Vyprazdňování ve školce

2183
29.11.13 16:55

vyprazdňování ve školce

Ahoj maminky, omlouvám se, že už zase řeším školku. Ale syn začal chodit teprve v září, takže nemám ještě moc zkušenosti. malému jsou 3 roky a 3m. je bez plen uplně v pohodě. doma se počura jen, když zapomenu ho vzbudit a dát vyčurat nebo je fakt nastydlí. ve školce není zas tak často, protože samozřejmě marodí. ale ve školce se pravidelně min jednou týdně při sapní počura. ale co je horší, je že mu vadí chodit na ty jejich záchody, že spadne. a ted dva dny udělal to, že se vykadil prý do záchodu a pak na zem a pak to rozdupal. nevím. nikdy nic takového doma neudělal ani nechtěl udělat. taky mi řekla, že nejsou jesle a že ve 3 letech musí umět jít na wc a sám se utřít. malej špatně mluví a je dost svléhlavé dítě, ale tohle nechápu. jak ho mám odnaučit dělat něco co doma nedělá :nevim: každý den mu říkám, že se kadí jen na záchod, ale co víc mám udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11955
29.11.13 17:15

S počůráváním neporadím, protože jsme to neřešili, nicméně ze začátku roku to byl dle pohledu na skříňky ostatních vcelku běžný jev, který časem vymizel, v druhé půlce školního roku už to bylo opravdu výjimečně. Takže tomu bych asi dala čas. S vyprazdňováním má problém hodně dětí, moje zase velkou zadržovalo. Takže jsem párkrát brzdila u pole 100m za školkou :zed: vyřešila jsem to tak, že jsem šla před odchodem na záchod s ním (doma mě k tomu nepotřebuje), pak už byl ochotný si říct paní učitelce a teď to zvládá sám. Potřebuje jistotu, že to zvládne, problémy se stolicí obvykle znamenají nejistotu. Některým dětem vadí, že tam chodí i jiné děti apod, potřebují se ujistit, že takhle to dělají správně - tříleťák už cítí, že je to intimní věc. Takže bych zkusila tam s ním jít při příchodu a odchodu a poprosila učitelku, aby byla nápomocna, v naší školce pomáhají všem mrňatům, tak věřím, že když s ním párkrát dojde, bude to i pro ni lepší že bude mít do budoucna o práci míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
29.11.13 17:20

Ona mi ale tvrdí, že si neříká. a to já nedokážu posoudít. doma nikdy sám nejde, nedokáže si rozsvítít a otevřít dveře, je tu hrozná klika a vypínače vysoko. přitom jakmile se mu chce tak volá čurat čurat honem a čeká až jdu s ním, jak to je ve školce netuším. @wobludka a je pravda, že doma když kadí tak chce abych šla pryč. já do dnes mimo domov jdu jen když je to fakt akutní spíš když je skoro pozdě :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
29.11.13 17:23

Ve třech letech si prdelku ještě pořádně utřít určitě nebude umět, mimo jiné i proto, že mají krátké ruce.

Chápu učitelky, že je to pro ně nepříjemné, ale pokud je to jednorázová nehoda, tak by to neměli moc rozebírat a přejít. Pokud by to bylo častější, tak nevím :nevim:

Dcera to má tak, že ve školce si dojde na velkou jen v případě nejvyšší nouze a to bylo za 2 roky asi třikrát. Právě proto, že se sama neumí pořádně utřít a nesnese „špinavý“ kalhotky. Chodí si doma ráno nebo odpoledne.

Možná pomůže popsat situaci, když se doma v pohodě vykadí-perfektní, super, přímo jsi se trefil do záchodu… Já nevím :lol: Prostě ukázat, že tak je to správně-i když to ví. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
29.11.13 17:26

Pokud mají malé záchůdky, tak by to měl zvládnout…tedy sednout si, vykakat…ne se utřít…ve 3 letech má příliš krátkou ruku, nemá šanci se pořádně utřít, spíš to rozmaže po zádech…takže info, že to má umět ve 3 letech je zcestné… :zed:
To klidně p. učitelce přetlumoč… :jazyk:

Problém bývá u některých dětí, že nechtějí používat WC před ostatními dětmi…tedy veřejně… :nevim: někde to řeší zástěnami mezi záchůdky…u nás mohly děti chodit na učitelské WC (jednalo se o 2 děti), ale to je o ochotě učitelek, není to povinnost…Jinak mám většinu 3 leťáků, občas se počůrají…pokud se to stává častěji, taky budím ze spaní, jde se vyčůrat a zase spí…některé děti i když se vyčůrají těsně po pohádce, mají malý močový měchýř nebo hodně tvrdý spánek a holt se neprobudí…
Zkus uč. poprosit, ať synovi nedává moc čaje u oběda…třeba jen půl hrníčku…aby ho kontrolovala, jestli po pohádce byl na wc a zkusil se vyčůrat..případně bych mu dala do postýlky knihu, aby hned neusnul…bude si třeba půl hodinky číst…pak vyčůrat a může spát… nebude spát tak dlouho (což večer možná oceníš :mrgreen: )a nepočůrá se, nebude mít co by vyčůral…
Na větší WC jim můžeš dát do školky „redukci“…otázkou je, jestli to oni budou akceptovat…a budou to umývat…

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
29.11.13 17:29

Tím „čtením“ mám na mysli prohlížení… :mrgreen: k tomu u nás mají děti Čtyřlístky po mé dceři…

• Citovat
  • Upravit
4367
29.11.13 17:31

To počůráváni-vyšlou je učitelky před spaním na záchod? U nás to tak dělají a když spí 1-1,5 hodiny, tak už by měli vyčůraní předem vydržet.
Ale tohle všechno a zvykání vůbec na školku chce především trpělivé a empatické učitelky, jinak to nepůjde.
U nás ve školce máme na ně štěstí. Třeba v předškolácích každé ráno jedna učitelka chová 5. roční holčičku, která nikdy nejde bez pláče. A asi nepůjde, ale nenechají ji vybrečet někde v koutku, ale věnují se jí než smutek přejde.
Držím palce, ať to prcek zvládne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5302
29.11.13 17:36

Omlouvám se že se vtírnu s dotazem, ale @Jitka1976 jako učitelka kdy radíš a jakým způsobem naučit kluka si utírat prcku? Mám syna v srpnu mu byly 3 roky, letos ho nevzali, doufám, že příští rok už ano. Ale nevím, kdy ho to učit a jak, u sebe si to už nepamatuji a mamka si taky nepamatuje jak nás to učila. Zatím ještě používám na utírání vlhčené ubrousky, je to rychlejší a snazší. Takže kdy přejít na papír a za jak dlouho je dítě schopné se to naučit, pokud by byl i přesný návod, jak mu vysvětlit, jak si má složený papír chytnout. :think: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9024
29.11.13 17:39
@marieondatra píše:
Ahoj maminky, omlouvám se, že už zase řeším školku. Ale syn začal chodit teprve v září, takže nemám ještě moc zkušenosti. malému jsou 3 roky a 3m. je bez plen uplně v pohodě. doma se počura jen, když zapomenu ho vzbudit a dát vyčurat nebo je fakt nastydlí. ve školce není zas tak často, protože samozřejmě marodí. ale ve školce se pravidelně min jednou týdně při sapní počura. ale co je horší, je že mu vadí chodit na ty jejich záchody, že spadne. a ted dva dny udělal to, že se vykadil prý do záchodu a pak na zem a pak to rozdupal. nevím. nikdy nic takového doma neudělal ani nechtěl udělat. taky mi řekla, že nejsou jesle a že ve 3 letech musí umět jít na wc a sám se utřít. malej špatně mluví a je dost svléhlavé dítě, ale tohle nechápu. jak ho mám odnaučit dělat něco co doma nedělá :nevim: každý den mu říkám, že se kadí jen na záchod, ale co víc mám udělat.

Jsem v šoku 8o Vždy se v MŠ, kde jsem pracovala, zrovna u malacku, sledovalo, kdyz šlo dítě na záchod, jaka byla strana a taky se utrelo prditko a dohlidlo se, aby si Po potřebě umylo ruce! Zvlášť v malcacich. Protože pokud dítě mělo průjem, hned se pro jistotu měřila teplota a volalo se rodičům. Protože pokud by se rozjizdelo nejake onemocnění, tak aby se ochránily ostatní děti. ta učitelka je BEZ LÁSKY A POCHOPENÍ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9024
29.11.13 17:44
@Halamka píše:
To počůráváni-vyšlou je učitelky před spaním na záchod? U nás to tak dělají a když spí 1-1,5 hodiny, tak už by měli vyčůraní předem vydržet.
Ale tohle všechno a zvykání vůbec na školku chce především trpělivé a empatické učitelky, jinak to nepůjde.
U nás ve školce máme na ně štěstí. Třeba v předškolácích každé ráno jedna učitelka chová 5. roční holčičku, která nikdy nejde bez pláče. A asi nepůjde, ale nenechají ji vybrečet někde v koutku, ale věnují se jí než smutek přejde.
Držím palce, ať to prcek zvládne :kytka:

Také jsem chovala. Ty děti to maji moc těžké, muset byt cely den někde bez mámy. Ony si vetsinou školku nevybraly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
29.11.13 17:53

@HankaHK Děti ten toaleťák moc nesloží, pokud ano, tak se jim to zase špatně drží…pokud chceš trénovat, tak stačí začít třeba v červnu…důležitý je, kde ve školce mají toaletní papír…hned u WC a dítě na něj dosáhne i když sedí na WC..??? Nebo musí vstát a došourat se s kalhotama u kotníků 3 metry daleko..??? Od toho se to odvíjí…pokud mají papír daleko, uč ho ještě než si sedne, aby si utrhl delší kus papíru, klidně ho může zmuchlat, možná se mu bude líp držet (obě varianty vyzkoušej-složený i zmuchlaný)a normálně utřít směrem nahoru k zádům…
Lepší je, pokud mají papír hned u WC, protože málokdy stačí k utření jeden… :roll: a i pro děti není příjemný se třeba 3 x šourat pro papír se staženýma kalhotama…
Hlavně ať utírá dokud není papír čistý… :mrgreen:
Problémy s utíráním ve 4 letech má už jen pár dětí…a na velkou chodí ve školce většinou jednou denně…myslím, že by to pro většinu uč. neměl být takový problém utřít :nevim: Tohle já fakt neřeším u dětí…daleko větší problém vidím agresivitu, ničení hraček…ne utírání zadečků…

• Citovat
  • Upravit
1987
29.11.13 18:01

Jéé, to jste mi udělali radost. Syn v únoru nastupuje do školky a já jsem si poslední dobu říkala, jak ho proboha naučím utírat si prdelku (dcera šla až ve 4 letech poprvé do školky). Jinak mi taky syn blbne. Normálně se i třeba vzbudí v jedenáct večer, když na něj přijde potřeba a jde normálně na wc na redukci. Ale dnes když jsem uklízela a on si hrál v ložnici, tak nám pokadil postel :cert:. Takže i když už to ty prckové umí tak mají občas zkrat. Ten náš tam bude nejmladší a tak ho budou muset paní učitelky upozorňovat na wc, protože mimo domov zapomíná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
29.11.13 18:12

@Bubiii ano paní učitelka není moc láskyplná a spíše na děti kříčí. je už starší a asi toho má plné zuby, jenže to odnáši ty prtata. chjo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
29.11.13 18:22

@Jitka1976 no záchody jsou malinké, ale přijde mi že se staženýma kalhotama tam nevyleze tak lehce. učitelky vstřícné nejsou vubec. když jsem nabídla řešením nočník tak ani náhodou. sice mi řekla, že když bude vědět že jde kadit, že mu pomuže, ale jak to mám ohlídat to fakt netuším. naučit ho hygieně po záchodu. no jde si umýt ruce to jsnad normální. já nevím. problém je v tom, že on sám mi to neřekne. jednou řekne jo kadil jsem na zem a za chvilku ne neudělal jsem to. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
29.11.13 18:33

@Jitka1976 jo já jsem argumentovala, že 3leté má krátké ruce a nedokáže to pořádně se utřít. tak řekla, že skoro celá třída to umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin