Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu. Dceři je necelých 5 týdnů a včera se jí udělala vyrážka na hrudníčku, krku, kolem oušek a na spáncích, zasahuje to i do vlásků. Je to taková červená krupička, sem tam se to slévá i do červených fleků. Nevím, jestli ji to svědí, ale zdá se mi nějaká neklidná. Co to může být? Naše doktorka dnes neordinuje a já vlastně ani nevím, jestli existuje nějaká dětská pohotovost… Jsme z Prahy.
Díky za odpovědi.
no já myslím že to na pohotovost asi není. Nejspíš jsou to potníčky. Možná máte doma moc suchý vzduch, nebo má malá přesušenou pokožku, nebo alergizující prací prášek, nebo… Příčin může být tisíc, ale určitě malou pořádně okoupej - bez mýdla!, pak ji pořádně promaž - nejlépe něčím hipoalergením - modrou indulonou, a nedávej ji žádná bodíčka, která nejsou 100% bavlněná(tzn. žádný body od Vietnamca) a mělo by se to zlepšit, když nee, tak běž v pondělí k doktorce.
Jo a pokud kojíš a dopřála sis mandarinkovo pomerančovej mejdan, tak to může být i s toho.
Ahoj,
může to být spousta věcí. Má teplotu, rýmu nebo tak něco?
Kojíš? Pokud ano, nesnědla jsi něco ostřejšího? Klidně stačí pomeranč, nebo i obyč. vitamín C v tabletách. Já si takhle šlehla vitamín C, když byl malému asi týden, protože jsem měla rýmu, neuvědomila jsem si to a do druhého dne byl Lukášek vysypaný.
Pak mě napadají ještě potničky. Ty jsou zcela neškodné.
Pokud vaše doktorka neordinuje, nemá za sebe záskok? Stačí i zavolat. Dětská pohotovost existuje, v Praze bude určitě taky. Já byla taky ze všeho hrozně vykulená i s první rýmou jsem mazala hnedka k doktorce. ![]()
Mi to spise prijde na novorozenecke akne......
nekomu to nastane za dyl. Jsem davala do jedne diskuze foto, zkusim ji pohledat
Ahoj,
tak tohle ma spousta deti, Honzik to mel taky kolem 5 tydne, zmizelo to asi za 14 dni uplne.
Ahoj,o pohotovosti nic sice nevím,ale když zajdeš k jiné doktorce s vysvětlením,že tvá neordinuje,tek tě určitě vezmou i jinde.Hlavně v nemocnicích tě vezmou.Já mám dobrou zkušenost s doktory v Kartouzské ulici na Praze 5.Tam je na patře 5 pediatrů a některá by tě vzala.Jen nevím,jak tam jsou po obědě.Ale minimálně jedna tam je.
Jinak to vypadá na potničky,pokud se zapařila.U nás stačí chvilka a máme to.Zima nezima.Anebo jestli jste neměli teplotu.My se starší dcerkou v 8 měsících měli 3 dni i horečku,ta pak ustala a vyrazila ji přesně ta samá vyrážka,jak popisuješ a byla to tzv.Šestá nemoc.To pak ta vyrážka bez problémů sama zmizí.A taky u toho byla malá nevrlá a někdy je k tomu slabá rýma.
každopádně zkus nějakého lékaře,ať máš před víkendem klid.Ale pokud k tomu není horečka,tak se to dá zvládnout!První mimča jsou velké starosti! ![]()
Holky, díky moc za rady, je to moje první mimčo, tak jsem na nervy z každého prdu…
Ovoce jsem neměla žádné, vlastně od porodu skoro vůbec nejím, nemám na nic chuť a musím se nutit. Malá má sice soplíky, ale takové husté, rýma to podle mě není. Teplotu nemá, přišla mi včera nějaká teplá, tak jsem ji měřila a bylo to ok.
Spíš se mi ještě zdá, že tak pochrochtává, jakoby byla zahleněná a žbluňká to v ní a pak začne hned polykat, že by reflux? ![]()
ka-tka: vypadá to dost podobně, díky za odkaz ![]()
oskaria: díky za tip na Kartouzské, možná se bude hodit i někdy v budoucnu
Zkusím vydržet do pondělka a kdyžtak zajdem k dr.
Ahoj nevím zda se nebudu opakovat, ale s koupelí v řapíku nic nezkazíš. Myslím, že to budou potničky. Je to jako akne a do 2 týdnů to měl mrnous pryč.
my sme to taky meli ve 4 mesicich a koupali v repiku, asi za tri dny to pak zmizelo…silnej odvar z repiku das do vanicky na koupani a jednou az dva razy za den vykoupes. Pak jenom olivovy, nebo slunecnicovy olej z lekarny…v zadnem pripade ne kosmeticke oleje typu Johnson…to muze take alergizovat..
kdyz ani to nepomuze, tak pak 100% ucinny je Holtuv krem …ale strasne smrdi..nam ale pomohl na tvarickach..
Ahoj, prosím o radu. V noci kojím tím způsobem že je malý mezi námi, já vytáhnu prso a tak oba usneme…jenže!! probudím se malej spí, prso venku a pod námi louže a malej v tom leží hlavičkou…no a s toho se mu na obou spáncích udělala vyrážka
co s tím_? Mazat něčím? Nebo nechat tak?
@geilens píše:
Nechala bych to tak a nekojila v leže
mám to v plánu
![]()
Z mateřského mléka by to být nemělo, spíš se asi podrážil o prostěradlo. V čem perete a dáváte extra máchání? Zkuste mazat kalciovou mastí - je to takový univerzální všelék na různé kožní neduhy (když nevyléčí, tak aspoň neuškodí).
Pokud je pod vámi opravdu louže, tak bych se spíš bála, aby se malý neotočil a mléko nevdechnul.
Tak jestli to nejsou jakoby potničky nebo zapařeninky…bud tu kalciovku, nebo zkus i sáčkový černý čaj(klidně vyluhovaným vlažným sáčkem přiložit na spánek nebo udělaným vlažným čajem otírat…vysušuje mohlo by pomoci