Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat starší syn cca 4,5 roku se nedávno naučil vyslovovat r. Teď ho ale používá i všude tam, kde patří l. Měli jste to někdo taky tak? Mám ho pořád opravovat, nebo se to usadí samo.
Díky ![]()
Já jsem opravovala, ale tím způsobem, že jsem řekla správnou verzí a doplnila nějakou informací. Třeba ano, ten slon má velké uši aby… Vyloženě říct- tak se to neříká, řekni to znovu a správně, jsem nedělala. Přešlo to tak po 2 měsících.
Dcera umí dobře R i L od cca 2 a čtvrt. Když slovo vysloví špatně, opravuju. Jen řeknu správnou verzi a ona to většinou sama od sebe zopakuje správně. Za měsíc jí budou 3 a dělá chyby typu: Řeknu „poběž“ a ona pak říká, že z toho kopce „poběžela“.
Naše holka (4r) zase říká R-trošku ho i ráčkuje a přitom neumí L:-)
@donaga píše:
A neporadítě jak naučit R? Mojí malé to stále nejde, trumpetujeme, trnkujeme… ale pořád nic.
Syn taky dlouho r neuměl. Najednou ho řekl sám ze dne na den ve 4 a půl. ![]()
@donaga klukům tak skočilo samo…se starším jsem chodila na lgp a tak se nejdřív musel naučil l. Pak přes d, tdnka, tduhlík…atd nejdřív šeptat tak 3× a pak jednou nahlas…a ono to půjde…
@donaga taky jsem to nevěděla i já jsem jako dítě chodila na lgp a toto jsem nikdy neslyšela. O půjde…já nevím jestli se to syn naučil takto ale prostě najednou tam bylo a bylo to přes prázdniny kdy jsme tolik necvičili…
At se zadaří ![]()
@donaga a na „flákání“ reaguji tak že nereaguji…ted třeba bojujeme se šišláním…oba starší opakují po nejmladším.
![]()
Já bych opravovala, aby si uvědomil, dceru jsem opravovala a po dvou měsících si začala uvědomovat a hezky mluvit, teda zatím jen to L… ![]()
Synovec bude mít v srpnu 6 a ještě neumí r a l. zkouším to s ním, ale schvalne rika jiny veci a vubec neposloucha ani neposedi. ![]()
Já bych šla k logopedce, taky jsem se s dcerou snažila sama, a nic, a u logopedky během dvou měsíců krásně říká L a naučila se už i R, i když ji musím opravovat, ať si na to myslí, ale dřív ani nevěděla JAK to říct, to písmenko, logopedka umí fakt divy!!! ![]()