Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
On na vysoké horečky trpí. Kolem 40 má celkem běžně = minimálně 1× za měsíc. Dneska mě mate, že nepomohl Paralen.
Pohotovost je zbytečná. Pokud má horečku od odpoledne, tak mi řeknou, ať srážím a pošlou nás domů. Vyzkoušeno několikrát.
Ale už to kleslo na 39, tak dobrý.
aha, tak to, že na to trpí, je celkem podstatná informace ![]()
@Janasas Našemu nepomáhá Nurofen. Vyzkoušeno několikrát. On je nemocný hodně.
Mně u dětí taky paralen nezabírá, brufen-nurofen spolehlivě. A když měl nejmladší pátou nemoc, nezabíral ani ten nurofen.
Malé hodně pomáhají čípky a chladím tak, že namočím ponožky.
Nam hodne pomaha octove fusky, dat si do nadoby chladnou vodu a do toho ocet, ponozky namocit, vyzdimat, aby zustaly jen vlhky, oblect a pres davam jeste suchou teplou ponozku, to holkam pomaha. Jinak se starsi dcerou nic moc nezvladnu, jak ji stoupne teplota pres 37, 5, tak jenom place, ani chladnejsi sprchu by nezvladla. Mladsi toho snese mnohem vic. Jinak urcite stridat leky, a nad 39, 5 jet na pohotovost, kontrolovat jestli nema dite zatuhlou siji. U nas vic zabira Nurofen. Cipky mit nemuzou, maji pak prujmy.
Ahoj, já jsem také vždycky dětem srážela horečku, teď je nechávám i ve vysokách horečkách bez ničeho, když je nejhůř, dáme zábal na hrudník a bříško, opakujeme…
Dávám k tomu homeopatika
Ušetřím tak játra od paracetamolu a ibalginu a nemaskuju projevy choroby a neberu tělu vítr z platech při boji s chorobou…Ony horečky trvají většinou 3 dny a pak se něco ukáže.
Chce to odvahu nic jim nedat, ale jde to ![]()
@Alčák1 Malinko Vás opravím. Febrilní křeče nevznikají z vysoké horečky, ale z rychlého nástupu stejně jako rychlého sražení. Tzn. když dítku vyletí během chvilky teplota byť i jen nad 38°C, můžou se křeče objevit. Ale u pozvolného stoupání je to nepravděpodobné. Navíc nad 39°C se začíná aktivovat imunitní systém.
Doporučovat diazepam a navíc při nevědomosti není zrovna O. K…
Jinak ocet je velmi dobrý na stáhnutí teploty. Nemusí být ani ponožky-pokud je dítko nesnese, ale stačí octovou vodou potírat zápěstí a kolem kotníků.
@Tarinka jet nad 39,5 na pohotovost považuju za zbytečný. Co tam s ním udělají? U nás mi jen řeknou, ať srážím a je to víc jak hodinová vyjížďka na nic. Máme ji za sebou několikrát.
@Ještídek jasně, taky nechávám horečku, ale už vím, kdy si to můžu dovolit a kdy ne. U nás pomáhá nejlépe koupel, ale je to jen krátkodobé. Je to dítě, co má tak vysokou horečku klidně 1-2× do měsíce. A k tomu samozřejmeě vždycky vypluje nějaká nemoc.
@Halamka u nás se Diazepam nedává a preventivně ho doktorka nedoporučuje. Dávají ho jen rizikovým skupinám. S čímž souhlasím.
My zvládli noc. Horečku má pořád, ale pije, tak to je dobrý.
@Halamka malej /7 měsíců/ měl horečky z ničeho nic najednou 38, po půl hodince 39 a stoupala dál tak jsem ho vzala na pohotovost. Na pohotovosti už měl přes 40. Bylo mi lékařem vynadáno, že jedu s dítětem 50km na pohotovost, že kdyby dostal febrilní křeče, tak se mi udusil v autě
. Že jsem si měla zavolat rychlou. Něco mu dali, pak mi doporučili abych střídala Paralen a po 3 hodinách Nurofen, nechat ležet v postýlce jen v plíně a nátělníčku při teplotě v pokoji 20 a víš, pod 20 dát ponožky - nepřikrývat aby se tělíčko chladilo a každou hodinku vlažnou sprchu pokud horečka neklesne a napsaly mi ten Diazepam, že kdyby se u malého objevila horečka opět ke 40 tak dát. Jinak bych to nepsala, kdybych to nezažila.
@Alčák1 a nebylo u něj rizikové právě to, že to tak rychle stoupalo? ![]()
Jinak závidím pohotovost.
Ale já mám obecně s pohotovostí špatné zkušenosti, takže tam nejezdíme, když není nejhůř.
@Anonymní píše:
@Tarinka jet nad 39,5 na pohotovost považuju za zbytečný. Co tam s ním udělají? U nás mi jen řeknou, ať srážím a je to víc jak hodinová vyjížďka na nic. Máme ji za sebou několikrát.
No porad lepsi jet zbytecne nez neco po…, naposled kdyz mi u starsi dcery nesla srazit horecka, tak jsme v noci jeli, prvni doktor klasicky kecy -stridat leky, chladit, hodne pit… bla bla, prisel primar, prohmatnul, zatuhlej krk, podezdreni na meningitidu… a uz to jelo. Na konec to byl komplikovanej zanet stredniho ucha, proto i zatuhlej krk, bolely ji usi, kdyz mela hybat hlavou. Na orl mi rekli, ze kdybych prijela az rano, tak uz se zanet rozsiril do kosti v lebce a museli by operovat. Jinak si na bolest vubec nestezovala, mela proste jen horecku. Vzdycky se hodi udelat aspon crp a vysetrit moc.
Holky, jasně, je horečka a horečka. Každý známe své děti a své meze. Jen srážet horečku mi přijde blbý, ale taky jsem to dříve dělala. Dnes vím, že je to zbytečné. Jde jen o to vydržet, protože pohled na ty mrtvolky je těžký. Zábaly jsou ale účinné, takže kdyžtak doporučuji to. Paralen a Brufen střídat je záhul na játra a není to vlastně k ničemu.
Diazepam preventivně mi přijde jako poškozování dětí.
Taky měl náš malý 3dny horečku a pak z toho byl zánět středního ucha…ale nepoznala to ani praktická lékařka, dokud mu to samo neprasklo.
Homeopatika nám pomáhají.
Jsem lékařka a své děti bych rozhodně nevystavovala zbytečnému nebezpečí, jen vím, jak to chodí v nemocnici a jak my lékaři přemýšlíme…
@Ještídek je horečka a horečka. Pokud dítě nespí, nepije, v kuse pláče a je jak hadrová panenka, tak na to nervy nemám. Navíc on jde okamžitě přes 40 a ani ho pak neudrží nohy. Pokud nepodpořím antipyretiky, tak neklesne víc jak o půl stupně, s antipyretiky o stupeň a aspoň pije. To je moje zkušenost. Bohužel.
Zásadně se řídím podle aktuálního stavu dítěte.
U staršího si to troufnu, ten se z toho vyspí a i když mu je špatně, tak do něj dotanu aspoň pití.
@Anonymní píše:
@Alčák1 a nebylo u něj rizikové právě to, že to tak rychle stoupalo?
Jinak závidím pohotovost.
Ale já mám obecně s pohotovostí špatné zkušenosti, takže tam nejezdíme, když není nejhůř.
NO my jsme tam naštěstí byli jen jednou. Malému jsou 3 roky a od té doby nic. Teď máme 8 týdenního prcka, tak doufám, že nic takového nebude. Člověk byl z toho vykulenej - první dítě a hned tohle
odpoledne žádnou horečku neměl, pak jsme jeli kočárem ven, on tam začal v tom kočárku jakoby nečinně vyset, přijely jsme domů a už to jelo ![]()