Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem
,
ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo vysadil po letech AD a jak vám bylo? Já jsem brala prakticky 15 let AD nižší dávky a teď poslední roky slabou dávku Elicei 5mg. Dávku jsem snižovala od ledna, aktuálně jsem skoro měsíc bez prášků. Měla jsem nějaký syndrom z vysazení slabý - brnění hlavy, noční můry, pocení, přecitlivělost. Nicméně toto aktuálně odeznělo a překvapilo mě, že se cítím nějak vlastně stejně, dokonce jsem se začala více smát. Samozřejmě se bojím, že se mi to vše vrátí…jak bylo vám, nebo aktuálně je? ![]()
Taky jsem přestala seropram brát a asi po osmi měsících mě to položilo. Jela jsem metrem pro dítě a myslela jsem si, že to nedám. Nemohla jsem být sama doma, nervy v haji. Po nasazení se to za 14 dni zlepšilo.
@martula78 Jako je pravda, že mi taky nedělá úplně dobře být sama doma🙈. Přes den mi to vůbec nevadí, spíš večer, nevím proč..tak to mě mrzí. A chodila jsi někam na terapii?
@pihattka píše:
Ahoj všem,ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo vysadil po letech AD a jak vám bylo? Já jsem brala prakticky 15 let AD nižší dávky a teď poslední roky slabou dávku Elicei 5mg. Dávku jsem snižovala od ledna, aktuálně jsem skoro měsíc bez prášků. Měla jsem nějaký syndrom z vysazení slabý - brnění hlavy, noční můry, pocení, přecitlivělost. Nicméně toto aktuálně odeznělo a překvapilo mě, že se cítím nějak vlastně stejně, dokonce jsem se začala více smát. Samozřejmě se bojím, že se mi to vše vrátí…jak bylo vám, nebo aktuálně je?
Víc smát…to je možné protože tento druh antidepresiv často dělala emocni oplostelost.
Z jedné strany utne deprese a úzkosti. Z druhé strany vezme radostne prožitky.
@pihattka a to jsi s lékařem během těch 15 let nikdy nezkoušels vysadit?
@Kfětoslava Nikdy. To je na tom nejhorší, že jsem několik let neměla problémy, ale doktora to nějak nenapadlo..teď mám novou doktorku a samozřejmě s tím přišla. Já sbírala dlouho odvahu, ale prošla jsem individuální a skupinovou KBT terapií a hodně mi to pomohlo..nicméně jak už to u úzkostných lidí bývá, tak se bojím, že se ty stavy před lety vrátí
ted mám občas úzkosti, ale takové snesitelne a umím to zvládnout..
@pihattka píše:
@Kfětoslava Nikdy. To je na tom nejhorší, že jsem několik let neměla problémy, ale doktora to nějak nenapadlo..teď mám novou doktorku a samozřejmě s tím přišla. Já sbírala dlouho odvahu, ale prošla jsem individuální a skupinovou KBT terapií a hodně mi to pomohlo..nicméně jak už to u úzkostných lidí bývá, tak se bojím, že se ty stavy před lety vrátíted mám občas úzkosti, ale takové snesitelne a umím to zvládnout..
Ne, nemusí se vrátit, za tu dobu ses naučila různé postupy a léčila ses. Škoda, že jste to vysazení nezkusili dříve, každopádně držím palce. A pokus se tomu nevěnovat pozornost a nadmíru se pozorovat. Určitě to půjde.
@pihattka píše:
@Kfětoslava Děkuji moca ty jsi někdy brala AD?
Ne, ale pár let jsem pracovala v oblasti duševního zdraví.
@pihattka píše:
@Kfětoslava Nikdy. To je na tom nejhorší, že jsem několik let neměla problémy, ale doktora to nějak nenapadlo..teď mám novou doktorku a samozřejmě s tím přišla. Já sbírala dlouho odvahu, ale prošla jsem individuální a skupinovou KBT terapií a hodně mi to pomohlo..nicméně jak už to u úzkostných lidí bývá, tak se bojím, že se ty stavy před lety vrátíted mám občas úzkosti, ale takové snesitelne a umím to zvládnout..
Lazne na doporučení od psychiatra?
@jejjej tak mně teď nic není..chystám se potom k moři..spíš mě zajímalo, jestli si někdo prošel něčím podobným a zvladnul to:)
Ja brala AD 1,5 roku, kvuli panicke poruše.
Vysazeni v pohode, davno mam strategie, jak poznat uzkost a zahnat ji a pokud je nabeh na ataku, jak ji nenechat rozjet (to jen když jsem unavena).
Poznam, kdy je toho tlaku vic a zatim si dokazu pomoci sama.
AD neberu 3 roky a verim tomu, ze uz se mi ty problemy nevrati, dost jsem si vyresila, proc jsem je mela.
A kdyby nahodou, okamzite mazu na terapii.
Dobrý den, měli jste nějaké příznaky z vysazení? Já teď postupně vysadila Aktiprol, spustilo se mi po něm mléko. Je to týden, co jsem ho vysadila, je mi špatně a mám průjem, teda hlavně spojeny, když si vezmu AD a najím se po nich. Za jak dlouho to vymizí? Jen se teď dost bojím, že se mi vrátí stavy, které mě k AD přivedly. Hlavně to byl strach z průjmu, který teď mám
Děkuji
@pihattka vysazeni jsem se bala ale nakonec to bylo v pohode. Ja si rikam ze kdyz se ty stsvy vrati, tak holt vratim AD a jdu do uz znameho
Ale za ty roky jsem se lecila a ucila a kdyz neco prichazi, umim to zpracovat. Snad to tak zustane. Ale kdyz ne, nevadí, tak uz to v zivote chodi a mame moznost tu berlicku zas pouzit ![]()