Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je velký problém když dítě ještě nesedí a postavuje se dřív? Kdy jste už dávali sporťák?
@Sedmikráskakrásná Můžeš dát sportak, ale jestli ještě nesedí, tak dej sportak do pozice, aby nesedel. Co se tyce stani a sedu-leze? Jak je dítě staré? Pokud peruje na kolinkach, popřípadě leze, tak si z toho i sedne přes sikmy sed a vypiluje to k dokonalosti.
Sporťák dávej maximálně do pololehu, dokud nesedí, tak ho do sedu nedávej.
Spousta deti se stavi driv, nez umi sedet. Kdyz to dela přirozeně, tak dobry, hlavne nepomahej, nedavej zadna choditka atd. Sportak muzes dat, ale nedavej ho uplne do sedu.
Mladší dcera se taky prvně postavila a rovný sed přišel az o 3t později. Sporťák jsem dávala, ale jak se píše výše, jen do pololehu, později tam jezdila vestoje než si pořádně sedla ![]()
Malej začal v 6 měsících kolena, stát v 8 měsících a sedět začal až v 10. Byl doslova neposeda. Chodili jsme v té době na konzultace po ukončené Vojtovce v 6m a řekla mi, že když to tak začal sám, tak je to v pohodě. Ve sporťáku začal byvat tak v 8m, protože v hluboké korbe bylo o hubu, když se mi chtěl stavět. Do těch 10m byl v polosedu ![]()