Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@hnevka píše:
Opravdu vám přijde 1500 měsíčně hodně? Jsem v situaci, kdy mám rodičovský příspěvek 3800,– Kč, dvě děti dva roky a pět let… Nedovedu si představit, jak bych nás uživila s něcelými sedmi tisíci měsíčně? nájem, vodal, elektřina, plyn… a co školkovné, kroužky, jídlo… jo a to nemluvim o ošacení, to taky není zadarmo… A jestli mi někdo napíše, že mám jít do práce. Klidně a moc ráda, ale tím pádem tu budou další výdaje na hlídání mladšího dítěte… Chápu, že když si muž najde novou ženu a chce s ní mít novou rodinu, že mu vadí platit na děti z předchozího manželství… Ale jsou to jeho děti!
na dvě děti je to malo ale na jedno upleně myslím v poho, a z mého hlediska proč máš mateřskou na 4 roky kort když dnes se to dá vyřešit i přes pracujícího otce teda jestli pracuje a jestli nepracuje tak asi taky víc nemá.
Ale to už se asi mělo přemýšlet před početím taď se může jen plakat a stěžovat si.
Osobně alimenty neřeším, jen jsem přemýšlela jak bych finančně vyšla já ve své situaci, ať říká kdo chce co chce, opravdu mi to přijde mállo ![]()
to jaaajaa: O čtyřech letech rodičovského příspěvku mi ani nemluvte… Bohužel jsem neměla jinou možnost. Pracuji jako osoba samostatně výdělečně činná a i když poctivě platím státu vše co mám, tak jsem si dovolila mít druhé dítě moc brzy po prvním a nestihla jsem platit dostatečně dlouho sociálku a tím pádem spadla rovnou do této čtyřleté varianty. Jelikož chci co nejdřív do práce, tak bych brala variantu dvouletou. Nebo alespon tříletou jako jsem měla na starší holčičku… Ale na toto téma jsem se už navztekala dostatečně ![]()
@jaaajaa píše:
na dvě děti je to malo ale na jedno upleně myslím v poho, a z mého hlediska proč máš mateřskou na 4 roky kort když dnes se to dá vyřešit i přes pracujícího otce teda jestli pracuje a jestli nepracuje tak asi taky víc nemá.
Ale to už se asi mělo přemýšlet před početím taď se může jen plakat a stěžovat si.
A ještě moc dobře nerozumím tomu, co myslíte tím, že se mělo myslet na vše před početím?
Jak má ženská dopředu poznat, že se chlap po pár letech soužití zabouchne jinde a rozhodne se starou rodinu hodit za hlavu? ![]()
To že chlap se po letech zabouchne do jiné se může stát kdykoliv. proto bych asi první přemýšlela kolik budu mít mateřskou a zda to utáhnu i sama. I když budem mít idilický vztak tak tohle musí ženská tak nějak řešit vždy nebo aspon já to tak dělám přemýslím dopředu coby kdyby. A pak si pořídím dítě ale to je hold moje takové přemýšlení dopředu než se rozhodnu pro rodinu a další dítě prostě na to musím mít já sama a když tu bude i ten chlap tím líp.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda je nějak určené minimální výživné. Můj spolužák má platit na dceru alimenty 1.300 Kč a prý mu přišlo (nebo mu možná řekli u soudu), že jsou to nejnižší možné alimenty jaké mohl dostat. Nevíte jak to s tím minimálním výživným je?
Většinou je to 10% z platu. Aspoň tak mi to podala má právnička když sme počítali alimenty, takže u nás to vyšlo na 2000kč měsíčně na jedno dítě.
@LauMar píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda je nějak určené minimální výživné. Můj spolužák má platit na dceru alimenty 1.300 Kč a prý mu přišlo (nebo mu možná řekli u soudu), že jsou to nejnižší možné alimenty jaké mohl dostat. Nevíte jak to s tím minimálním výživným je?
Neni zadne minimalni vyzivne… vyzivne muze byt i 50 Kc! S tim jsem se tedy nesetkala osobne, ale jen z doslechu!
@Barca12345 píše:
Neni zadne minimalni vyzivne… vyzivne muze byt i 50 Kc! S tim jsem se tedy nesetkala osobne, ale jen z doslechu!
A to se myslí 10% z platu na jedno dítě? Nebo jako 10% z platu i na víc dětí?
Když se moji rodiče rozvedli, naše matka na každé své dítě měla platit 200 Kč ![]()
@LauMar píše:
A to se myslí 10% z platu na jedno dítě? Nebo jako 10% z platu i na víc dětí?
Neni to az tak smerodatne, je to jen orientacni!
Ahoj,
v červenci si půjdu vyřizovat rodičák(nemám nárok na PPM),jsem samoživitelka a v domácnosti žiju sama s dcerou + se narodí ještě druhé mimino.Otce do RL budu uvádět. budu podávat žádost krom rodičáku o přídavky a příspěvek na bydlení. Může mi někdo poradit, co se na sociálku dokládá za papír, když nežiji s otcem dítěte? Nějaké čestné prohlášení o tom, že jsme se dohodli na výši alimentech, které mi bude platit bude stačit?
Ahoj můj exmanžel ja vyškrtnut ze společně posuzovaných osob, to mi vyřídili na místě, jinak dokládám papír na sociální příspěvek kde píšu výši alimentů. @Anonymní píše:
Ahoj,
@Marseel Děkuji za odpověď, jinak nevím, jakto že se mi příspěvek zobrazil jako anonymní ![]()
Ahoj chtěla jsem se zeptat ![]()
Rozvádím se a máme 2.malé děti. Manžel je bez práce a má ještě 2. vyživovací povinnosti! Kolik bych mohla dostat alimenty? Budu si žádat i alimenty pro sebe - dceři je 1rok. jen se bojím abych nemusela živit ještě jeho
dostala jsem totiž od sociálky všechny přídavky a příspěvky co snad existují. Sice s nima vyjdu jen tak tak ale pro jistotu. Protože když se rozvedeme tak já na tom budu 100% finančně lépe než on. Máme i rozdělené SJM.
Chci se zeptat. Mam syna v kvetnu mu bude jeden rok. S pritelem se rozchazime ale momentalne oba bydlime v baraku u jeho rodicu. On je na pracaku a ja mam rodicak 7000,–. Narok na alimenty mam az kdyz se odstehuju ze? Na co vsechno muzu mit narok abych utahla sama domacnost a syna? Nasla jsem si byt najem 5 500,– to znamena ze mi na ten mesic zbyde 1 500,– a s tim proste nevyziju ![]()