Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, poraďte…
Kamarádku vytopil soused na ní. Má zničené koberce, flekaté stěny, bude muset nechat strhnout lino, vylít podlahy a dát nové. Vodu měla i ve skříních, některý nábytek se rozkližuje…
Stejně tak strhnout tapety, dá nejspíš omítky.
Prostě škoda za spoustu tisíc.
Její pojišťovna ji přiznala 11000, zbytek že má chtít po byťáku, ale určitě přiznané peníze škodu nepokryjí.
Já ji radím, ať chce zbytek uhradit po majiteli bytu.
Máte s tím nějaké zkušenosti?
@danik píše:
Holky, poraďte…Kamarádku vytopil soused na ní. Má zničené koberce, flekaté stěny, bude muset nechat strhnout lino, vylít podlahy a dát nové. Vodu měla i ve skříních, některý nábytek se rozkližuje…
Máte s tím nějaké zkušenosti?
Stejně tak strhnout tapety, dá nejspíš omítky.
Prostě škoda za spoustu tisíc.
Její pojišťovna ji přiznala 11000, zbytek že má chtít po byťáku, ale určitě přiznané peníze škodu nepokryjí.
Já ji radím, ať chce zbytek uhradit po majiteli bytu.
majitel bytu není pojištěný?
jinak ty bys chtěla aby po tobě chtěl někdo zaplatit škodu kterou by třeba způsobila omylem tvoje pračka? mě by to teda hodně štvalo
Mně přijde logicke, že škody zaplatí ten, kdo je způsobil nebo jeho pojistka.
@Nafrněná píše:
jinak ty bys chtěla aby po tobě chtěl někdo zaplatit škodu kterou by třeba způsobila omylem tvoje pračka? mě by to teda hodně štvalo
Neštvalo by tě, kdyby ti někdo zničil všechno co máš a TEBE to stálo desítky tisíc a mohla by ses jen modlit, aby si na pračku příště dávali pozor? (proč taky, když jim nic nehrozí)
No tak každopádně kdyby to někdo udělal mě, tak bych škodu uhradit požadovala, a to celou. Z její pojistky by to podle mě vůbec nemělo jít, to měl platit soused buď ze své pojistky, nebo pokud nemá tak ze své kapsy
@Nafrněná tak to je trochu „mimo“ reakce nemyslis? Asi by každého naštvalo platit za to, že jsem sousedy vytopil a a oni chtějí náhradu skody. Ale je snad logicke, že po nich aspoň nějakou poměrnou částku (vzhledem k opotřebení) budou pozadovat. Obzvlast kdyz se jedna o relativne velkou skodu…
Taky si myslim, že by to mělo jít z jeho pojistky a né z tvojí ![]()
@Nafrněná píše:
A kdo to teda má zaplatit, ta pračka? Mě přijde logické, že majitel pračky zaplatí škodu, kterou způsobil(pokud nemá pojistku)
Proč to řeší pojišťovna kamarádky? To by měla platit pojišťovna souseda, ketrý škodu způsobil a pokud není pojištěný, tak ze své kapsy. Když jsem ještě bydlela v podnájmu s kamarádkou, rupla nám na pračce hadice, voda se dostala dvě patra pod nás, ale žádné extrémní škody, jako u kamarádky, každopádně škody sousedům hradila pojišťovna majitele našeho bytu, který teda pojištěný byl.
@Nafrněná píše:
A jak by ses cítila na straně poškozené? Musela bys prakticky zrekonstruovat celý byt - stěny, podlahy a ještě k tomu nakoupit nový nábytek a měla by sis to hradit ze své kapsy, když škodu způsobil někdo jiný? To bys naštvaná nebyla?
Přesně, jak je psáno, každý zodpovědný člověk má pojištěnou nemovitost, a součástí té pojistky bývá i pojištění škod způsobených ostatním. Pokud tedy soused žádné pojištění neměl, je mi líto, ale měl by se na škodách podílet, protože svou nedbalostí způsobil škodu.
@radkka píše:
Neštvalo by tě, kdyby ti někdo zničil všechno co máš a TEBE to stálo desítky tisíc a mohla by ses jen modlit, aby si na pračku příště dávali pozor? (proč taky, když jim nic nehrozí)
tak to je jasné, myslela jsem to tak, že by měla myslet na to že by jí to měla vyplatit jeho pojištovna a ne přímo on, pokud teda je pojištěný, no snad jo
@Nafrněná píše:
tak to je jasné, myslela jsem to tak, že by měla myslet na to že by jí to měla vyplatit jeho pojištovna a ne přímo on, pokud teda je pojištěný, no snad jo
A když nebude, tak mu to odpustíme?
@radkka píše:
A když nebude, tak mu to odpustíme?
nechytej mě za slovo, to je snad jasné, že někdo to zaplatit musí, reagovala jsem na úvodní příspěvek