o půl roku dříve do práce

7572
20.11.08 12:51

o půl roku dříve do práce

Ahoj!
Přečetla jsem o předčasném nástupu do práce toho mraky,ale raději se zeptám ještě jednou… :wink:
RD mi má končit v červenci,ale do práce z různých důvodů nastupuju dříve o půl roku,čili v lednu.
Dítko mi bude hlídat babička,do školky nepůjde.
Nastupuju na plný úvazek.A teď ty dotazy. Mám někam (pracák,sociálka..),hlásit,že si vydělám nějakou částku,abych nepřišla o RP?A je nějak omezena částka, kterou si můžu vydělat?
V červenci se mi RD automaticky ukončí sama nebo musím někam na úřad? Dcera je narozená začátkem července, dostanu za červenec ještě RP v plné výši nebo jen poměrnou část?
Děkuji za odpovědi,papírování a běhání po úřadech je moje smrt, :twisted:

Příspěvek upraven 11.04.11 v 12:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11337
20.11.08 13:36

Nic nikam hlásit nemusíš. Vyplácení RP ti v sprnu ukončí odbor SSP sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
20.11.08 13:45

Jen bych v práci nahlásila, že zatím pobírám RP - může to mít vliv na ZP, SP, i když při plném úvazku asi vyjímečně. Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
21.11.08 07:28

Ahojky holky,
tak já nevím, ale já „musím“ být na RD 4 roky - neměla jsem možnost volby - chtěla jsem 3. Když jsem se ptala na sociálce, jestli můžu do práce nastoupit dříve, tak mi řekla, že ano, ale přijdu o zbytek RD - takže už mi dál ten čtvrtý rok nebudou vyplácet :?
Prý jakmile budu jednou zaměstnaná, tak nemám na rodičák nárok a ten zbytek - cca 38 000Kč propadne státu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.11.08 13:40

Ahoj,
pokud vím, tak pobírání RP je podmíněno pouze tím, že dítě nesmí navštěvovat MŠ déle než 4 hodiny denně (pokud je starší 3 let) nebo 5 dní v měsíci (pokud je mladší než 3 roky).
Pokud chodí pouze na 4 hodiny, můžeš chodit do práce.
Každý měsíc ale musíš na sociálku odevzdávat potvrzení o čtyřhodinové docházce, které ti potvrdí MŠ.

Eva

• Citovat
  • Upravit
7572
22.11.08 16:14

Holky,díky moc za rady! :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
22.11.08 16:24

Podle mě v rámci RD můžeš nastoupit na zkrácený úvazek,+ jsou potřeba splnit podmínky o školce,jak již bylo jmenováno. Myslím,že když nastoupíš na plný úvazek,že ti RD seberou. Ale nedám za to ruku do ohně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
23.11.08 15:55
tterka píše:
Ahojky holky,
tak já nevím, ale já „musím“ být na RD 4 roky - neměla jsem možnost volby - chtěla jsem 3. Když jsem se ptala na sociálce, jestli můžu do práce nastoupit dříve, tak mi řekla, že ano, ale přijdu o zbytek RD - takže už mi dál ten čtvrtý rok nebudou vyplácet :?
Prý jakmile budu jednou zaměstnaná, tak nemám na rodičák nárok a ten zbytek - cca 38 000Kč propadne státu

Pleteš si RD = rodičovskou dovolenou, tedy volno v zaměstnání, které se poskytuje maximálně do 3 let věku dítě a RP = rodičovský příspěvek = dávku státní sociální podpory, která se u zdravých dětí poskytuje maximálně do 4 let věku dítěte.

Pokud si požádáš u zaměstnavatele o čerpání RD, a pak z nějakého důvodu se s ním dohodneš na dřívějším nástupu, tak se ti RD zruší (nemůžeš být zároveň na dovolené a pracovat). Oproti tomu pobírat RP můžeš i tehdy, když pracuješ (a je jedno, jestli na zkrácený úvazek nebo na plný), důležité je nedávat dítě do jeslí/školky/obdobného zařízení nad rámec povolený zákonem. Příjem poživatele RP se sledoval naposledy někdy v roce 2003 nebo tak nějak - tehdy byl limit, kolik si smíš vydělat, abys o RP nepřišla. Pak to bylo zrušené a vydělávat můžeš, kolik chceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí