Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu, co to může být? Malá má od neděle horečky 38-39, včera a dnes zvracela. Ode dneška má tuhle vyrážku (jestli je to vidět) a stěžuje si na bolest v krku. Včera tam měla takové červené puntíky. Tipovala jsem spálu ale dr dnes říkal, že ne, nemá malinový jazyk.. Ted jsem si všimla, že se jí začínají dělat čepy. Bývá u anginy vyrážka?
Dcera teď měla spálu a malinový jazyk taky neměla, měla vyrážku, bolesti v krku a nemohla otočit hlavou do stran (bolestivé uzliny).
@Mufina díky. jak ta vyrážka vypadala? neřešila bych to, ale v so. máme jet na dovolenou. dělali vám stěry?
Vypadá ano, ale na omak to tak moc není.. posílám ještě foto na ruce (usnula a má ji pod hlavou)
Taky mi to přijde na tu spálu, asi nemusí být všechny příznky ne? kde všude má tu vyrážku? pro spálu je typický hlavně břicho a vůbec předek trupu. a syn u spály taky zvracel.
a nám na pohotovosti dr vyloženě řekl, že spála je „angína s vyrážkou“
pokud máte penicilin, tak to neřeš, na tu zabírá taky, oboje je to streptokok.
Hlavně na trupu, včera to nebylo tak vidět, dnes už to vyrazilo víc, jen ráno, když jsme ještě byli u dr, tak to tolik vidět nebylo.. a stále horečkuje. Výslednky stěru budou ve čt. ale nechce se mi zbytečně čekat a přemýšlím, že zajedu zítra na ORL a nechám udělat rychlý streptest.
@Vendle píše:
Hlavně na trupu, včera to nebylo tak vidět, dnes už to vyrazilo víc, jen ráno, když jsme ještě byli u dr, tak to tolik vidět nebylo.. a stále horečkuje. Výslednky stěru budou ve čt. ale nechce se mi zbytečně čekat a přemýšlím, že zajedu zítra na ORL a nechám udělat rychlý streptest.
a léky jste teda nedostali? pokud má čepy, tak bych jela na pohotovost, zbytečně se bude do rána 12 hodin navíc trápit..dostane penicilin, a za den dva mu bude dobře. tohle mi fakt přijde cekem jasný i bez streptestu ![]()
Nedostali, ráno tam ještě nebylo nic vidět. a i ted jsem musela s baterkou koukat.. čep tam má zatím jeden.
Tak už za sebou máme penicilinovou injekci na infekčním a další nás čekají. Spála jak vyšitá, pediatr to včera ještě neviděl, dnes už to bylo jasný…
@Vendle nám naše dr. tvrdila že to není spála až do výsledků výtěru, ani horečka, bolesti v krku a bolestivé uzliny ji nepřesvědčily. Ona teda i po výsledcích říkala, že je to spíš viroza
Přijde mi, že jakmile nemá spála typický průběh tak ji pediatr nepozná. A to já jsem té naší říkala, že lehlo několik dětí, které byly s dcerou na školce v přírodě, takže se ta spála dala očekávat.
@Mufina ano ano, u nás je taky vše viroza…
ted jsem ještě vkládala dotaz ohledně infekčnosti - nevíš, jak to je? Jestli jsou už infekční v inkubační době, nebo až s horačkami, nebo vyrážkou? At vím, co můžu čekat se zbývajícíma dětma.. :/
S tou infekčností nevím, u nás ji naštěstí nikdo další nechytnul.