Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak jsem zase pěkně vytočená
Včera mi přišlo už po druhý za rok vyúčtování od OZP.Doted jsem myslela,že chodí jen 1X ročně a to vždy k novému roku.Zatím co před půl rokem jsem jim džila 1080 kč,což je měsíční platba,plus nějaký penále,dnes,po půl roce po mě chtěj už 8 600 kč
a já nevím za co.Taulka je nepřehledná a navíc jsem absolutně nepochopila,proč si vybrali pár datumů s informací,kdo za mě zdr.poj.platil.Navíc nechápu jejich pojem osoba bez plátce-to jako že to neni zaplacený?Zdr.poj.platím pravidelně každý měs.-odchází mi trvalým příkazem v bance.Navíc v tom jejich dopise píšou,že od 1.1.2011 až doposud není plátce známý(od ledna mi platil úp,od červnasi platím sama).Došlo Vám taky některý vyúčtování ze zdr.poj.Přijde mi,že v tom maj pěknej bordel! ![]()
Rozhodne doporucuji to ihned zacit resit. Kazda zmena se musi hlasit. Nahlasila jsi, ze jsi OSVC nebo osoba bez zdanitelnych prijmu? A kde eviduji ty tve platby? Po tech bych teda patrala. Pokud ti vymerili penale muzes podat zadost o prominuti…
Já byla nemocná a ve 3 měs.zkušební době přišla o práci,nahlásila jsem se na úp,ale pojištovně jsem to nenahlásila,myslela jsem,že to udělá pracák
Nebo v tom jejich systému snad vidí,kdo jim ty peníze posílá,ne?A i kdyby to nevěděli,tak ty peníze musí mít,přece se jen tak někde neztratili.A to jim na zdr.poj.posílám už 2 nebo 3 měs.peníze i já,tudíž jsem naopak čekala přeplatek.O penále mi nejde,ty nejsou ani zatisícovku,ale kde vzali těch 8 500?Kde jsou ty peníze co jim posílá úp? ![]()
Musíš hlásit každou změnu…
Zajdi tam, nahlas, oni ty peníze pohledají a najdou.
Ale řeš to, už kvůli tomu penále.
No řešit to určitě budu.Celou noc jsem z toho nespala
Chystám se tam s tím dopisem hned v pondělí.Ale do tý doby budu pěkně nervozní a ani víkend si kvůli tomu pořádně neužiju ![]()
Pokud tam ty peníze někdo poslal, tak se najdou… Jen to raději vyřiď co nejdříve.
Taky jsme řešili potíže se zdr. pojištěním…
mahdalka píše:
Já byla nemocná a ve 3 měs.zkušební době přišla o práci,nahlásila jsem se na úp,ale pojištovně jsem to nenahlásila,myslela jsem,že to udělá pracákNebo v tom jejich systému snad vidí,kdo jim ty peníze posílá,ne?A i kdyby to nevěděli,tak ty peníze musí mít,přece se jen tak někde neztratili.A to jim na zdr.poj.posílám už 2 nebo 3 měs.peníze i já,tudíž jsem naopak čekala přeplatek.O penále mi nejde,ty nejsou ani zatisícovku,ale kde vzali těch 8 500?Kde jsou ty peníze co jim posílá úp?
UP jim za tebe žádné peníze neposílá, takže pokud si nenahlásila, že si na pracáku, tak ten dluh může být tím. Většinou to tedy UP hlásí za tebe, ale myslím, že to není jejich povinnost, tudíž to asi neudělali.
Ale neměl by být problém dohlásit to zpětně.
A ty si stále na UP? Nebo proč čekáš přeplatek?
Jj, pokud tam máš, že plátce není známý (myslím, že i to osoba bez plátce je stejné), tak tě v systému mají od posledního pláce odhlášenou (tedy po skončení zaměstnání tě zaměstnavatel odhlásil), ale už jsi se jim nepřihlásila. I když si platíš pojištění sama, tak se musíš jít přihlásit jako osoba bez zdanitelných příjmů, pokud tě nemají nahlášenou, tak asi platby od tebe nečekají, čili pro tebe nemají „vytvořený účet“, nedokáží došlé platby spárovat zrovna s tebou a na jejich účtu jim visí jako platby nespárované, bych si tipla, teda. Nikdy jsem OBZP nebyla.
I když tedy pokud jsi evidovaná na pracovním úřadu, tak za tebe platí pojištění stát, z jakého důvodu si platíš sama? Nicméně tedy i ten stát za tebe platí pouze tehdy, pokud jsi na zdravotní pojišťovně nahlášená jako osoba, za kterou je plátcem stát a pojišťovna si na základě toho platby po státu nárokuje.
Jinak nepanikař, taky jsem pojišťovně jeden čas vypadla ze systému. Na pobočce jsme si pak všechno vysvětlili, oni si udělali opravu v počítači a nic jsem neplatila.
No já jsem na úp hlášená doposud,ale od června platím poj.i já,jsem myslela jako abych tam měla nějakou finanční rezervu,no
To jsem asi udělala blbost,co.Ale v tom výpisu od nich ty moje platby evidovaný jsou.
V pá jsem byla u sestřenice,je účetní a v takových věcech se vyzná,já z tý jejich tabulky byla jelen a hlavně z těch jejich zkratek
Prej to vzniklo proto,že jsem jim nenahlásila,že jsem na úp.Tak jsem doma hned našla potvrzení z pracáku a zítra za nima osobně jedu,aby to dali dohromady a nějak ty platby spárovali.Podle mě bych tam měla mít ještě přeplatek.
Jojo, tak to bude tím, žes nenahlásila UP a žes jim něco začala posílat, to je každopádně zbytečné, dokud si na UP, ale nevím jakým způsobem se řeší vrazení.
Holky,tak dnes ráno jsem si přivstala a šla jsem na OZP.Vzala jsem sebou to potvrzení z úp,pani byla moc milá,zavolala někam na sekretariát,nadiktovala jim moje rč.a prej mi pošlou nový vyúčtování.A že prej tam budu mít i přeplatek
Jsem ráda,že to tak dopadlo.
Teď už má OZP online konto kam můžeš kouknout kdykoli a kdekoli a hned vidíš co na tebe kdo vykazuje:-)
No to je potřeba každou změnu hlásit. Zdravotní pojišťovna není holubník:-)