Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Souhlasim s @Helca729, co vim, žák i student je studentem/žákem vždy až do konce školního roku, což je cca 31.8.2017… Na učňáku jsou nejspíš učni, ale to bude stejné.
@Niny to bych si ověřila, když jsem maturovala, tak mi bylo řečeno, že studentem jsem ještě další měsíc, pak mám jít na ÚP nebo makat (něco jiného by bylo, kdybych byla přijata k dalšímu studiu). Takže já maturovala v květnu, ještě červen jsem byla student, pak už ne.
Devcata potrebuju radu. Jsem 4 roky rozvedena. Muj ex plati na deti 2+3tis. Deti rostou a jejich naroky a konicky taky. Napadlo me zazadat o prepocet. Navic muj ex mel pred 4 lety praci s mnohem nizsim prijmem. Aktualne vydelava 47tis cisteho, 57cisteho vcetne diet. Kdyz jsem mu rekla, ze chci zadat o navyseni (zenaty znova neni, dalsi deti nema, jen si „uzivava“ volnosti) tak si to nekde vypocital, ze by mi mel platit 5300 na obe, ale ze je ochotny to zvednout na 7tis. Ja jen tak placla castku 9tis (asi 30sekun po tom, co jsem se dozvedela jeho papirovy plat). Vztekal se, ze to si nemuze dovolit. Ale za dve hodiny mi horlive volal a prikyvoval na 9tis a tlaci me at s castkou souhlasim. A to mi je nejake podezrele. Neco tim sleduje. Co by jste delali, kyvli na dohodu 9tis nebo nechali prepocet na soudu?
@Anonymní píše:
Devcata potrebuju radu. Jsem 4 roky rozvedena. Muj ex plati na deti 2+3tis. Deti rostou a jejich naroky a konicky taky. Napadlo me zazadat o prepocet. Navic muj ex mel pred 4 lety praci s mnohem nizsim prijmem. Aktualne vydelava 47tis cisteho, 57cisteho vcetne diet. Kdyz jsem mu rekla, ze chci zadat o navyseni (zenaty znova neni, dalsi deti nema, jen si „uzivava“ volnosti) tak si to nekde vypocital, ze by mi mel platit 5300 na obe, ale ze je ochotny to zvednout na 7tis. Ja jen tak placla castku 9tis (asi 30sekun po tom, co jsem se dozvedela jeho papirovy plat). Vztekal se, ze to si nemuze dovolit. Ale za dve hodiny mi horlive volal a prikyvoval na 9tis a tlaci me at s castkou souhlasim. A to mi je nejake podezrele. Neco tim sleduje. Co by jste delali, kyvli na dohodu 9tis nebo nechali prepocet na soudu?
kolik je dětem?
@Anonymní píše:
@Lama Lama Detem je 6 a 10 let
tak podle mě by teorteticky mohli mít i víc. Ale tak to je vždycky sázka do leterie. Tak jestli je to ok pro tebe, proč na to nepřistoupíš. Bez spekulace, co je za tim, že souhlasí? ![]()
Mám stejně staré děti a devět tisíc měsíčně mě teda nestojí. Jakou částkou na jejich výživě se budeš podílet ty?
@zoidberg píše:
Mám stejně staré děti a devět tisíc měsíčně mě teda nestojí. Jakou částkou na jejich výživě se budeš podílet ty?
To co dostavam ted, pokryva platby za skolu. Krouzky a zivobyti hradim ja. K praci si jeste privydelavam, abych to nejak utahla. O nejake dovolene si muzu nechat jen zdat. Radeji se omezim ja, nez omezovat deti. Syn miluje fotbal a dcera je nadana jazykove. Oba navic chodi do skauta. Vybava do vsech aktivit je docela nakladna (kopacky, dresy, ucebnice, outdorove vybaveni,..). A protoze to jsou deti a rostou, nestaci jim 1 boty a 1 sada obleceni. Vsechno kupuji sama a hradim veskere skautske vypravy. Letos navic byla skolka v prirode, skola v prirode a lyzak…
5tis by stacilo, vyzivne by vychazelo pul na pul, ale museli by chodit jen do skoly a domu a max nejaky financne nenarocny krouzek, ja bych pak nemusela mit brigadu k praci. Ale pokud je neco bavi, nebudu jim v tom branit. Lepsi at mi deti lozi po horach, nez at sedi doma u PC nebo se poflakuji po ulicich s pochybnymi kamarady.
Podle orientačních tabulek bys mohla dostávat víc (11-12tis.), ale zase chápu otce, že chce mít trochu přehled, kam peníze mizí. Já být tebou, tak chci dohodu např. 8tis. každý měsíc mně + každému dítěti 1500,–Kč na nějaké spoření (třeba na budoucí potřeby na vzdělávání apod.) - otec by nemusel mít pocit, že ti přispívá na kabelky, ale podělil by se o svou životní úroveň nějakým spořením dětem ![]()
@Lama Lama píše:
tak podle mě by teorteticky mohli mít i víc. Ale tak to je vždycky sázka do leterie. Tak jestli je to ok pro tebe, proč na to nepřistoupíš. Bez spekulace, co je za tim, že souhlasí?
Vaham, protoze mu neverim
Dokonce mam tuseni, ze na deti bere v nemecku bez meho vedomi pridavky cca 200eur. A ja si deti uplatnuji na danich v CR. Ale netusim jak a kde si to overit…Uz jsem psala pravnikovi. Jestli on rekne, ze ok, dohodu vezmu. Co vim, tak alimenty na oba vychazi dle tabulek 13-17tis. Mozna jsem blba, ale tolik nechci a ani nepotrebuji.
@zrcadlo píše:
Podle orientačních tabulek bys mohla dostávat víc (11-12tis.), ale zase chápu otce, že chce mít trochu přehled, kam peníze mizí. Já být tebou, tak chci dohodu např. 8tis. každý měsíc mně + každému dítěti 1500,–Kč na nějaké spoření (třeba na budoucí potřeby na vzdělávání apod.) - otec by nemusel mít pocit, že ti přispívá na kabelky, ale podělil by se o svou životní úroveň nějakým spořením dětem
To je dobry napad
Sam o sporeni mluvil, ale nikdy ho nezalozil ![]()
Ahoj holky,z pochopitelných důvodů prosím anonym.Jdu se optat na vaše zkušenosti,prosím nekamenujte mě tu
Naše situace je asi takova- Mám s manželem jedno dítě, druhé na cestě (druhý trimestr),takže se chystám na mateřskou za asi 2,3 měsíce.Manzel má s ex dvě holky,první a druhý stupeň ZŠ.Plati na dnešní dobu bych řekla mensi alimenty, nicméně od stanovení soudu před lety je exmanzelce sám zvedl skoro na dvojnasovek.Ale i tak bych řekla slabší průměr.Exmanzelka má už několik let nového přítele.Manzelovi se trošku zvedl plat,nic závratného.U děti se ,dle mého ,nějak extra náklady od loňska,kdy ji opet zvedl aliky nezměnily.S dětma máme hezký vztah i sourozenci mezi sebou.Podnikáme s nima různé akce,jezdí k nám pravidelně,dopřejete jim.Pokazde,když si ex řekla o peníze navíc např na tábor,oblečení,brýle… dostala…Nikdy žádný problém,ani z její strany,když jí zvyšoval aliky,řekla jen jak chceš…Toť nastínění naší situace.A teď otazka.Teď když se dozvěděla,že čekáme druhé,chce zvýšit alimenty,pro nás najednou,z ničeho nic… Chápu,možná opravdu se zvedly děti potřeby,možná na truc,to nevím…Má šanci v naší situaci?Prosím moralistky o normální odpovědi,opravdu nechci jejich dětem utrhovat peníze,sama jsem jim kolikrát zaplatila, dopřála,ale v tyhle situaci mi to fakt přijde jako sprajc a já mám pocit,že ona teď chce mým dětem utrhovat od huby v tu nejvíc citlivou dobu,kdy většina počítá každou korunu na rodicaku…Proti zvýšení aliku jinak jsem nikdy nebyla a ani pak by mě to nevadilo ,spíš jsem ještě manželovi říkala dej jí,ale teď z toho nespím,ani ne tak kvůli penězům,jako že mi přijde,že je k manželovi hrozně nespravedlivá…
@Anonymní píše:
Prosím moralistky o normální odpovědi,opravdu nechci jejich dětem utrhovat peníze,sama jsem jim kolikrát zaplatila, dopřála,ale v tyhle situaci mi to fakt přijde jako sprajc a já mám pocit,že ona teď chce mým dětem utrhovat od huby v tu nejvíc citlivou dobu,kdy většina počítá každou korunu na rodicaku…
no a o tom to je, ne? jestli jsem to dobře pochopila, soudně má stanovené velmi nízké výživné a i když jí otec dětí v současnosti platí dvojnásobek, tak jednak i tak je to slabší průměr, jednak to je jeho dobrovolná aktivita, která není posvěcená soudem? nejspíš má obavy, aby se nevrátil k tomu velmi nízkému výživnému
druhá věc je, že tedy teď čerstvě začala škola a peníze fakt lítaj
a jestli i současné výživné je nic moc (píšeš - slabší průměr), tak slabší povahy ten záříjový finanční nápor nemusí tak úplně ustát ![]()
Dokud nehodíš nějakou jasnou čáastku, tak je to většštění z krychle.
Lepší je si udělat děti s neznámou ženskou, nebo nějaký lesbicce. Než se nechat po pár letech oskubat a dalších 20 a vic let platit jako blbec… Byt já zase mladej asi budu radši teplej. Než si ničit život zenskejma domu nastehovanyma… Proti milenkam a ženam obecně nic nemam.
Radši bezdetny a žít v klidu a pohodě, bez rozvodu a dělení majetku. Než naopak.