Metoda čtení sfumato

1143
29.11.13 06:02

Metoda čtení sfumato

Ahoj, neznáte někdo metodu čtení sfumato? Syn je předškolák, zvažujeme jak odklad, tak i nástup do školy a na výběr jsou dvě. V jedné se učí děti číst metodou sfumato a v jedné klasickým slabikováním. No a syn špatně mluví, logopedka zásadně nedoporučila genetickou metodu čtení, prý je pro špatně mluvící děti lepší slabikování. No ale tuto metodu vůbec nezmínila a já taky moc nevím o co jde, jen to co jsem vyčetla na internetu. Takže znáte někdo? Popř. má někdo špatně mluvící dítě (když mluví rychle, je mu špatně rozummět, zaměňuje L a V, neumí pořádně L, vůbec R, Ř, nedokáže zopakovat těší slova, špatně drží tužku, hůř se soustředí) a přesto šel do školy a bylo to dobrý? Syn je letní, odklad by tedy nebyl až tak hrozný (šel by v 7 a měsíc), ale školka ho moc nebaví, tak se bojím, že by se tam příští rok nudil. Děkuju za všechny reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
29.11.13 07:18

@Hojuza můžu reagovat jen na pár věcí z tohoto. Zajděte do ppp pro posudek, tam vám řeknou více. Můj kluk začal chodit do školy s tím, že neuměl š, č, ž, ř. (chodili jsme na logopedii, ale trvalo to až do půlky první třídy, než zvládl š, č, ž. Ř nevysloví doteď (problém to není, protože v diktátu ho napíše - slyší ho). Ve třídě rozhodně nepatří k nejhůř mluvícím dětem, jsou tam takové, kterým já vůbec nerozumím (učitelka ano, i když říkala, že někdy je to náročné). U nás se učí čtení klasickým slabikováním, můj už teď (druhá třída), čte plynule, takže fakt bez problémů. Nemáte někde po okolí nějakou přípravnou třídu? Zkus pohledat, mohl by místo školky chodit tam - dělají se správné školní návyky, děti se právě učí doladit mluvu, držení tužky a pod :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
29.11.13 08:07

Mám teď prvňáka, mluví dobře, číst se učí klasicky slabikováním.
Bohužel tuto metodu neznám, jen jsme chtěla naspat, že pro děti je škola velmi velká změna a je to dost náročné, přijde mi, že váš syn toho má na překonání už tak dost - viz. tužka, mluvení…Které slova nezopakuje?
Dokaže vytleskat slabiky ve slově? Pozná první písmeno slova? Co číselné řady - už půl roku před nástupem do školy by měl zvládat orientaci v řade do 5. Co pojmy nejmenší, největší, před, za, vepředu, vzadu?
Určitě bych se poradila spíše o odkladu, zvláště pokud se nedokáže déle soustředit, není samostatný, nedokáže si svoje věci vykomunikovat s dospělým apod. Škola není jen o učení.
Do školní přípravky jsme taky chodili a můžu jen doporučit - viděla jsem, jak pracuje, ajk je na tom ve srovnání s ostatníma apod.
Vím, že má ještě 3/4 roku na to to dohnat, ale zvažte, jestli toho na něj nebude příliš velká zátež.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuria
29.11.13 08:49

Já mám taky předškolačku, která nemluví úplně dobře, neumí r, ř a něco se mi ještě nezdá. Doktorka na pětiletý prohlídce říkala, že je to tak napůl, že se to může samo zlomit. Teďka jsme objednaný na logopedii a magistra též říkala, že to může naskočit, že když jí rozumíme, že to zřejmě žádná závažná porucha nebude. Manžel blbě vyslovuje r a ř dodnes a to je má v jménu i příjmení. Odklad ani nezvažujeme, ani nám to nikdo nedoporučil, ve školce bez problémů - říkají, že je šikovná, umí moře básniček, počítáme do dvaceti, pozná číslice, do deseti i nějaké početní operace, abecedu trénujem a i to, aby poznala počáteční písmena. Každý den spolu něco cvičíme, máme takový ty písanky pro předškoláky a magnetickou knížku s čísly. Měli jsme ve školce schůzku pro předškoláky a byli tam právě ředitelé zš a učitelky, co budou mít první třídy a říkali, že takovejch dětí, co ještě blbě mluví, že je spousta, že to není ideální, ale taky že to není důvod k odkladu, že se s tím pracuje doma i ve škole. Taky mám kamarádku, co má na starost logopedii v družině a říkala mi, že někdy dětem naskočí r a ř třeba až ve třetí třídě.

• Citovat
  • Upravit
102
29.11.13 09:32

Se školou zatím vlastní zkušenost nemám, děti máme zatím malé, ale co vím o metodě sfumato, měla by být přesně pro takovéto děti (s nějakými potížemi ve výslovnosti apod.) právě dobrá, protože podporuje i dovednosti jako je rozlišování hlásek ve výslovnosti i ve slyšeném projevu, jejich navazování na sebe apod., nejen poznat písmenko na papíře. Hodně se využívají obrázky, básničky, vlastní aktivity dětí - i pohybové. Prostě se zapojuje co nejvíc kanálů, aby se písmenko/hláska správně vžili.
Mimochodem, náš kluk má teď 4 roky, písmenka ho zajímají už snad od roku, takže umí celou abecedu a poslední dobou se snaží číst slova - sám od sebe v podstatě zásady sfumato (hodně pomalé a plynulé navazování hlásek na sebe od začátku až do konce slova) používá, tak si říkám, že to asi dětem přijde přirozené, možná i víc než slova kouskovat a přitom třeba ztrácet souvislosti mezi písmenky na začátku a na konci slova. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
29.11.13 09:33

Já jen doplním, že kdyby se jednalo jen o R a Ř, tak to taky nevidím jako důvod k odkladu, ale u zakladatelky syna je toho víc. Hlavně to zaměňování písmen.
Už teď píšou diktáty, pokud nerozlišuje písmena, těžko je může napsat dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
29.11.13 09:57

Nejlepší bude zajít do PPP. Tam poradí, jestli je odklad vhodný nebo to dítě může zvládnout. Stejně je návštěva a vyjádření nutné pro případný odklad. K tomu učení čtení. Dceru mám ve 2. třídě, do 1. třídy nastoupila s tím, že znala tak 2/3 písmenek a číst neuměla (proč taky). Číst se učila slabikováním, ke konci 1. třídy již četla vše, bez problémů a plynule. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
29.11.13 10:10

Co se týče výběru školy, tak nejsem teda odborník, ale znám lidi s různýma vadama, ale neznám nikoho, kdo by se nenaučil číst :think: I když nebyly žádné alternativy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1143
29.11.13 18:41

Ahoj, děkuju všem za reakce. Bohužel jsem nemohla dřív reagovat. Syn nezopakuje delší slova nebo až na víc pokusů. Zaměňuje V a L. Neslyší to. Třeba slovo plavala. Snaží se tam říct ty dvě L, ale myslí si, že má říct i L místo V, takže z toho má plalala. No a ikdyž mu to několikrát zopakuji, tak to neřekne správně. Jinak je samostatný, nestydí se, snaží si vše domluvit, problém je v té mluvě a taky že po opravdu malé chvilce (třeba 2 min), když třeba děláme tu logopedii, tak sebou mele, cucá si prsty, válí se. Zkoušela jsem, aby seděl u stolu v klidu, ale je to děs, pořád to s ním mele nebo aspoň cuká nohama atd. No a hlavně on nechce dělat ani tu log. a už vůbec né nějaké pracovní sešity. Doma prakticky nekreslí, takže ta ruka se netrénuje. Ve školce, když se nudí nebo to dělají všichni tak jo. Jinak první písmeno pozná jen u některých slov. Počítá do 10, zná číslice, chápe plus a mínus a dokáže ho do 10 používat. Takže jsem právě na vážkách, myslím, že v něčem na tu školu má a na něco by mu ten rok prospěl. Určitě zajdem do PPP a poradíme se. Děkuju za všem reakce, je to pro nás těžký rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
30.11.13 17:45

Hojuzo - v kontexu tvého doplnění a s tím, že vidím, jak to v té škole chodí bych opravdu zvážila odklad.
Určitě se objednejte do PPP, klidně i před zápisem. Pak už tam bude nával a čekačky jsou třeba i 3 měsíce.

Ještě mě napadá - co učitelky ve školce, jak to vidí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1143
30.11.13 21:22

Novire díky. Určitě se objednáme do PPP. S učitelkami ve školce jsem to probírala začátkem školního roku, zdál se jim až na tu mluvu dobrý, ale říkala, že je ještě nemají moc posouzené. Zeptám se jich teď, když už ho znají líp. Děkuju za reakci, ráda si poslechnu jak to vidí jiní. Odklad určitě zvážíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
14.1.14 22:26

Ahoj, na tuto diskuzi jsem přišla až teď, nevím tedy zda Ti bude rada ještě k něčemu.
Pokud se ptáš na metodu čtení Sfumato, před dvěma lety proběhlo na naší škole proškolení v této metodě přímo od paní doktorky Navrátilové, touto metodou jsme naše žáky (speciální škola) vlastně přeučovali ve čtení. Je pravdou, že se v kvalitě čtení a porozumění dostali mnohem dále než klasickým slabikováním.
Takže za tohle má u mě metoda velké plus.
Jinak celé čtení Sfumato prolíná celou výukou, objevuje se ve výtvarce, v tělocviku, prvouce. Pokud paní učitelka jede Sfumato jako celek výuky je škola mnohem zajímavější.
A nakonec celé čtení spočívá v prodlužování hlásek, ty se vlastně protahují, tím se dbá na správnou výslovnost. Začíná se hláskami O S B U A, a postupuje se dál podle schématu tak, aby se dětem hlásky nepletly. Dbá se na správné dýchání, to by mohlo i odstranit problém se zbrklou řečí. V této metodě se neslabikuje, nejprve se čtou dvoupísmenková spojení, potom třípísmenková a nakonec čtyřpísmenková, vše jako celek.
Ono to čtení zpočátku vypadá směšně ( ono, když dítě čte lllleeeesssss, místo les), ale z vlastní zkušenosti vidím úspěch.
Jinak PPP by měla posoudit školní zralost a jistě navštěvujete logopedii, tam by Vám měli také poradit.
Tak snad bude tato informace k něčemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1143
15.1.14 05:34

@Zeleňule děkuji. Pořád je to aktuální. Ještě je před zápisy. Půjdeme se příští týden do školy s výukou sfumato podívat, tak uvidíme. Díky moc za příspěvek. Ještě - vidíš nějaké nevýhody v téhle metodě? Díky Zuzka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
15.1.14 17:24

@Hojuza
Nevýhody snad ani nevidím, možná snad jen, že děti poměrně dlouho nečtou smysluplná slova nebo věty. Prostě se nezačíná Máma mele maso. První co čtou je: sis, lil a spoustu dalších nic neříkajících hláskových spojení. Na druhou stranu má doktorka Navrátilová, perfektně propracované materiály, slabikáře, pracovní sešity, i obrázky. A pokud je paní učitelka tvořivá vymyslí si spoustu dalšího.
K těm divným hláskovým spojením: děti se učí, že lil je jako lilek a spojují např. s obrázkem apod.
Když jsem začínala školení sfumato, klepala jsem si na čelo jak taková hloupost může předcházet dyslexii, no bude to tím, že posloupnost písmen je jiná, na začátku b, potom až za dlouho d a p. Pak také zrakové sledování textu klade se na něho důraz. Důraz se klade i na správnou výslovnost, pokud nění vlastně se tím i učí, jak se hlásky prodlužují, tedy kromě explozivních (b, d, t), ty se vyrážejí, proto se s nimi dlouho netvoří spojení a děti je čtou z počátku jen samostatně.
Je toho hodně. Až se půjdete podívat do školy, tak se nelekněte, ono to vypadá opravdu praštěně, ale má to víc pozitivních stránek než jsem původně čekala. A také hodně záleží na paní učitelce.
Jenom ještě odkud jste, školení probíhala v Pardubickém kraji, jinak se toho o splývavém čtení moc neví, společnost je docela málo informovaná.
 Ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais
6.11.20 07:40

Chtěla bych obnovit diskusi.
Vzhledem k distanční výuce, máte nekdo taky prvňáka, kde vyučují metodou Sfumato?
Jak u vas probíhá distanční výuka, jak to máte s přípravou doma, čtení a pod…
Ráda bych s někým sdílela poznatky, takové rady porady 😃

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin