Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
chtěla bych se zeptat, zda některá z Vás měla v posledním stádiu těhotenství vysoký spodní tlak 140/90 nebo vyšší..
U mě to začalo až teď v 9. měsíci těhotenství a jsem z toho nesvá. Přesto, že o tom doktorka ví, tak mi jen řekla, že si mám měřit tlak doma a hlídat, aby nepřesáhl 90.. jenže on mi třeba kolikrát i přes den přesáhne 90 ale nejde na 100.. každopádně jiné příznaky nemam, že bych měla bolesti hlavy nebo tlak na hrudi, motání.
Viděla jsem tady už pár diskuzi, ale i tak se ptám znovu..
Každopádně se chci zeptat, co jste v tomhle případě dělali.. jeli jste hned na pohotovost, když vám za den přesáhl i 90.. jsem prvorodička, mám z toho šílený strach, protože vim, že to může být nebezpečné, ale stále se držím toho, že když mi není špatně a cítím pohyby, tak nemusim plašit..
Děkuji za jakoukoliv odpověď ![]()
@Karolinee píše: Více
Já bych to rozhodně řešila s lékařem hned, protože tato hranice už je považována za vysoký krevní tlak. Ne jen spodní, že by byl vyšší.
Máte v anamnéze někoho v rodině s vysokým krevním tlakem?
Zavolejte k lékaři a poraďte se s ním. Já bych to nepodceňovala.
Ať jste vy i miminko v pořádku! ![]()
@Karolinee já jsem to také měla ke konci těhotenství a k tomu mi hrozně natékaly nohy. Také jsem se měla měřit každé 2 hodiny, kdyby přesáhl 90 anebo měla bolesti hlavy, očí jet k lékaři. V registraci v porodnici se jim ty hodnoty z mého měření ani otoky nelíbily a posílali moč na laboratorní vyšetření. Raději bych kontaktovala lékaře, i klidně tu pohotovost.
Ať je vše v pořádku ![]()
Zašla bych dnes opět k lékaři s tím že jsi se doma měřila a leze ti to přes těch 90…může to být jen tím že jsi vystresovaný ale i těch 140/90 už je zvýšený tlak…
V obou těhotenstvích jsem měla vysoký krevní tlak. V obou mě lékaři raději tlačili k vyvolání v termínu. Hold preeklampsii si nikdo za triko nedá.
Každopádně ale, já byla s první dcerou odeslána do rizikové poradny až když jsem měla vícekrát 150/100 a i tak se mi tam prvotně „vysmáli“ že je to prd hodnota. Jakmile ta spodní hodnota lezla nad 100, tak už začali být vážní.
Mám oba rodiče s vysokým krevním tlakem, ale ja sama jsem ho nikdy neměla. Opravdu až teď v tom 9. měsíci.. zítra jdu k doktorce, volala jsem ji ještě radši dnes a řekla, že uvidíme zítra, že jestli mi není proste blbě, tak uvidíme zitra.
Každopádně dnes ráno jsem se zas měřila a 124/91.. jsem 39+3 teď. Nejhorší je, že i na tom checkinu v porodnici to ví a měřili mě tam na 2× a stejně nic neřešili, i když jsem jim to říkala a měla jsem přes 90 spodní hodnotu..
A jak vyšlo riziko na preeklampsii na prvním screeningu? Bereš aspirin/stacyl/apod?
Uvidíte co vám řekne zítra doktorka.
Držím palce, ať vše dopadne dobře!
@Anonymní píše: Více
Negativní.. vše v pořádku. Neberu vůbec nic.
Každopádně jinak všem moc děkuji za „útěchu“. Vím, že už teď jedu do finiše, ale ta nejistota a strach tam stále je, aby nebylo nic miminku.. takže moc moc děkuji. ![]()
@Karolinee hele 90 je fakt prd. Já měla pravidelně 98 a více. A nikdo nic moc neřešil.
@tevl píše: Více
Já ho tak pravidelně ani nemam, to je taky fakt.. každopádně děkuji. Uklidnilo mě to docela ☺️
@Karolinee kontroluj zda nemáš oteklé nohy a 3× denně změř. Bylo mi řečeno že máš vždy měřit jednu ruku 3× až 4× a z naměřených hodnot vybrat tu nejmenší. A dle toho se řídit.
Jinak teda v obou těhotenstvích jsem měla naplánované vyvolání v den termínu. Právě kvůli tlaku. V prvním jsem na vyvolání šla, v druhém jsem dříve porodila sama.
@tevl píše: Více
U mě se teda vyvolání vůbec neřešilo, jen mi doktorka taky řekla, že ať se měřím aspoň 3× denně a kdyby to bylo nad 100, tak ať s tím už jedu radši do porodnice. Ani o práškách se nezmínila na snížení tlaku, což jsem na jednu stranu ráda. Jen že se mám hlídat a hlavně pohyby. U nás to zatím ani nevypadá, že by se rodilo nebo bude se rodit 🤣 🤣 řekla bych, že se tam holčičce líbí 😅