Výše alimentů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Rozvodový asistent
7.11.13 22:43
@lasim píše:
Docela zajímavá diskuze… Něco podobného nyní řeším i já, s přítelkyní máme čtyřletou dcerku a rozešli jsme se na její popud. Zřejmě jsem nebyl to, co hledala, když jsem zjistil, že během našeho společného života mě vědomě asi podváděla a hledala si někoho jiného, ale to jí nemám, až tolik zazlí, když jsem byl pracovně vytížen, abych uživil a zabezpečil rodinu. Možná jsem byl trochu tvrdší na finance, když na mě záležel chod celé domácnosti a rodiny. Celou domácnost jsem vybavil a teď jsem jí tam vše nechal. Byt do které ho jsme se přistěhovali, byl holobyt. Vydělávám si cca 21k měsíčně čistého a dohodl jsem se na přispívání 3k měsíčně na malou ale nevím, zda je to moc či málo. Mám spoustu jiných výdajů (půjčky, leasing, pojistky atd..)a abych měl kde bydlet, a to není žádná laciná záležitost, když člověk začíná od 0. Ona je skoro sociální případ, nemá stálý příjem pouze brigádu, není zaregistrována na úřadu práce (byla z něj vyhozena) a neumí šetřit s financemi.

Výše alimentů by měla záviset i na míře péče druhého rodiče. Takže pokud je tvůj příjem 21tis. její 5 tis., holku máš jednou za 14 dní na víkend a nemáte ani jeden další vyživovací povinnosti, tak by adekvátní výživné mělo být mezi 3500 a 4000 Kč.

• Citovat
  • Upravit
54
7.11.13 23:58

Ona je na se teď zaregistrovala na úřadu práce aby pobírala veškeré dávky, co může mít. Nespokojím se pouze být otcem jednou za měsíc. Chtěl bych, uplatnil právo na víkendy případně minimálně dva dny v týdnu, abych mohl částečně vynahrazovat nestrávený čas semnou. Vzhledem k tomu s jakými osobami se stýká, si nemyslím, že by na naši dceru to mělo pozitivní vliv. Nepočítám do toho ani nový soukromý život mé bývalé přítelkyně kde malá byla svědkem jejich erotických hrátek a to jen skoro pár dní kdy jsem se odstěhoval. V době kdy si chtěla rozmyslet, jak to bude dál řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.3.15 16:48

Ahojky, chtěla bych se zeptat, zda mi poradíte:

soudně máme danou platbu 100 EUR, ale uz asi 5-6 let posilame 150 EUR, ale jelikoz byvalka prudi a prudi, chceme posilat 100 EUR, presne to, co bylo dano soudem.

Ta dohoda 150 EUR byla je ustne mezi manzelem a ni, takže predpokladam, ze na nas nemuze??

A dale jeste jeden dotaz - zazada urcite o zvyseni alimentu ze 100 EUR, podle ceho se to zvyseni bude odvyjet? Je nekde dana kalkulačka, co vse se do vypoctu pro alimenty zahrnuje??

Počítá se do příjmu manzela můj příjem?

My: plat čistého cca 20 000 Kč + 7 500 muj rodičák. Mame dvě dět, 2 roky a novorozene.

Byt: 11 500, uvěr 2 700 Kč, je nějaký odhad, kolik by alimenty mohli byt?

A poslední, omlouvam se :)

ona je slovenka, děti na Slovensku, s kym a kde se pak resi alimenty? Socialka slovenska se socialkou českou??

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.15 17:22
@Anonymní píše:
Ahojky, chtěla bych se zeptat, zda mi poradíte:

soudně máme danou platbu 100 EUR, ale uz asi 5-6 let posilame 150 EUR, ale jelikoz byvalka prudi a prudi, chceme posilat 100 EUR, presne to, co bylo dano soudem.

Ta dohoda 150 EUR byla je ustne mezi manzelem a ni, takže predpokladam, ze na nas nemuze??

A dale jeste jeden dotaz - zazada urcite o zvyseni alimentu ze 100 EUR, podle ceho se to zvyseni bude odvyjet? Je nekde dana kalkulačka, co vse se do vypoctu pro alimenty zahrnuje??

Počítá se do příjmu manzela můj příjem?

My: plat čistého cca 20 000 Kč + 7 500 muj rodičák. Mame dvě dět, 2 roky a novorozene.

Byt: 11 500, uvěr 2 700 Kč, je nějaký odhad, kolik by alimenty mohli byt?

A poslední, omlouvam se :)

ona je slovenka, děti na Slovensku, s kym a kde se pak resi alimenty? Socialka slovenska se socialkou českou??

mne u soudu rekli ze prvni dite by nemelo trpet tim, ze si otec poridil novou

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.3.15 17:54

Tak má zkušenost - alimenty otec měl platit 3000,–. Ústně se domluvil s bývalou a platil několik let 4000,–. Pak platit přestal a tak dítě (již zletilé) bylo udat otce na policii, že neplatí. Odpověď po několika dnech bylo, že má otec „předplaceno“. Soud a nikoho nezajímá co si dva mezi sebou domluví, pokud to není soudně uznané. Takže pokud někdo platil 150 místo 100, má každý měsíc 50 předplaceno. Tedy, alespoň z mé zkušenosti z loňského roku v ČR.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.11.15 23:16

Co mám dělat?

Hezký večer, jsem v situaci, kterou nevím jak řešit…Mám dvouleté dítě, jsem s ním sama už skoro rok a půl. Prvního půl roku jsem vůbec nevěděla, že si mám zažádat o svěření do péče, takže mě ex předběhl…Soud měl být hned po 14-ti dnech, co si žádal. Já jsem se ale odvolala a zažádala o bezplatné přidělení právníka, toho mi nakonec nedali. Ex pak ještě někdy v dubnu podal žádost o předběžné opatření s tím, že mu mu syna nechci vůbec dávat. Málem jsem spadla ze židle, když to přišlo, protože od doby co odešel ho jen dokola prosím, ať malého hlídá, abych se mohla učit a kašle na to. Takže jsem se odvolávala, sepsala snad den po dni, vypsala emaily moje, kde ho dokola jak pako prosím a jeho výmluvy…Tím se to protáhlo tak, že od ledna, kdy poprvé soud kontaktoval s žádostí o svěření do péče dodnes jsme tam ještě nebyli…Takže ho v péči nemá nikdo a proto mi nemůžou dát žádné dávky hmotné nouze. Jenže nájem máme za 1+1 11 tisíc a dostáváme 8500. Můj příjem je 4300 a ex mi dává po domluvě 2000. Z těch 6300 ale nemůžu dát na nájem 2500, nezbylo by nám ani životní minimum a nikdo nám to nedoplatí, alespoň na to minimum. Doteď nám ten nájem doplácel, teď už nechce. Nevím, co dělat. Na HN nám nic nedají, o zvýšení alimentů žádat nemůžu, když soud ještě ani žádný nestanovil a stejně pochybuju, že když má příjem 10 tis., že by platil víc, i když pracuje jen na poloviční úvazek a je zdravý, není důvod, proč se válí tolik času doma…on mi řekl, ať mi dají rodiče nebo sestra. Rodiče jsou v důchodu a sestra má svoji rodinu a tři děti. jeho rodiče k důchodu pracují, jeho brácha je ředitel banky, ale říct jim nehodlá. přijde mi to na hlavu, proč by měli jeho dítě živit moji příbuzní a ne on nebo jeho příbuzní. Chápete to? A když on zavinil, že ho nemám svěřeného do péče a že nám stát nemůže nic dát (mimo příspěvku na bydlení), tak by to měl zaplatit on. On mi ale nebere telefon a prostě napíše, že nedá…Co mám dělat? To je taková bezmoc, mě to přijde takový hyenismus, starám se mu o dítě, nemůžu si jít na ten nájem vydělat a on se válí doma a je mu to jedno. A není nijak postižitelný. Do háje!…Děkuji za rady…

• Citovat
  • Upravit
5426
24.11.15 23:38
@Anonymní píše:
Hezký večer, jsem v situaci, kterou nevím jak řešit…Mám dvouleté dítě, jsem s ním sama už skoro rok a půl. Prvního půl roku jsem vůbec nevěděla, že si mám zažádat o svěření do péče, takže mě ex předběhl…Soud měl být hned po 14-ti dnech, co si žádal. Já jsem se ale odvolala a zažádala o bezplatné přidělení právníka, toho mi nakonec nedali. Ex pak ještě někdy v dubnu podal žádost o předběžné opatření s tím, že mu mu syna nechci vůbec dávat. Málem jsem spadla ze židle, když to přišlo, protože od doby co odešel ho jen dokola prosím, ať malého hlídá, abych se mohla učit a kašle na to. Takže jsem se odvolávala, sepsala snad den po dni, vypsala emaily moje, kde ho dokola jak pako prosím a jeho výmluvy…Tím se to protáhlo tak, že od ledna, kdy poprvé soud kontaktoval s žádostí o svěření do péče dodnes jsme tam ještě nebyli…Takže ho v péči nemá nikdo a proto mi nemůžou dát žádné dávky hmotné nouze. Jenže nájem máme za 1+1 11 tisíc a dostáváme 8500. Můj příjem je 4300 a ex mi dává po domluvě 2000. Z těch 6300 ale nemůžu dát na nájem 2500, nezbylo by nám ani životní minimum a nikdo nám to nedoplatí, alespoň na to minimum. Doteď nám ten nájem doplácel, teď už nechce. Nevím, co dělat. Na HN nám nic nedají, o zvýšení alimentů žádat nemůžu, když soud ještě ani žádný nestanovil a stejně pochybuju, že když má příjem 10 tis., že by platil víc, i když pracuje jen na poloviční úvazek a je zdravý, není důvod, proč se válí tolik času doma…on mi řekl, ať mi dají rodiče nebo sestra. Rodiče jsou v důchodu a sestra má svoji rodinu a tři děti. jeho rodiče k důchodu pracují, jeho brácha je ředitel banky, ale říct jim nehodlá. přijde mi to na hlavu, proč by měli jeho dítě živit moji příbuzní a ne on nebo jeho příbuzní. Chápete to? A když on zavinil, že ho nemám svěřeného do péče a že nám stát nemůže nic dát (mimo příspěvku na bydlení), tak by to měl zaplatit on. On mi ale nebere telefon a prostě napíše, že nedá…Co mám dělat? To je taková bezmoc, mě to přijde takový hyenismus, starám se mu o dítě, nemůžu si jít na ten nájem vydělat a on se válí doma a je mu to jedno. A není nijak postižitelný. Do háje!…Děkuji za rady…

najít jiné bydlení, případně na přechodnou dobu azylový dům

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.15 09:46

Oživuji diskuzi, chtěla bych se zeptat, zda někdo neví, jak by dopadl náš konkrétní případ. Muž přišel před měsícem o práci, je vedený na ÚP, s přiznanou podporou v nezaměstnanosti necelých 6 tisíc. Spolu máme 4 lettého syna, já jsem teď v 5 měsíci na rizikovém těhotenství doma. Chlap zatím nenarazil na kloudnou práci, mám našetřeno, takže žijeme z toho. Minulý týden mu přišel od bývalé soudně návrh na zvýšení alimentů, soud bude na konci ledna. Jak to v našem případě budou určovat, když třeba ještě nebude mít práci??

• Citovat
  • Upravit
22214
15.12.15 09:56
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi, chtěla bych se zeptat, zda někdo neví, jak by dopadl náš konkrétní případ. Muž přišel před měsícem o práci, je vedený na ÚP, s přiznanou podporou v nezaměstnanosti necelých 6 tisíc. Spolu máme 4 lettého syna, já jsem teď v 5 měsíci na rizikovém těhotenství doma. Chlap zatím nenarazil na kloudnou práci, mám našetřeno, takže žijeme z toho. Minulý týden mu přišel od bývalé soudně návrh na zvýšení alimentů, soud bude na konci ledna. Jak to v našem případě budou určovat, když třeba ještě nebude mít práci??

z podpory :nevim: ale vy sami byste teď měli asi soudně navrhnout snížení alimentů s tím, že až se u vás situace zlepší, budete platit víc. Soud rád vidí, když se otec snaží domluvit.
Bývalá o tom ví, že je ex bez práce a ty těhotná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102691
15.12.15 09:59

@PaníBovaryová Nemusí to být z podpory, klidně to může vzít podle teoretického latu, který by měl, kdyby pracoval… jestli je to zrovna v souladu s aktuálními právními předpisy, to nevím, ale v praxi se to tak často děje. A snížení alimentů bych snad ani nenavrhovala, pokud nemá nějak nadstandardně vysoké, tak ho s tím soud pošle do háje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.15 10:06
@PaníBovaryová
@PaníBovaryová píše:
z podpory :nevim: ale vy sami byste teď měli asi soudně navrhnout snížení alimentů s tím, že až se u vás situace zlepší, budete platit víc. Soud rád vidí, když se otec snaží domluvit.
Bývalá o tom ví, že je ex bez práce a ty těhotná?

Ví to, ale je jí to úplně jedno…

• Citovat
  • Upravit
22214
15.12.15 10:25
@j.a.n.i1 píše:
@PaníBovaryová Nemusí to být z podpory, klidně to může vzít podle teoretického latu, který by měl, kdyby pracoval… jestli je to zrovna v souladu s aktuálními právními předpisy, to nevím, ale v praxi se to tak často děje. A snížení alimentů bych snad ani nenavrhovala, pokud nemá nějak nadstandardně vysoké, tak ho s tím soud pošle do háje.

to většinou bere, když se muž prokazatelně snaží vyhnout svým povinnostem a předstírá, že je na ÚP. Jestli jsou v okrese s vysokou nezaměstnaností, tak by se tak přísně dívat nemusel. Nejlepší by bylo opravdu tam uvést, že po zlepšení situace, je ochoten výživné zvýšit + že čekají další vyživovací povinnosti (manželka na RD a nové dítě). Zase tři členové rodiny, aby se šli pást kvůli jednomu členovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22214
15.12.15 10:26
@Anonymní píše:
@PaníBovaryováVí to, ale je jí to úplně jedno…

možná právě proto, že to ví, tak o to žádá. Zjisti si, jak vysoké jsou běžné alimenty u vás a uvidíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102691
15.12.15 10:32

@PaníBovaryová Obávám se, že teď, když je globálně nezaměstnanost na minimu (jasně, vím, že jsou oblasti, kde je problém) tak na to soud moc neuslyší. Ale je fakt, že nejvíc záleží na tom, co je za profesi a jaké měl ty aliment doteď, jak staré je to dítko, na které jsou a jak je to dlouho, kdy se určovali/měnily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22214
15.12.15 10:39
@j.a.n.i1 píše:
@PaníBovaryová Obávám se, že teď, když je globálně nezaměstnanost na minimu (jasně, vím, že jsou oblasti, kde je problém) tak na to soud moc neuslyší. Ale je fakt, že nejvíc záleží na tom, co je za profesi a jaké měl ty aliment doteď, jak staré je to dítko, na které jsou a jak je to dlouho, kdy se určovali/měnily.

kéž by, kéž by! Snad to není jenom strategická chyba v počtech :think: Každopádně mladá rodina = můj důchod :mrgreen: Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna