Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den,
Nemate nekdo zkusenosti s vysokym krevnim tlakem a naslednem vyvolani porodu? Dnes jsem byla hospitalizovana na par hodin kvuli vysokemu tlaku 170/90, dostala jsem kapacku, leky a na uzivani dopegyt 3 krat jednu tabletku. Predtim jsem se s tlakem nelecila a do teto doby i v tehu nemela. Preeklampsie zjistena nebyla.krev i moc jsou ok
Jde mi o to ze jsem 39+2 na porod to pry nevypada a otoky nohou mam az ke stehnum. Nechaji me v tomto stavu prenaset? V patek mam termin a jsem zvedava co se bude pak dit.
Dekuju vsem za zkusenost
Měla jsem to také tak. Když vyšla negativně bílkovina tak se mě primář zeptal jestli chci porod vyvolat nebo jít domů a počkat si. Zvolila jsem vyvolání, protože už jsem toho měla tak akorát dost.
A to se vam stalo pri ukoncenem 40. tt? ze se vas zeptal… protoze me dneska primar rekl :,, no je skoda ukoncovat tehotenstvi kdyz vysla laborator v poradku a tlak se da korigovat lekami"… uz jsem z toho hotova, ty otoky jsou taky silene.
Ve 39.tt je byla 4dny hospitalizovana. Tlal 180/95 cela natelka bilkovina v moci takze preeklampsie. Byla js tam tro dny a pak jsem chodila na kontrolu co po st pa a vyvolavali mi porod presne 42t. Takze aso jak kde. dopegyt je brala 1-1-1 a pak po hospitaalizaci 2-2-2
Ahoj já měla tlak 140/90 hraniční bílkovinu v moči a v krvi kyselinu močovou takže preeklapsie na tu mě ale přišli až v porodnici celý těh jsem byla v pohodě.. byla jsem v nemocnici jen jeden den a druhý mě malou vyvolali byla jsem 38tt měla jsem prý ale porodní cesty připravený. Otoky jen trochu ale ke konci mě bylo dost špatně. Měla jsem dopegyt jen 1-0-1. Podle mě záleží hodně na špitále já rodila v Brně na Obilnáku a tam je to jak na běžícím páse.. jak jen to trochu jde mimi vyvolají. A pak šup hned pryč a další.. ![]()
Já měla vysoký tlak celé těhotenství. V 37 týdnu mě hospitalizovali už mě léky moc nezabírali. Byla jsem celá oteklá. Týden si mě tam nechali a pak vyvolali porod, já byla ráda, už mě z toho hrabalo. Teď bych si ho asi vyvolat nedala, na synovi to asi nechalo následky
![]()
Tak já měla otoky od 7. měsíce. 3 týdny před termínem na kontrole u gyndaře zjištěna bílkovina na 3 křížky. Odeslali mě do porodnice, kde mi už naměřili i vysoký tlak. Po lécích klesl. S porodem doktoři nespěchali. Druhý den ráno z krve zjistili, že mi selhávají játra a ledviny - akutní preeklampsie, výsledkem akutní císařský řez. Syn měl apgar skore 6-9-10. To není žádná katastrofa, ale bohužel už bylo asi pozdě, máme dítě s lehkou DMO - lehkým mentálním postižením. Syn měl smůlu, že se tehdy ještě běžně nedělal Dopler, jen ozvy. Takže za sebe radím radši nečekat. Komplikace můžou přijít rychle.
Ahojky Holky, mam tez uz asi treti den zvyseny tlak, pritom mi doktorka doporucila magnezium, beru 5 tablet denne mamagnerotu. Zjistila jsem ze nemuzu skoro nic delat, protoze se pohnu a tlak jde nahoru. Ted jsem volala k lekari a ten mi rekl at prijdu mam 149/86 a 94 pulsu, jenze jsem doma sama a je mi fakt blbe a tak nemam jak k nemu frcet, bojim se ze mi bude v aute blbe a jeste bych mohla havarovat, tak snad bude vse v poradku, pokud ne…budu muset na pohotovost az moje draha polovicka prijde, blbe je ze dela v elektrarne a neni na prijmu:-(
@pampelisatkoo Tak pokud je ti opravdu hodně blbě, můžeš si klidně i zavolat sanitku. Jinak taxi nebo nějaký soused. Manžel by se nedal sehnat v práci přes ústřednu nebo nadřízeného? Na doprovod člena rodiny k lékaři má nárok na propustku.
On, m pracuje v jaderne elektrarne, ted j emi malicko lip..premerila jsem si tlak a je to lepsi… pokud se to do hodnky nezmeni, tak vyrazim..
Ono je lepší raději třikrát zbytečně plašit, než jednou něco podcenit. Ale sama autem už bys raději jezdit neměla.