brzy budu resit podobnou situaci) Ono asi dost zalezi na tom z jakeho duvodu vypoved dostanes. Pokud Ti napise, ze Tve misto je obsazene tak Ti ji samozrejmne dat nemuze, nebot ma povinnost Ti drzet misto (tzv. 6 mesicu „zidli“ - tedy uplne stejne misto a 3 roky jakekoliv misto odpovidajici tvemu puvodnimu zarazeni). Problem bych ovsem videla v tom, ze zadas o neplacene volno a to Ti samozrejmne nemusi vyhovet.
No a dalsi problem muze byt v tom, ze dostanes vypoved napriklad z duvodu ruseni pozice ci nadbytecnosti (ted hodne podniku krachuje a propousti) a to si myslim, ze klidne vypoved dat muze.
Tedy to je jen muj laicky nazor. Jak radi jezek radsi se jeste nekde poptej.
Má právo ti dát výpověď, pokud ti nedá neplacené volno a ty nenastoupíš den po 3. narozeniách dítěte do práce.
Tak teď jste mě docela vyvedly z omylu, protože já jsem celou dobu žila v představě, že když nastupuji po rodičovské dovolené (hned další možný den po 3.narozeninách dítěte) zaměstnavatel mě musí ob:,–(it zpět na moje místo
čumím jak puk
Veru,
na stejné místo fakt ne, to opravdu jen hned po prvním půl roce. Jinak Ti ale musí nějaké místo dát. Bohužel se ale stává, že Ti ho dá, ale vzápětí dostaneš výpověď pro nadbytečnost a s tím se asi moc dělat nedá ![]()
Já naštěstí do stejné práce nechci, ale taky nevím, co budu dělat přes prázdniny. Mateřská mi skončí v červnu a na prázdniny do práce nemůžu, protože nemáme hlídání a Ondru mi vezmou do školky až od září.
m.
Meduza: A co budes tedy pres leto delat? To pujdes na pracak??
No já nedřív chtěla normálně zůstat jako bez práce a platit si sociální a zdravotní pojištění. Říkala jsem si, že ta tříletá varianta je o nějakých pár tisíc lepší než ty čtyřletá, takže jakoby peníze navíc dám na tohle. Možná bych zůstala doma i v září na přivykání do školky.
Ale pak jsem si říkala, že mnohem lepší bude jít na pracák, protože stejně mi hned tak něco nenajdou, v nejhorším můžu myslím dvakrát odmítnout a pak se uvidí. Doufám, že za ty prázdniny takhle nějak překopu.
No, ani nevím, jestli by třeba nepomohlo jim tam říct, že nemám hlídání a školka je až od září (když mu jsou tři v červnu, tak mi dřív ani vzít nemůžou, že). Ale na tohle se mi asi vyprdnou ![]()
A taky mi možná nabídnou něco, co by se mi líbilo (nemám totiž ani představu o tom, kam nastoupím, ale ráda bych částečný úvazek) a s pomocí manžela by to možná šlo.
Každopádně půjdu na ten pracák a uvidím. Furt lepší, než být doma rovnou zadarmo a ještě si platit pojištění.
Navíc nemám promyšlené, jak ukončím pracovní poměr. Když mě tam nebudou chtít (jakože na 99%, protože se to tam dost změnilo, majitel, vlastně i náplně práce), tak by mi mohli dát i odstupné, ale s tím raději nepočítám.
M.
Mno..jen doplním, že pokud vám zaměstnavatel dá výpověď pro nadbytečnost nebo organizační důvody, říkejte tomu jak chcete, máte ze zákona nárok na odstupné. Výši odstupného upravuje zákoník práce- tedy ve výši tří průměrných výdělků, pokud je však v podniku např.kolektivní smlouva (nebo kodex), bývá tam odstupné upraveno i třeba vyšší (např. 5 měsíční)Takže pokud v červnu nastoupíte a on vám dá výpověď z výše uvedených důvodů, dostanete penízků dost na to, přežít do září
Samozřejmě buď si zaplatíte ty dva tři měsíce zdravotní pojištění (sociální nemusíte) nebo se nahlásíte na pracák ![]()
Nemusíte ani zdravotní, pokud „celodenně a řádně pečujete o jedno dítě do 7 let nebo alespoň o 2 děti do 15 let“. Celodenně a řádně - dítě nesmí být ve školce na víc jak 4 hodiny nebo ve škole nesmí chodit do družiny.
Eva
Holky, jak je to s tím zdravotním a sociálním? Když mi končí rodičák, ale zůstala bych ještě nějaký měsíc doma, tak nemusím platit žádné pojištění???
Ahoj,
ja myslim, ze celkem dobry napad je zaplatit si na ty dva mesice chuvu nebo se domluvit v nejake soukrome skolce, jestli by Vam tam maleho nevzali nez bude moci nastoupit do standardni skolky. Kdyz nastoupite hned po 3. narozeninach ditete a zamestnavatel Vas bude chtit vyhodit, dostanete slusne odstupne, mate vypovedni lhutu a muzete si hledat nahradni praci. S tim castecnym uvazkem to bude problem, je jich velmi malo..nakonec stejne pracujete skoro za full-time, slusnou praci na castecn uvezek to je mission impossibe… Tak hodne stesti!
Lucka
Ahoj děvčata,
poradíte někdo? Mám podobný problém. Chystám se na schůzku se šéfem (jednatel S.R.O.). Moje místo je po mé 3leté MD obsazené a mám obavy, že si šéf chce nechat místo mě moji nástupkyni. Problémem je, že jí dal smlouvu na dobu neurčitou, stejně jako mně.
Děkuji za odpověď ![]()
Ahoj, mám trochu jiný problém, ale nechci zakládat novou diskuzi…Nevzali mi dítě do školky (to bylo jasné je narozené v květnu…) Do původní práce bych se stejně nemohla vrátit kvůli pracovní době a zkrácení úvazku tam neexistuje:-( Kdy mám dát výpověď? Je to asi jedno jestli hned nebo až ty dva měsíce před koncem RD? A pak stačí se nahlásit na zdravotní pojišťovnu - co tam po mě budou chtít? Až ten další rok snad dítě do školky vezmou tak mám jít na pracák aby mohlo být více než ty čtyři hodiny ve školce a co po mě budou chtít tam? Asi od nich ani nic nedostanu co? Nebo alespoň nějaké minimum?
Díky
Výpověď je asi jedno kdy, ale nechala bych to na cca 3 měsíce před koncem RD, co kdybys do té doby omylem otěhotněla… a na UP bys pak měla nárok na tu minimální podporu.