Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, jsem ve 35tt a chtela bych se zeptat, jestli je takhle ke konci normalni vyssi tlak (120/85) a tep kolem 90-105. v poradne nic nerikali, merim se ale i doma, tak mi to vrta hlavou…tlak by byl mimo tehu fajn, ale prave vim, ze v tehotenstvi je spis nizsi…diky moc.
P. píše:
ahoj holky, jsem ve 35tt a chtela bych se zeptat, jestli je takhle ke konci normalni vyssi tlak (120/85) a tep kolem 90-105. v poradne nic nerikali, merim se ale i doma, tak mi to vrta hlavou…tlak by byl mimo tehu fajn, ale prave vim, ze v tehotenstvi je spis nizsi…diky moc.
Kdo ti rek, ze je to vyssi tlak ? Je to normalni tlak a tep je rychlejsi, ale pokud si tlak meris doma digitalem, tak ten je lehce ovlinitelny, pokud pri mereni treba promluvis, pohnes se atd.
A propo, kde jsi vzala ,ze v tehu je spis nizsi tlak ![]()
Ahoj,
měla jsem v těhu spíše nižší tlak, ale byla jsem v porodnici a byla na pokoji se mnou nastávající maminka a měla hrozně vysoký tlak, byla v 36tt. Říkala, že celé těhu má vysoký tlak a že jí kvůli tomu poslali do porodnice, ale byla tam jenom dva dny a potom šla zase domů, nebrala žádné léky, ale musela se snažit být hlavně v klidu, hodně odpočívat. Chodila na ozvy, jinač nic. Takže si myslím, že tě tvoje doktorka určitě hlídá a kdyby se jí něco nezdálo, tak by ti řekla. Až půjdeš znova na kontrolu, tak své obavy ji řekni, ať jsi v klidu. Přeji krásné těhu a zdravého drobečka.
Ahoj,
TK mas naprosto v norme, je to fyziologicka hodnota! TF je trosku vyssi, ale u mladych lidi nic vyjmecneho, obzvlast v tehu, kdy srdce dostava zabrat. Ja mam takovou TF i kdyz tehu nejsem, tak bud v klidu ![]()
Zbytecne se nestresuj a uzivej posledni tydny s briskem!
Vždyť to je super tlak. Vyšší je tak 130/90.. Tak buď v klidu:-)
Hranice pro hypertenzi (vysoky tlak) je 140/90 a taky jednou namereny vysoky tlak neznamena hned problem. A taky je vetsi problem kdyz je vysoky dyastolicky (to je ta druha hodnota) tlak nez systolicky (prvni hodnota), ale to uz jen pro informaci ![]()
Papa
holky, diky moc za odpovedi. vim, ze tlak by byl v pohode, jen jsem myslela, ze v tehu je normalni spis ten nizsi, to bylo nekde na netu a hlavne sestricka mi to rikala v poradne na zacatku tehu. tak snad to bude o.k.diky, p.
P., tlak máš naprosto ukázkový (co já bych za něj dala
)
je pravda, že spousta těhulek má spíš nižší tlak, než před těhu, ale vyšší tlak je opravdu až od 140/90, pak má cenu to teprve nějak řešit, ale i to si Dr dokáží ohlídat dobře…
co se TF týká, tak ta se v těhu zvyšuje naprosto běžně - vždyť i objem krve v těle se zvýší, najednou přibereš za poměrně krátkou dobu hodně kg, tak na to srdce reaguje…
spíš doporučuju nestresovat se nějakým domácím měřením, když k tomu není důvod… zbytečně hledáš potom problém tam, kde vůbec není ![]()