Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám dotaz… Jsem ve 26.t, s Rh negativním. Dnes mi sestra na gyndě oznámila, že se mi podle testu z min. týdne v krvi tvoří protilátky, proto je potřeba odebrání dalšího vzorku krve na potvrzení. Když jsem se zeptala, co by další pozitivní výsledek znamenal pro mě a hlavně pro dítě, nebyla mi schopná odpovědět a prý se sami ozvou. Gynekoložka má dovolenou, tak jsem z toho docela nervózní.
Napadá mě samozřejmě jako nejhorší předčasný porod…, ale nevíte např. o nějakých možnostech léčby apod?
Díky za rady… ![]()
sonia
většinou to neznamená nic - tvé dítě má zřejmě krev Rh plus - měla jsem to tak u obou dětí - po porodu dostaneš nějakou injekci, jinak se opravdu neboj
Ahoj sonia, nebuď vůbec nervózní. Nic to není. Stává se to, když je matka Rh negativní a otec Rh pozitivní a dítě zdědí Rh pozitivní po otci. Matce se pak mohou začít tvořit protilátky. Při prvním těhu to neznamená vůbec nic. „Komplikace“ (píšu schválně v závorce, protože v současnosti už k tomu nedochází) by mohly nastat až při druhém těhu, kdyby dítě bylo opět Rh pozitivní a matka by mu předala ty protilátky, které se jí vytvořily při tom prvním těhu. Pak by dítěti museli vyměnit krev. Nevím, jak to technicky provedou, ale přesně tento případ je můj manžel. Tchýně Rh-, manželova starší sestra Rh+, můj muž taky Rh+ a museli mu měnit krev.
My na tom byli stejně - já jsem Rh-. Po porodu jsem dostala injekci, aby se mi netvořily ty protilátky a aby další těhu mohlo proběhnout bez těchto „komplikací“.
Rozhodně se kvůli tomu neboj předčasného porodu, ani ničeho dalšího. Pro dítě to opravdu žádná hrozba není.
Přeji pohodové těhu, snadný porod a krááásné mateřství ![]()
U prvniho tehu by to nemelo nic znamenat, napisou ti to do prukazky a v porodnici po porodu dostanes injekci, aby se protilatky v dalsich tehu netvorily.
Myslim, ze u nas uz se to dava vsem matkam u kterych vidi krevni skupinu Rh negativni.
Ahoj holky, jsem pordruhé těhotená. Mám RH- a první mimčo mělo RH +. Po porodu jsem injekci dostala, od té doby ne. Teď jsem v 8tt a zapomněla jsem to s Dr. na poslední kontrole probrat. Kdy se při druhém těhu nabírají mají nabírat protilátky nebo píchat injekce? Díky.
@Martikov U druhého v tom samém případě, co máš ty, mi brali krev na protilátky ve 12. tt a v 28. tt. Teď jsem v 33. a nevím, jestli se pak ještě bere…
Ahoj holky, Jsem v11+3tt. Dnes mi doktorka sdělila, že mám pozitivní protilátky.. Já mám rh- a můj muž Rh+.. Mám strach protože jsem potratila s mužem 2× asi před 5 lety naposled miminko bylo cca v 8 týdnu.. Tak se bojím že teď se protilatky budou rychlejší než kdybych byla úplně poprvé těhotná.. Má s tím někdo prosím zkušenost? ![]()