Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já když byla mala tak mama o me zlomila varicku
A žádný trvaly následky to nenechalo. Dceru placnu prez zadek. Jinak nic víc…to by mě nikdy nenapadlo. Daleko vic pomáhá ze dostane zakaz pohádek atd. To pak funguje jak hodinky. Ma proste dny kdy je
A nekdy ![]()
A já ji chápu…taky mam někdy náladu ze jsem protivná…kazdy ma na to nárok..
Příspěvek upraven 03.07.18 v 07:51
Jasně, že pomůže. Nemusela by si pak nic opakovat 10×
Já byla bita vařečkou a troufám si říct, že oprávněně. Byla jsem strašný fracek. Nedivím se našim ![]()
Jen ještě dodám, že svou maminku mám moc ráda. Co mám děti, tak je má nejlepší kamarádka a jsme denně v kontaktu. Tak takhle mě to ovlivnilo ![]()
Tak to taky dost záleží na dítěti. Za mne lepší občas jedna vychovna než nějaké vriskani a scény. Oba kluci uz na zadek dostali, moc dobre věděli proč a tím je to vyřízené. Aby sedmileté dítě poslechlo az na podesáté - no asi mu taky na tom zadku uz mělo neco přistát. Manželovi se nedivim
Chceš začít vychovávat v 7 letech? Co jste nenaučili do 3 let nikdy nedoženete. A řezat dítě? To je jen o neschopnosti rodičů…
Nebiju své děti,starší už je 20let a i bez trestů z ní vyrostla naprosto skvělá,chytrá,zodpovědná holka.Mladsi jsou 4roky,je hodná i zlobivá stejně jako děti co každou blbost dostanou na zadek. Bytí nepovažuji za výchovu,spíš pohodlnost rodičů,hledat jinou cestu.
@cecetka píše:
V 7 letech uz je pozde. Placnuti pres zadek melo prijit drive. V 7 letech uz dite vnima az moc dobre, co je dobre a co je spatne. Takze fyzicke tresty jsou uz bez ucinku, anebo chovani ditete jeste zhorsi. To, ze neposloucha a odmlouva, je chybou v predchozi vychove
to si nemyslim, ze by vyslovene bylo pozde. Pokud dite dostane opravdu hodne silny vyprask, bude si to moc dobre pamatovat. Vim to, protoze jsem sama takovou vychovou prosla.
Problem je spis nekde jinde. Chronicka neposlusnost nemusi mit koreny v nejake rozjivenosti ci rozmazlenosti, ale treba v ADHD. Dite, ktere trpi hyperaktivitou se jevi jako rozjiveny spratek, ktery zcela kasle na rodice, zakazy, domlouvani, pravidla a furt vymysli hovadiny, neposloucha, rozbiji veci, ztraci veci atd atd. A rodice se mohou na hlavu postavit a ditko „neposloucha“. Neposloucha protoze to nedokaze, ne ze by nechtelo, nebo to snad delalo naschval.
V techto pripadech nepomuze ani ten nejkrutejsi vyprask. Schopnost ovladat se pri ADHD je omezena.
Pokud dite ADHD nema a neposloucha, protoze vi, ze si to muze dovolit, ma to odzkousene, rodice akorat jeci jako sireny, ale to je asi tak vsechno a spratek je ma na haku… tak tady si myslim, ze by nejake poradne zmalovani zadku by teoreticky mohlo pomoct, aby maly videl, ze hranice existuji a ze je uz prekrocil.
Pozor, ja nehlasam mydlit kazdy den decko za kazdou blbost. Sama jsem to zazila a nepreju to nikomu. Ale jako terapie sokem, aby kluk videl, ze na neho metr maji a ze jeho chovani nebude tolerovano a na nastoleni autority, ktera v tom vztahu evidentne zcela chybi, tak jako jednorazovku bych to vyzkousela.
Ja dam ditku obcas na zadek (jednu) a posilam do pokoje s tim, at prijde az se uklidni. Nejak ty hranice nastavit musim. Ale to uz musi bejt, abych ji placla.
U sedmileteho uz je na vyprask pozde. Tady bych spis volila zakazy oblibenych veci.
Nechci, aby dite vzpominalo na detstvi s tim, ze bylo bito. Ja jsem dceru asi dvakrat placla pres zadek, kdyz zlobila, vzdy jednou. Ale biti vareckou nebo opakovane placani na holy zadek povazuju za agresi vuci detem a manifestaci sily a pripada mi to takove zoufale, primitivni.
Tohle tema me zajima. U nas deti tez sem tam dostanou, vysvetlime za co to dostaly a proc to bylo zle… a stejne se to opakuje. Takze fyzicky trest moc nefunguje, ja bych od nej tedy klidne ustoupila, ale cim nahradit?? To postaveni do kouta jeste tak zni, ze by mohlo zabrat. Kluk je hroznej
, i ostatni to vidi a nechci z neho spratka, co nezna slusnost a preroste nam pres hlavu. No a mladsi dite vse opakuje po nem, takze kolikrat fakt cvokhaus
ale pry snad z toho vyrostou..? ![]()
@Anonymní píše:
Teď je tu opět téma, kde se píše, že dítěti dát výprask, vařechou a pod. Mě přijde zbití dítěte úplně mimo. Fakt si myslíte, že to je cesta, která zabírá? Máme doma sedmiletého kluka, neposlouchá, všechno se mu musí říct aspoň 10×. Manžel je za, že pořádný výprask by to změnil. Já jsem silně proti. Ale zde to čtu často, takže fakt myslíte, že bití je cesta, která ve výchově dítěte pomůže? Jakto? Anonym ponechat, jinak téma smazat. děkuji
Výprask tou tvou „vařechou“ ne. To není OK. Ale přísnost a dodržování pravidel ano. Taky si připadám občas jako kolovrátek, ale facka by to fakt nevylepšila.
@Terezxx píše:
Jasně, že pomůže. Nemusela by si pak nic opakovat 10×Já byla bita vařečkou a troufám si říct, že oprávněně. Byla jsem strašný fracek. Nedivím se našim
Já se teda výprasku bála a jsem ráda, že jsem dostala jen občas. Pamatuju si pořádně jen jednu facku. Bití neuznávám.
@Andymo píše:
Tohle tema me zajima. U nas deti tez sem tam dostanou, vysvetlime za co to dostaly a proc to bylo zle… a stejne se to opakuje. Takze fyzicky trest moc nefunguje, ja bych od nej tedy klidne ustoupila, ale cim nahradit?? To postaveni do kouta jeste tak zni, ze by mohlo zabrat. Kluk je hroznej, i ostatni to vidi a nechci z neho spratka, co nezna slusnost a preroste nam pres hlavu. No a mladsi dite vse opakuje po nem, takze kolikrat fakt cvokhaus
ale pry snad z toho vyrostou..?
U nás se zabavuje tablet. Případně sladký… a graduje to podle vážnosti… takže buď tablet není den, nebo dva dny nebo taky týden…
Taky jsem proti výpraskům, mlátit dítě varečkou mi přide moc, ale když jo neposlouchá a přemlouvání a domlouvání nepomáhá tak plácnout přes zadek není tak hrozné řešení
zas lepší než aby z dítěte vyrostl spratek co si dělá co chce. Nicméně začít s tím v 7 letech je dost pozdě.
@Andymo ono chce hlavně zasáhnout hned. My máme známé kdy kluk je taky opravdu hrozně zlobivý. Rodiče to chtěli hodit na nějakou poruchu, jenže on je zdravý. Jen prostě trestají pozdě, nezastaví zlobení v začátku a nebo to prostě přejdou. Třeba mě kluk něčím praštil a tatínek nic. Tak jsem jen koukala. Tu věc mu vzala z ruky, řekla, že bouchat mě nemůže, pač to opakovat a otec stále nic. Věc jsem vzala dala tam kde na ni nedosáhl. A začal řev. Bylo mu v tu chvíli 6 let. A tatínek mu jen řekl, no to nesmíš dělat a začal ho utěšovat. Prostě chyba výchovy už od začátku. škoda je, že tím kluk trpí, trpí i rodiče…Když jsme se ptali proč mu to nezatrhnou hned, když zazlobí, tak řekli, že by na něj pořád jen řvali, takže je to těžké. Je fakt, že mi se je třeba bojíme pozvat i na návštěvu, pač prostě to dítě by nám obrátilo barák na ruby. přitom je to tak chytrý a šikovný kluk.
Takže se zamysli, jestli opravdu zasáhnete hned, hledat prostě příčinu toho zlobení. Jinak ten kout je bych řekla horší trest než plácnutí. ono je to takové důraznější a hezky to zabírá, pak ty zákazy věcí- telefonu, počítače, televize. A pak mě třeba napadá, pozor na takové ty hry kdy třeba se tatínek s dítětem plácá ze srandy, ono pak to dítě nechápe, že se to nesmí třeba na babičku…