Výpověď před koncem rodičovské dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Výpověď před koncem RD
Ahoj, chci se zeptat, k 11/2017 mi skončí RD, zaměstnavateli jsem to oznámila dopředu, nyní mi přišla výpověď pro „zrušení části zaměstnavatele“. Nejsem si zcela jista, zda to zaměstnavatel může učinit před koncem RD a zda když to udělá v průběhu RD, mi náleží 2 platy + odstupné. Pokud by to učinil až po skončení RD, tak na toto mám nárok..Děkuji za upřesnění
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslim, ze timto prijdes o 2 platy. To je doba kdy ti bezi vypoved, standardne bys pracovala, ale jsi doma za plny plat pro prekazku na strane zamestnavatele. Jestli ti ale muze dat vypoved pred koncem RD netusim. Zkus si zavolat do pravni poradny na urad prace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@koubisek Pokud se ruší zaměstnavatel nebo jeho část, tak je možné dát výpověď i během RD. Pokud ti tedy výpovědní doba doběhne před koncem RD, nenáleží ti žádná mzda ani náhrada mzdy během výpovědní doby. Dostaneš jen odstupné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@koubisek Co to je za nesmysl? Během RD nemůžeš být ve výpovědi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@koubisek začátek výpovědní lhůty (2 měsíce) začne běžet počínaje prvním pracovním dnem po RD. Zaměstnavatel tě buď nechá ty dva měsíce měsíce dopracovat na původním (nebo náhradním) pracovišti nebo tě nechá tzv. „na překážky“ doma a vyplatí ti normálně plat (v klasickém výplatním termínu). Po skončení těchto 2 měsíců ti zaměstnavatel vyplatí ještě odstupné (v závislosti na délce pracovního poměru).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Imamother Tak si ten článek pořádně přečti: Ochranná doba… Z této zásady existují výjimky (např. výpověď pro zvlášť hrubé porušení pracovní povinnosti zaměstnance nebo kvůli zrušení zaměstnavatele). A když se podíváš do zákona, tak bod o zrušení zaměstnavatele zní „ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část“, což je případ zakladatelky. Konkrétně § 52, písm. a). A dále § 54 o tom, že zákaz výpovědi v ochranné době se nevztahuje právě na výpověď dle § 52, písm. a).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petrusska007 píše:
@koubisek začátek výpovědní lhůty (2 měsíce) začne běžet počínaje prvním pracovním dnem po RD. Zaměstnavatel tě buď nechá ty dva měsíce měsíce dopracovat na původním (nebo náhradním) pracovišti nebo tě nechá tzv. „na překážky“ doma a vyplatí ti normálně plat (v klasickém výplatním termínu). Po skončení těchto 2 měsíců ti zaměstnavatel vyplatí ještě odstupné (v závislosti na délce pracovního poměru).
Ne, výpovědní doba poběží normálně během RD, pokud je to výpověď dle § 52, písm. a).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš aha, tak já měla výpověď pro reorganizaci (nadbytečnost), tak jsem brala, že je to podobné (nebo stejné). Ale vidím, že není, díky za upozornění
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Ano, přečti si to pořádně
Jestliže je tedy konkrétní pracovní pozice v průběhu čerpání rodičovské dovolené zaměstnance zrušena, výpovědní důvod je sice naplněn, ale zaměstnavatel nemůže výpověď dát, dokud rodičovská dovolená trvá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš a ještě jeden odkaz https://www.hrmprofi.cz/…zfHDGRcr1hQ/
*3. Mateřská a rodičovská dovolená
Ochrana zaměstnance v tomto případě je nabíledni a vyplývá např. též z článku 8 odst. 2 Evropské sociální charty, v níž se smluvní strany zavázaly „považovat za nezákonné, jestliže zaměstnavatel dá pracovnici výpověď v době její nepřítomnosti, kdy je na mateřské dovolené, nebo tak, aby výpovědní lhůta skončila během takové nepřítomnosti” (viz sdělení ministerstva zahraničních věcí č. 14/2000 Sb. m.s.).
Mateřská dovolená a ta část rodičovské dovolené zaměstnance-muže, která odpovídá době trvání mateřské dovolené zaměstnankyně, jsou ochrannými dobami dokonce i pro případ, že zaměstnanec poruší „pracovní kázeň” zvlášť hrubým způsobem. Zaměstnavatel nejenže nemůže v těchto případech zrušit zaměstnanci pracovní poměr okamžitě, ale nesmí přistoupit ani k výpovědi z pracovního poměru ze stejného důvodu.*
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Imamother píše:
@Lendeš Ano, přečti si to pořádněJestliže je tedy konkrétní pracovní pozice v průběhu čerpání rodičovské dovolené zaměstnance zrušena, výpovědní důvod je sice naplněn, ale zaměstnavatel nemůže výpověď dát, dokud rodičovská dovolená trvá.
Ne, ty si to přečti pořádně. Oni tam mluví o rušení pracovní pozice, což je výpověď dle § 52, písm. c) a to opravdu nemohou během rodičovské dovolené, ale až po ní. Ale zakladatelka psala o rušení části zaměstnavatele, což je výjimka, na kterou se ochranná doba nevztahuje a jedná se o výpověď dle § 52, písm. a)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
§ 53
(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,
§ 54
Zákaz výpovědi podle § 53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Tak si přečti i odkaz viz výše, ŽÁDNOU výpověď, dokonce ani tu „okamžitou“ nemůžeš dát zaměstnankyni během RD. Ale lze to první den po nástupu do zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit