Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marieondatra píše:
@Jitka1976 jo já jsem argumentovala, že 3leté má krátké ruce a nedokáže to pořádně se utřít. tak řekla, že skoro celá třída to umí.
@Jitka1976 jak to probíhá ve školce bohužel nevím. učitelka řekla, že on si jí neřekne ajde si sám, že se tam děti ptát nemusí. doma si říká. ví že se mu chce s tím problém nemáme. doma se ho i ptám co musí udělat ve školce, když chce kadit a on mi odpoví =chci kakat, učilko prosím utřít prdelku. jak to pak je nevím. já jsem zase to do něj nechtěla hustit horem dolem, aby se na to neupnul a nestresovalo ho to.
taky si myslím, že je pro ní lepší si pohlídat pár dětí než je pak převlékat a umývat.
@Jitka1976 padon vetřu se s uplně jiným dotazem. Je uplně v pořádku, když tříleté dítě ve školce neumí vůbec malovat? Doma jsem se synem nikdy nemalovala fakt výjmečně možná 2× prostě o to nejevil zájem. Je skvělý a jiné věci. nepřišlo mi to zas tak důležitý když ho to nezajímalo. Ale teď vídám na nástěnce obrázky stejně starých dětí a překvapuje mě, že umí namalovat něčemu oči pusu nos anebo dokonce hlavonožce. teď si uvědomuju, že od dvou let chodil do soukromé školky kde malovali takže nemůže to být asi tím, že jsem to s ním nedělala. co ty myslíš jako učitelka je to v pohodě a prostě se to časem naučí?
@oblacek Klid…stádium hlavonožce je cca 3-4 roky…některé děti ke kreslení inklinují víc, někdo minimálně…výtvarný projev určitě tříbí fantazii, případně zvyšuje intelekt u dítěte…ale to dokáže i obyčejná stavebnice. Hodně dělá davový efekt…nadšení učitele pro danou činnost, jak děcka dokáže namotivovat…střídání činností, jednou pastelky, pak vodovky, prstové barvy, křídy..atd…u kluků mi pomohlo kreslit jim první dva měsíce auta…náklaďáky…hasiče…policajty…a oni vybarvovali…pořád dokola…a stříhali…moc to chtěli, denně…i když se všeobecně pro malé děti nedoporučují omalovánky (nedostatek tvořivosti) mám jiný názor, pokud to dítě, které jinak není tvořivé, přitáhne k malování/vybarvování..je otázkou času, kdy začne malovat samo…třeba jen auta…později u toho auta nakreslí policistu (hlavonožce)…ti co od září pouze vybarvovali, teď začínají sami kreslit…a to vůbec nechtěli. Taky se rodiče divili, proč pořád dokola jen vybarvují auta…
proč nedělají něco jiného…??? Protože sami kreslit nechtěli…dneska mi jeden kluk přinesl obrázek…byl na něm dokonalý ježek…říkám: „To je super ježek, ten se ti povedl!!!“ Kluk: To není ježek…to je žralok!" ![]()
Poučení: Není důležitý výsledek, důležitý je ten proces, který k němu vedl…
Většina dětí časem začne malovat…důležité je to spíš pro uvolnění ruky-kvůli psaní ve škole. I kdyby jen čmáral velké kruhy, vlny, motanice…
Pro některé děti jsou třeba pastelky moc náročné na začátek kreslení…musí tlačit, aby byla vidět čára a to je demotivuje…větší úspěch mají vodovky a široký, plochý štětec…úplně nej jsou „Brilantní barvy“ (kdysi Anilínky-už nejsou jedovaté), jsou teda dražší než vodovky, ale super malují…
Nebo mu můžeš koupit barvy do vany…
může malovat po stěnách vany nebo po svém těle a pak se to opláchne…
Třeba ho to chytne…a začne na papír…
@Jitka1976 nemáš prosím někde odkaz na nějaké tabulky co by mělo détě kdy umět? všude jsem našla jen do roka. děkuju.
Já nevím je možné, aby se tak projevovalo nějak stres ze školky? malej začal chodit v pohodě vubec nebrečel, naopak velkej suveren. sám mi odpoví na otázku, že se mu tam líbí, že se tam těší, že má paní učitelky rád. ale 3 týdny byl doma žádná nehoda nebyla. dva dny ve školce a počura se.nebo to možná já moc hrotím.
mám s ním o tom mluvit nebo to radeji moc nepřehánět at z toho není ve stresu?
http://psychologie.doktorka.cz/…keho-zivota/
http://mladazena.maminka.cz/…s/detail.php?…
http://www.logosklara.cz/dotazy.htm
Obávám se ale, že ohledně WC tam nic nenajdeš… ![]()
@marieondatra Stres to být může, nemusí…naopak tam může být tak zaujatý hrou, že „zapomene“, že se mu chce na WC…a pak už je pozdě…
Jéé já to nemyslela kvuli wc
spíš jako inspirace co s ním trénovat a na co má ještě čas ![]()
@Jitka1976 píše:
@marieondatra Stres to být může, nemusí…naopak tam může být tak zaujatý hrou, že „zapomene“, že se mu chce na WC…a pak už je pozdě…
nene ve hře se ještě nepočural jen ve spánku, pití jsme se domluvili, že omezí a taky, že pujde čurat ještě po pohádce.
jinak jsem chtěla inspiraci na nějaké říkanky co se tam učí, protože on to neum, nechce se je učit a často je doma nemocný tak abychom trénovali doma to samé a nic nemají řekla jsem si dvakrát a nic. takže naše komunikace je bohužel taková divná.
@marieondatra píše:
Jéé já to nemyslela kvuli wcspíš jako inspirace co s ním trénovat a na co má ještě čas
@Jitka1976 píše:Já myslela, že hledáš v kolika letech co zvládat na WC…???
![]()
![]()
![]()
néé
všeobecně co by měl umět. vím že jsem měla kdysi jednu tabulku kde bylo po měsících snad až do pěti let. bylo to rozděléne na hrubou a jemnou motoriku a na citovou stránku a tak. třeba že v xměsících má umět stát na jedné noze, v x měsícíh má umět skákat na místě oouma nohama, kdy střídat nohy na schodech, kdy namalovat hlavonožce a tak, ale už jí nemám, nepamatuji si to a nemužu to najít.
@marieondatra Já mám třeba na dveřích třídy vyvěšený plakát (na každý měsíc) co se učíme, o čem si povídáme(geometrické tvary, zvířata(domácí/lesní/exotická), stromy(listnaté/jehličnaté), květiny, básničky, písničky a pod…) protože vím, že děti si toho moc nepamatují…neřeknou co jsme ten den dělali, nevědí…
Takhle mají rodiče nápovědu, co procvičovat, na co se dětí ptát…
Teď na Vánoční besídku děláme pásmo právě z toho, co se děti naučily od září do prosince…taková ukázka práce s dětmi, průřez 4 měsíců ve školce. Písničky, básničky, tanečky, dramatizace pohádky atd…
@Jitka1976 jo tak by to mělo být, ale u nás to tak nějak nefunguje bohužel. nevím proč, přijde mi to dost logické to co píšeš. ach jo. kdby to všude fungovalo bylo by to super.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@marieondatra A je schopný říct té učitelce, že se mu chce..??? Pokud on sám na záchod nevyleze, měla by mu pomoc…
Pokud je to fakt čůza, bude to problém… 
Pokud se jí syn bojí říct, že chce kakat, je to fakt blbý…ale měla by pochopit, že zadržovat to nic neřeší…pokaká se do kalhot a ONA ho bude převlékat a umývat, ne TY…TY jsi v práci…myslím, že je mnohem jednodušší, každou hodinu se syna zeptat, jestli nechce čůrat/kakat…dá to mnohem méně práce, než převlékat a umývat počůrané a pokakané dítě…