Druhá MD

130
14.11.08 17:52

Druhá MD

Ahojky,vím, že už je tu spousta diskuzí na toto téma, ale nenašla sem odpověď na moji otázku. Dnes mi ve firmě spočítaly denní základ mé druhé MD a tak mě zajímá jestli se MD vyplácí jen za pracovní dny /tudíž 21 dnů v měsíci/ nebo za všechny dny včetně víendů a svátků?
 Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1772
14.11.08 17:56

MD se vyplácí stejně jako nemocenská za kalendářní dny, né za pracovní dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
14.11.08 19:00

a můžu mít dotaz, jak je to sná slednou MD? jsem nyní na řádné RD a předtím jsem brala vysokou MD. Mám nárok na stále stejnou výši?
děkuji za odpo.
 Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
14.11.08 20:54

Lenko55 , ano, jak už tu bylo napsáno, vztahuje se to na všechny dny v měsíci, tedy 30 nebo 31 (případně 28 nebo 29 v únoru :wink: )

Kometko , já měla vyměřovací základ u druhé mateřské ještě o něco vyšší než u první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
14.11.08 22:39

Lendulo, díky za odpověď a jak to? já nehodlám mezitím nastoupit do práce, ani není kam. takže doufám, že si na úřadě vytáhnou ty původní výměry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
14.11.08 22:50

Kometko, proč byla druhá mateřská o něco vyšší, netuším, ale bylo to tak. Tehdy jsem v nějaké diskuzi četla od různých mamin, že to měly také tak. Asi to bylo tady na emiminu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5784
15.11.08 07:20

tak teda nevím, včera mi přišla první „výplata“ a je nižší o 2000 než jsem dostávala u Marka. tak čím to je když tady všichni píšete že jste měli dokonce i víc. Já doufala že budu mít taky stejně a tohle mě hluboce zamrzelo. Kdyžtak si v pondělí zavolám na mzdovku(ale jsme velká organizace, takže je jistota že to mají správně) jak je to možné, myslela jsem právě že se to bere z posledního příjmu takže bych měla mít stejné peníze jako před dvěmi lety :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.11.08 08:43

DITISKO - mě to dělalo dokonce o 3 tis. míň. :twisted: Bylo to prý z toho důvodu, že jsem si po první mateřský vybírala dovolenou a ta druhá mateřská se počítá i z tohohle příjmu. Moc tomu nerozumím, ale prostě se to nějak zkrátilo a dostávala jsem míň.
Nejsem si jistá, ale neplatí od letošního roku nějaký zákon, že si můžeš vybrat, z jakého příjmu se ti bude mateřská počítat? Právě z toho důvodu, abys neměla druhou menší než první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
15.11.08 20:29

holky, díky za odpověĎ. ale určitě je ještě varianta aby mateřskou pobíral manžel, podle jeho příjmu. švagr to tak má. jeho žena byla doma a nedostali by víc než rodičák, takže on bere mateřskou a ona je doma a stará se o dítě. dělá na finančním uřadě, takže je to legálně a ze státních peněz. jen o tom asi moc lidí neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
16.11.08 15:53
PetraJ píše:
DITISKO - mě to dělalo dokonce o 3 tis. míň. :twisted: Bylo to prý z toho důvodu, že jsem si po první mateřský vybírala dovolenou a ta druhá mateřská se počítá i z tohohle příjmu.

Ano, PPM se počítá z příjmu za posledních 12 měsíců předcházejících nástupu na PPM. Pokud v té době příjem nebyl, tak se po 3 měsících hledá dál do historie a zpravidla se najde příjem za dovolenou. Díky tomu může být PPM klidně vyšší nebo nižší, než první PPM. Pokud by PPM vycházela méně, tak do konce loňského roku byla možnost požádat si, aby k takovému příjmu nebylo pohlíženo, pokud to byl příjem z období, kdy žena zároveň pobírala rodičovský příspěvek (což v případě té dovolené byl) a PPM se pak počítala z příjmu před první mateřskou. Ovšem žena si o to musela požádat sama, nikdo to za ni automaticky neudělal.

Od letošního roku platí, že pokud ten příjem je z období do 4 let věku dítěte (a jedno, jestli žena v té době pobírala nebo nepobírala RP), tak mzdovka automaticky porovná takto zjištěný vyměřovací základ s vyměřovacím základem pro první PPM a PPM vypočítá z toho, který je pro ženu výhodnější.

To samozřejmě platí v případě, že PPM náleží stále z téhož zaměstnání. Pokud by mezi prvním a druhým dítětem byla ukončená pracovní smlouva a vznikl nový pracovní poměr, tak už to neplatí a PPM se počítá z toho nového zaměstnání.

kometka píše:
ale určitě je ještě varianta aby mateřskou pobíral manžel, podle jeho příjmu. švagr to tak má. jeho žena byla doma a nedostali by víc než rodičák, takže on bere mateřskou a ona je doma a stará se o dítě.

Tohle je nesmysl. Jednak letos ještě PPM náleží u vlastního dítěte muži pouze v tom případě, že matka dítěte zemřela, nebo z vážných zdravotních důvodů nemůže o dítě pečovat (u adoptovaného dítěte muž PPM pobírat může). A druhak PPM je dávka z nemocenského pojištění, takže pro ni platí to samé, co pro nemocenskou - buď dotyčný chodí do práce a pobírá mzdu nebo je doma a pobírá PPM. Obojí najednou nelze.

Asi sis to popletla a je to tak, že švagr pobírá nikoli PPM, ale RP, protože dosáhne na variantu, na kterou by jeho žena nedosáhla a o kterou stojí. U RP by to tak bylo v pohodě.

Jinak PPM budou moct od příštího pobírat i chlapi, nejdříve od začátku 7 týdne po porodu. Ale platí to, co jsem psala - buď PPM nebo práce.

kometka píše:
Lendulo, díky za odpověď a jak to? já nehodlám mezitím nastoupit do práce, ani není kam. takže doufám, že si na úřadě vytáhnou ty původní výměry.

Nerozumím. Psala, že jsi na rodičovské dovolené, teĎ píšeš, že nemáš kam nastoupit do práce. Jsi stále zaměstnaná a čerpáš rodičovskou dovolenou nebo už zaměstnaná nejsi a tudíž už nemůžeš RD čerpat? V tom prvním případě by se ti počítala PPM viz výše (tedy bys na ni neměla být škodná oproti první). V tom druhém případě bys na PPM neměla nárok, ptž nejsi zaměstnaná = nejsi nemocensky pojištěná = nemáš nárok na PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5784
16.11.08 16:43

Les, prosím koukám že se v tom pěkně orientuješ 8) mohla by jsi mi poradit?
PPM jsem začala pobírat koncem září a tudíž ji budu pobírat až do března příštího roku. je ještě nějaká šance abych pobírala alespoň ten příští rok více peněz? (máš pravdu, že mi pak propláceli dovolenou a tak to vypočítali z toho)A když píšeš že od příštího roku to je jinak, tak jestli to jde ještě ovlivnit?
Moc děkuji za tvůj čas!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
16.11.08 16:56

Ditisko, to platí i letos, je to § 8 odst. 1 zákona 88/1968:

Peněžitá pomoc v mateřství se stanoví podle zákona o nemocenském pojištění s tím, že denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni nástupu na mateřskou dovolenou; u zaměstnankyně převedené na jinou práci z důvodu těhotenství nebo mateřství se zjišťuje ke dni jejího převedení na jinou práci, pokud je to pro ni výhodnější. Pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 18 odst. 7 písm. b) zákona o nemocenském pojištění.

http://www.pravnipredpisy.cz/…_------_.php

Jestli máš nějaké nejasnosti ve výši, tak nejlíp to řešit přímo se mzdovkou. Ona i mzdovka je jenom člověk a může udělat chybu. Jestli ti to počítala z té dovolené, tak se poptat, proč a jestli by pro tebe nebylo výhodnější, kdyby ti to spočítala z vyměřovacího základu pro první PPM. Ono ještě loni bys o to musela extra požádat, tak možná „jenom“ mzdovce nedošlo, že letos už to má udělat automaticky, ptž už zákon o žádosti nemluví. Každopádně jestli to špatně spočítala, tak máš nárok, aby ti to bylo doplacené zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5784
16.11.08 18:31

Les mockrát děkuji. v úterý tam hned zavolám a zjistím si co a jak. Vůbec tomu nerozumím tak moc díky za rady, alespoň nebudu za úplného blbce a vím čím se ohradit. Na mzdovce, ale máme moc hodnou paní takže ta mi určitě výjde vstříc. Tak ještě jednou díky a doufám že to klapne a budu se těšit z více peněz :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
17.11.08 09:11

Les2311 - to jsem ráda, že je tu někdo, kdo se vyzná. Můžu taky poprosit o radu?

Moje situace je taková:
Momentálně jsem na RD se synem do 10.5.09. Ale 1.6.09 mám termín porodu s druhým miminkem, takže bych na MD nastoupila ještě před ukončením první RD (kdy by mi logicky tím pádem zanikl na rodičák a brala bych mateřskou). Ale tady mám nejasno. V průběhu RD jsem po dohodě se zaměstnavatelem ukončila prac. poměr dohodou. Je to už dva roky, takže nejsem v té ochranné lhůtě. Zároveň podnikám, ale mám to jako vedlejší příjem, platím z toho zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Teď nevím, u koho mám teda žádat o nástup na MD a jestli mám nárok na PPM? Jestli ne, budu dostávat rovnou rodičák? A mám pak na výběr délku RD?

Zkusila jsem to hledat v zákoně, ale fakt se v tom nevyznám.

Moc děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
17.11.08 09:34

Milli, jako OSVČ si platíš i nemocenské pojištění ? To není to samé, co zdravotní pojištění, to je nepovinná součást sociálního pojištění. Většinou ho OSVČ neplatí, ptž většinou se jim nevyplatí ho platit.

Pokud si nemocenské pojištění neplatíš , tak momentálně nejsi nemocensky pojištěná, tudíž nemáš nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Pak bys pobírala rodičovský příspěvek (RP) na starší dítě do května a až by se ti v červnu narodilo další dítě, požádala by sis hned od narození o RP na mladší. (pokud by se mladší narodilo už v květnu, tak bys musela RP na starší zrušit a náležel by ti RP na mladší) V tomhle případě by ti připadla jenom ta 4 letá varianta RP. Obejít by se to dalo přes otce dítěte, pokud by splňoval podmínky pro pobírání PPM a měl tedy možnost i 3 letou (ev. i 2 letou) variantu. Akorát že letos se po otcích ještě nechce, aby PPM skutečně pobírali (ptž většinou nemůžou) a stačí, že jim teoreticky na ni vznikl nárok. A od příštího roku už by na PPM musel skutečně nastoupit (t.j. nemohl by v té době v zaměstnání pracovat).

Pokud si nemocenské pojištění platíš , tak se ti PPM bude vyměřovat ze záloh zaplacených v letošním roce (pakliže splníš podmínky - alespoň 270 kalendářních dní nemocenského pojištění v posledních 2 letech před nástupem na PPM, z toho alespoň 180 dní pojištění jako OSVČ). Nevím, jak to přesně u OSVČ je, akorát jsem na netových účetních diskuzích postřehla, že poslední zálohu v kalendářním roce OSVČ schválně nad:,–(í a pošlou vysokou - přeplatek na důchodovém pojištění se jim pak po vyúčtování vrátí (přeplatek na nemocenském ne) a PPM se jim díky tomu zvýší. V tomto případě bys RP na starší dítě musela zrušit začátkem pobírání PPM na mladší. Pokud by PPM byla nižší, než RP, tak by sis požádala na úřadě o doplácení RP do výše RP. V takovém případě by sis mohla volit i 3 letý RP a pokud bys měla PPM dostatečně vysokou, tak i 2 letý RP. Jo, a po dobu pobírání PPM bys musela nepodnikat (pokud vím, nemusí se přímo přerušovat podnikání, stačí dát na OSSZ čestné prohlášení ve smyslu, že nepodnikáš… ale to je zkušenost několik let stará, nevím, jak to je v praxi momentálně).

Jinak aby nedocházelo ke zmatení pojmů:
MD - mateřská dovolená + RD - rodičovská dovolená = to jsou termíny ze Zákoníku práce, týkají se pouze zaměstnanců a označují druh absence v zaměstnání. Kdo není zaměstnán, ten nikde o MD ani RD nežádá, ptž nemá zaměstnání, ve kterém by musel dokládat, proč nechodí do práce
PPM - peněžitá pomoc v mateřství = dávka z nemocenského pojištění, nemá nic společného s MD. Dávku vyplácí buď zaměstnavatel nebo OSSZ (od příštího roku jenom OSSZ, pokud jsem postřehla správně změny)
RP - rodičovský příspěvek = dávka státní sociální podpory, nemá nic společného s rodičovskou dovolenou. Vyplácí ji kontaktní místo státní sociální podpory (zpravidla úřady práce, nebo na radnici můžou mít speciální odbor)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí