Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jdu za 2týdny si pro TP, budou mi dělat nějaké testy - oč jde a co budou zkoumat? Pak jdu na ultrazvuk za 1100,– - už mi dělali 2 a nic jsem neplatila - jde o venkovní? Co se zjišťuje?
Rekla bych, ze se bude jednat o screening v prvnim trimestru, zjistuji se vrozene vady miminka, nejdrive test z krve a pak ultrazvuk, dela se zvenku pres brisko.
ty jo tak to je pálka! a fakt hledím, jak se praxe liší- tvůj gynekolog zřejmě nechce napsat drahé yšetření na pojištovnu, kate to nechá zacvakat.
Ale jinak to opravdu vypadá jako NT screening (nuchální translucence).
nejdřív se odebere krev , a se otestuje, pak jdeš na ultrazvuk, přes břicho, lékař měří tzv šíjové projasnění + nosní kůstku - možná ještě něco dalšího už nevím - mi taky u ditete koukal na uložení orgánů - jen tak základně- jestli má prý srdce a žaludek na stejné straně (promn ted se nesoustředím, nevím presne o co slo) ale z projasnění a z kůstky se určují vrozené vývojové vady, pokud vím tak chromozomální aberace (kdo mne opraví?? jestli kecám)
no a pak se výsledky toho ultravzvuku a té krve vyhodnotí společně a určí se celkové riziko těch vvv
ač jinak spoustu vyšetření považuju za nadbytečných nebo uplně pitomých ta NT určitě chci i příště - i kdybych si ho měla platit stejně jako ty.
čau harpyje ![]()
NT+screening (UZ+vyšetření krve) opravdu není běžně hrazeno pojišťovnou, pouze UZ ve 12tt a pak tripple testy v 16tt, ale ty jsou méně přesné
Doporučuju si NT ultrazvuk zaplatit, je prý velmi spolehlivý. JInak ho suplují o hodně méně přesné tripltesty v 16.tt a při jejich špatném výsledku amniocentéza - ta je sama o sobě poměrně riziková a výsledky jsou po 20.tt - takže hrozí rozhodování o potratu po polovině těhotenství. Nevím jak kdo, ale já bych byla zralá na Bohnice.
Eva