Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mému třítýdennímu synkovi se ve tvářích a kolem pusinky udělala vyrážka..jsou to takový malý červený flíčky a pár z nich vypadá jako pupínky u puberťáka…už ji má třetí den. Napadlo mě, jestli to není alergická reakce na nějaký jídlo? Ale to by měl asi po celém těle, neměl? Známá mi říkala, že to jsou potničky…ale ve tvářích???Poradíte, co by to mohlo být a čím je vyléčit? Děkuji… ![]()
Mám taky 3 týdenního a od rána to řeším. Mělo by to být novorozenecké akné. Tedy dle internetu
Prý se má čekat, až to samo přejde.
To měla naše malá taky, trvalo to asi měsíc, než to úplně zmizelo. Stejně jí na to nic nepomáhalo. Doporučuji nechat být ![]()
Ahojky, naprosto souhlasím, je to jako přes kopírák
měli jsme a máme to samé. řešili jsme kde se dalo a jak se dalo, mám doma asi sto padesát mastiček na potničky a akné
a víte co je na to nejlepší NIC ![]()
Máme teď 6 týdnů a zdá se, že je to na ústupu. Ale nelekej se, když se to třeba objeví ve vlaseh nebo na krku. Ono se prostě pár pupínků objeví nových a pár se jich zase ztratí(těch co se ztrácejí pak přibývá až se to ztratí)
Tak to chce jen trpělivost a hlaavně nepřehřívat ![]()
A ještě bych měla jednu otázečku…když by se u syna objevila žloutenka, je možné, že jen v obličeji? Tělíčko se mi zdá pěkně růžové, ale hlavička víc do žluta. A bělmo v očích není u novorozeňat není úplně sněhově bílé, že ne? Tak trochu zakalené? Chjo, možná zbytečně plaším, ale k mudře jdeme až ve čtvrtek, tak nevím, jestli ji nemám zavolat…
Taky doporučuju nechat být, můj prcek to měl po celém obličeji a po několika týdnech vyrážka zmizela sama. Doktorka mě strašila, že bude asi atopik, tak jsem byla moc ráda, že se to nepotvrdilo. Mazala jsem jen lenienskou po koupání a jinak už ničím.
Myslím, že žloutenka je nejvíce vidět právě ve tváři a na hrudníčku těsně pod krčkem. Tam to i mudra vždy zkouší, tak že tam zatlačí prstem a podle toho otisku to pozná. A vy jste měli žloutenku, když vás pouštěli z nemocnice? My ji měli na ústupu a do týdne byla pryč. Tak nevím jestli může vypuknout i později nebo ji už máte 3 týdny, to asi ne. Očička se mi taky zdály takové zakalené, ale nevím jestli to bylo tou žloutenkou, teď mi přijdou už bělejší. Jinak dávat hodně na světlo i sluníčko přes okno to pomáhá.
@zuzka6 když nás pouštěli z porodnice, tak jsme žloutenku neměli. Ruce si doma myjeme poctivě, Miki je v čistotě. A jak jsi to myslela s tím otiskem? Asi když zůstane otisk chvilku žlutý, tak je to žloutenka, že?
Potničky mohou být i ve tváři, moje dcera je měla především tam v létě. A to bělmo opravdu není čistě bíle, jak píšete tak spíše zakalené. Taky jsem na to pořád koukala, ale dnes je dcerám 5 měsíců a je to v pohodě
A kvůli žloutence dávat opravdu hodně na světlo i na sluníčko přes okno, jak píše zuzka6, a pokud by začal být více unavený, spavější a nechtěl moc papat (aby neubýval na váze) zašla bych k doktorovi. Při propouštění z porodnice měla jedna dcera také žloutenku, takže byla pořád u okna a chodili jsem hodně ven a za chvilku bylo po ní…
Jéééé to se vůbec neboj ta novorozenecká není infekční. to jenom miminku ještě úplně na plno nefungují játra a tak má trochu problém s odbouráváním bilirubinu teda doufám, že to píšu dobře. Zkrátka ty to určitě nemůžeš zavinit. jinnak s tím otiskem je to tak jak píšeš.
Jinak mě ještě napadá, že ty potničky ve tváři mohou být z kojení jak prso leží při kojení na jeho tváři tak to bylo aspoň u nás. Je dobré mu pusinku po každém kojení oplachnout a i to prso ![]()