Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, maminy- chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás se léčí na vysokej tlak a zda nemá nějakou radu, jak ho zaručeně snížit. Jsem ve 32týdnu a vysokej tlak mi zjistila lékařka před 2 týdny, od té doby jím dopegyt ale i přes to mám tlak 140/100.Otoky nemám a cítím se naopak moc fajn, takže je to pro mě překvapení s tím tlakem. Doktorka mi ale pohrozila pokud bude tlak lést nahoru, tak pujdu na ležáka do nemocnice, což se mi rozhodně nechce… Nevíte nějakou babičkovskou radu jak na vysokej tlak? moc díky…
Kamiš-díky, taky jsem už o tom slyšela i četla…asi to zkusím praktikovat spíš na noc at z toho nemaj přes den lidi takovej šok…Jen mě napadlo jestli ještě není nějakej čaj nebo jiné potraviny na vysokej tlak…
S jinými věcmi bohužel nevím
Omezit sůl, kofein, ostré a tak. Případně se poptej v lékárně nebo bylinkářství, jestli nějaké bylinky jsou i na snížení tlaku… Ale abys je v těhotenství mohla…
Ahojky, taky jsem slysela hodne cesneku, mlecnych vyrobku, pit hodne vody a minimum soli a kofeinu.
Jsem ted vyčetla,že i lehký cvičení může pomoct snížit vysokej kr. tlak.Ale ne každej může cvičit.A potom minimum stresu.To ale v dnešní době jde těžko.
Mám za sebou preeklampsii s nutností ukončení tětohtenství SC ve 38 tt. Propuklo mi to naštěstí až takhle pozdě v těhotenství, ale už předtím jsem vykazovala hraniční tlak, který, bohužel, znepokojoval pouze mého obvodního lékaře
. Kdyby mi tenkrát na:,–(ili dopegyt, nebo Vasocardin, možná by to taky dopadlo jinak…ale co už, obě jsme zdravé ![]()
Za sebe radím pokud možno se nestresovat.
Pak brát léky přesně podle rozpisu a pokud nezaberou, domluvit se s dr na zvýšení dávek. Je to jen přechodný stav, takže se toho nebát.
V těhotenství je to soutěž hormonů vyvolaná placentou plodu, jistě nějaká odbornice s lékařskou aprobací vysvětlí lépe.
Ale za sebe můžu říct, že nic jiného, než léky efektivně nezaberou.
Domů koupit tonometr a měřit se a hlídat.
V TOMTO ČLÁNKU JE VŠE POCHOPITELNĚ POPSANÉ ![]()
http://www.rodina.cz/clanek5640.htm
Držím palce, ať nemusíš na ležáka a když jo, tak si z toho nic nedělej, hlavně, že budete pod dohledem ![]()
Ahojky,mě na hypertenzi radila por.asistentka levandulový olej…do aromalampy a každý den hezky inhalovat…samozřejmě krom Dopegytu,nesolení atd…Akorát sem to teda nestihla vyzkoušet,malej už to v bříšku nevydržel
takže záleží na Tobě…jsem teď taky těhu,TK zatím O.K.,ale víceméně počítám s tím,že to zase nestane a na tu levanduli se chystám!Držím pěsti,ať to zvládneš až do porodu v pohodičce doma! ![]()
Holky díky za rady,je přeci ještě snad brzo ve 32týdnu rodit
pohybu mám celkem dost,mám 5letého klučinu…takže asi vyhraje ta večerní dávka česneku. Po měření mám ráno tlak 120/80 a za pul hodiny než přejdu od jednoho lékaře na gyndu už mám 140/100. Děkuji,že mi držíte pěsti i já vám přeji hodně dobrého v těhu.
Ahoj!
Nejlépe - Zobat léky podle rozpisu ( pozor těhotné musí někdy Dopegyt i po 6 nebo 4 hodinách, po 8 bývá málo, po 12 k ničemu, a někdy i více tbl. najednou! - lékař by měl upravit dávkování podle Holtera).
Babské rady jsou tady k ničemu! Jediné co opravdu pomůže je úplný psychický klid ( opravdu žádný stres!) a omezit fyzickou námahu, maximálně odpočívat hl. na levém boku.
Když si tělo řekne, a ty máš pocit, že jsi unavená, tak si prostě lehni a rozhodně to nepřemáhej. Taky je vhodná doba na PN - teda pokud ještě nechci.
A vhodné je pořídit ssi tlakoměr domů a měřit si doma 3× denně a zapisovat. Jinak už jsi z nejhoršího venku - 32. týden už je docela dobrý ( i když v bříšku je miminku určitě lépe), takže jen hlídat, kdyby se něco dělo, tak hned do nemocnice.
Petit
Petit díky,myslím si, že jsem celkem klidná i když od začátku těhu to semnou je celkem jako na houpačce, nejdříve krvácení a hematon, pak 3měs.zvracení,pak špatný screning a podezření na Edward.a následně amnio a 3týdny čekání na výsledky,pak velké nachlazení a když už konečně bylo vše v pohodě a já se cítila jako ryba ve vodě,tak opět tlak… A to nemluvím o tom, že mám doma ještě 5letého čiperu. Ale jak píšeš,žádný stres…snažím se být nad věcí ono to vlastně ani jinak ted nejde,než jen doufat a být v klidu…to asi pomáhá více jak česnek a celodenní smrádeček ![]()
Ahojky,tak já bych asi s tim česnekem v těhu byla asi opatrná,přeci jenom to pro miminko není moc dobrý,já mám za sebou také preeklamsii,a 38 tt předčasné ukončení těhotenství,tlak vysoký 180/100 a hrozné stavy k tomu,nicméně vše dobře dopadlo jsme ted s prckem oba zdravý,nicméně chci říct že by bylo fakt dobrý si pořídit ten tlakoměr,a hlídat to,jinak pokud tě přeci jenom pošlou si jít lehnout do nemocnice,tak s tim nic nenaděláš,rozhodně je to lepší když jste oba pod dohledem,než aby to s tebou pak třeba doma seklo a bylo ti zle tak jako mě ![]()
Ahojky, mě vysoký tlak řešila tento týden doktorka. jsem ve 34tt a měla jsem 140/90, prý se do dá řešit pomocí nějakých léků ale mě doktorka řekla že pokud mi nesleze, také půjdu do nemocnice… naštěstí jsem ho měla včera i dnes nižší, takže nemám ani ty léky… moje doktorka posílá do nemocnice prý ze zkušenosti… ale pokud jsou nějaké léky pro těhulku na vysoký tlak určitě bych volila je… ![]()
Ahoj holky, chci se zeptat mela sem tlak 120/95 a premerili jsme podruhe a tlak 120/90. Myslite, ze je to ok? Vim, ze je daleko vyssi tlak, ale i tak mam z toho divny pocit, myslim ten spodni tlak
.
Mereno rtutovym tlakomerem.
Poznamka: nejsem tehotna.
Dekuji vsem za pripadne odpovedi ![]()