Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja teda nejsem zastance vyprasku jako takovych, ale myslim si, ze kdyz je to na miste, tak pres ruku, na zadek nicemu neuskodi. Zvlast, kdyz je domlouvani a vysvetlovani k nicemu! Ja osobne radeji spis zarvu, nez abych se uchylovala k tomuhle reseni, jenze dcerka (3.5 oku) ma ted docela dost vyzivny obdobi, tak mam pocit, ze cely dny bedelam nic jinyho, nez ze po ni porad jen jecim ![]()
V 7 letech uz je pozde. Placnuti pres zadek melo prijit drive. V 7 letech uz dite vnima az moc dobre, co je dobre a co je spatne. Takze fyzicke tresty jsou uz bez ucinku, anebo chovani ditete jeste zhorsi. To, ze neposloucha a odmlouva, je chybou v predchozi vychove ![]()
já si myslím, že dát na zadek (případně plácnout přes ruku, jinam ne) fakt nevadí. Ne teda dítě mlátit. Ale když už není jiná cesta, domluva nezabírá, tak lehce na zadek plácnout, za mě teda pouze rukou…Mě se osvědčilo počítat do tří než jsem plácla po zadku, takže většinou k plácnutí nedošlo a plácnutí bylo v takové intenzitě, že ho dítě ani nemohlo pořádně cítit.
Hele nás máma mydlila docela dost, přišlo mi, že si na nás vybíjí frustrace a s manželem jsme se shodli, že takto ne. Máme rok a půl klučinu a když je nejhůř tak křičím nebo ho chytnu a rázně postavím do kouta a ví, že je něco špatně a začne se lýsat
Já jsem sem tam na zadek dala, pokud nepomáhaly jiné metody a děti jsou celkem slušné a poslouchají mě. Nejen mě. Nikdy jsem nepoužila tedy žádný nástroj (varecka a pod.), ale některé moje kamarádky jo. Každého věc. Pokud dítě je malé, vzteky dělá něco nepatricneho, tak opravdu je lepší jedna na zadek než hodinové vysvětlování, které nikam nevede. Plácnutí pochopí hned. Spolu s tím i vždy vysvětluju přiměřeně věku. To si samozřejmě i tu práci vždycky dám. Samotné řezání je akorát k vylití vzteku .. Jo a myslím max. pár na zadek, nenazvala bych to výprask. Ale začínat s tím v sedmi letech, to se o tom s manželem tedy bavíte brzy, že byste měli kluka vychovávat.
Já už na zadek nedala docela dlouho a to má nejmladší 4r. V sedmi bude ten váš možná docela koukat
![]()
Za me zbytecne. Me mlatili a stejne me tim akorat vic vyprovokovali, vysledek zadny. Clovek ale musi zjistit, co na ne zabira, je to individualni. Dceru placnuti nikdy nezklidnilo, prave naopak. Tak uz ani neplacam, ale i tak vim, co na ni plati.
Jinak pokud neposlechne 10×, tak bych jednu dve vychovne na zadek proste zkusila. Ne serezat varechou. A uvidis. I kdyz v 7 letech uz mi na to prijde velky.
Příspěvek upraven 03.07.18 v 07:37
Já třeba nemám ráda to křičení, na nás taťka vždy jen křičel, dopad to mělo takový, že neměl žádnou autoritu, šel z něj jen strach a my ho stejně neposlechli. Jen z toho mám škaredé vzpomínky z dětství. Mamka mluvila v klidu, přidávala na tónu hlasu a pak až zvedla opravdu hlas, pak přišlo plácnutí na zadek. Myslím, že to bylo super výchovné. Mamku jsme poslouchali a měli za tohle fakt rádi. Jo nejlíp zabírá postavení do kouta, to je taky dost velký trest. Takže za mě raději plácnout přes zadek po upozornění, než křičet, to nikam nevede…
Vezmu to z jiné strany já když byla malá rodiče mi dali přes ruku nebo zadek decentně abych pochopila,ale aby to ve mně nezůstalo natrvalo.Jinak se snažili domluvou ústní což u mně zabiralo prý víc.Měla jsem spolužáka kterého doma mlátili varejkou znal jen křik atd..agrese v něm zůstala kterou si vybijel ve škole na spoluzakach v podobě šikany.
Tak ono je rozdíl, plácnout dítě přes zadek a dát mu výprask. Někdo tluče děti hlava nehlava za každou blbost, která by se dala řešit jinak. My tyto tresty taky nepoužíváme, ale když byl malý tak bych lhala kdybych nenapsala, že jsem ho jednou plácla přes zadek, jinak ječím, rázně s ním zatřesu, ale to je vše. Chlap nedělá ani to, maximálně, když už musí tak zvýší hlas. A kupodivu ho poslechne víc než mě. Ale je pravda, že syn je extrémně hodné a poslušné dítě. V sedmi letech je už vážně pozdě.
Nikdy bych dítě neseřezela vařechou ani nefackovala. Jednu na zadek uznávám, pokud je to potřeba. Ale v sedmi letech už takové tresty podle mě nepomůžou. Akorát by se sekl. Vychovávat se má od mala. Pokud 7 leté dítě neposlechne ani na 10. pokus, tak je to známka toho, že jste něco dost zanedbali. Facky to dnes opravdu nevyřeší.
Metla vyhání děti z pekla
to věděl už Komenský. Jsem proti bití dětí, ale jedna dobře mířená na zadek nikomu neublíží. Hlavně ne do hlavy!
Ne, je to selhani rodice, at si kszdy rika co chce. Taky jsem parkrat dala na zadek, ale uz nikdy vic, nelibi se mi to, je to moje frustrace na vzniklou situaci, casto si vsimam, ze rodice reaguji stejne neadekvatne jako dite, mnohdy situaci i zapricini. Minule na hristi matka dala synovi mobil, cca 2 lety, aby ho nahnala na svacinu, syn pak s mobilem chtel litat po hristi, chvili ho nechala a pak zacala jecet at s nim nebeha, ze zakopne a rozbije ho, kluk to bral jako hru, nedivim se, da mu ho, necha ho s nim behat a po chvili obrati, tak ho nahnala, on utekl, bylo videt,ze to bere jamo honenou, ta ho pak chytla a dala mu na zadek a mobil vzala
uplne mimo a z jeji strsny vse spatne, to dite si z toho nema co vzit apod situaci je. Za spoustu veci si rodice mohou sami, byt si to nepriznaji, nrbyli doststecne dusledni apod. Ja jako chapu, ze cloveku obcas ujedou nervy, nicmene, i tak, za me je to spatne. Ja tre a zjistila, ze abych uklidnila dite, musim pracovat na sobe. Taky mam kamaradku co plsca syna po ruce, kdyz dela neco co by nemel, je to rychlejsi, snizi si tim frustraci, ale nemuze se pak fivit, ze syn na hristi plsca deti a ona rika, ze se to nedela. Ale vzdyt maminka to dela, ze.. ![]()
Teď je tu opět téma, kde se píše, že dítěti dát výprask, vařechou a pod. Mě přijde zbití dítěte úplně mimo. Fakt si myslíte, že to je cesta, která zabírá? Máme doma sedmiletého kluka, neposlouchá, všechno se mu musí říct aspoň 10×. Manžel je za, že pořádný výprask by to změnil. Já jsem silně proti. Ale zde to čtu často, takže fakt myslíte, že bití je cesta, která ve výchově dítěte pomůže? Jakto? Anonym ponechat, jinak téma smazat. děkuji