Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když mám měsíční příjem okolo 51 000 - 55 000 Kč ' nemám to každý měsíc stejný, záleží kolik máme odpracovaných hodin. A maminka mého syna chce zvýšit výživné, já s tím nemám problém, ale zajímalo by mě na kolik by mi to soud mohl zvýšit? Nemám žádné další děti a žiju s přítelkyní v pronajatém bytě.
Teď platím 3500 Kč tak 4 a půl roku už a synovi teď 19.9. bylo 7 let.
Moc děkuji.
@Petan290 píše: Více
Takže z 55000 mi to při věku sedm let háže orientačně 7150.
Při nástupu do školy je zvýšení celkem logické, zvyšují se náklady.
@princess.consuela píše: Více
To určitě ano, jen mě zajímalo, kolik by ta částka cca mohla být, děkuju.
Tak uznej, že 3500 není nic moc
na školní dítě
Tak i při 50 tisících to kalkulačky výživného počítají někde kolem 6,5 tisíce. Takže to, že by soud mohl přiklepnout dvojnásobek oproti současnému stavu, bych neviděla jako nereálné. Velmi tedy záleží na tom, jak se podílíš na úhradách potřeb dítěte nad rámec výživného a jak o něj pečuješ osobně. ![]()
Tak se na nějaké částce dohodněte. I to vypadá líp když příjete s návhrem se kterým souhlasíte oba než aby musel určit soud kolik.
Tak zkus matce navrhnout zvýšení sám. Třeba bude ráda že je s tebou řeč a nebudete se tahat na soudech. A pak to sepište. Navrhni sám sumu, například 5- 6 tisíc a uvidíš.
@Náměsíčná píše: Více
No, tak když se o tom dokážou domluvit spolu, tak už nemusí ani žádat soud o rozhodnutí zvýšení výživného.
Vždycky je lepší se umět nejdřív samy dohodnout, ale bohužel častokrát to stejně nakonec u toho soudu skončí…
@Jeremi píše: Více
Syna si beru každých 14 dní na víkend.. Samozřejmě s ním vždycky něco podnikneme, vezmu ho do hračkarny tak jednou za měsíc a co se týče ošacení, tak mu kupujeme věci já i moji rodiče, ale jde o to, že s jeho maminkou je těžká domluva a vždycky, když se jí ptám, co je potřeba synovi nakoupit, tak jeho maminka řekne, že nic nepotřebuje a já tím pádem nevím, co nového potřebuje a co ne.. A ona mi pal vyčítá, že synovi skoro nic nekupuju..
Tak to je natom to celé, bohužel hodně smutné… ![]()
Protože, umět spolu komunikovat o potřebách dítěte, je prostě nezbytné. Vím, že to kolikrát taky není vždycky tak úplně jednoduché, ale je to opravdu základ, aby se spolu rodiče snažili vycházet i po rozchodu… ![]()
A co dovolené, kroužky a především pomoc mámě s hlídáním, když je dítě nemocné? Já samoživitelka nejsem, ale ještě mám v paměti, jak složitě jsme to v tomto věku dítěte flikovali ve dvou, být na to sama, nejspíš jsem byla bez práce. I to je třeba zohlednit. Hele, nerozporuji, že to třeba s mámou dítěte může být složité, ale pořád je to tvé dítě a aktuální výživné je, vzhledem k současným cenám a tvému platu, nízké.
S platem 50k si snad umíš vygooglit běžnou hranici…
https://www.vasevyzivne.cz/kalkulacka/?…
klidně šestka…