Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
lleennttiillkkaa píše:Gabrielaaa píše:11 tisíc je celkem dost, ale…Přijde něco navíc a jsi v háji. Dítě pujde do školky a hned máš placení navíc(školkovný, stravný, nějaký kroužek), co když budou chtít druhý dítě?
mě se zase zdá na měsíc pro rodinu 11000 celkem pěkný příjem, to my mít nebudeme…
Za poslední půlrok co řešíme tuhle situaci se mi celkem dost otevřeli oči a vím, že 11000 je na jednu stranu dost, ale na druhou…
No pronájem bytu se v hodně městech pohybuje okolo těch 13.000. Když budou čekat, až už nebudou chtít další dítě a to a tamto, tak jim pak už nikdo hypo nedá, protože na ni budou staří. Bydlení je základ, já bych do toho šla, výdaje domácnosti se vždy dají přizpůsobit, ale mít své bydlení je prostě to hlavní! ![]()
monikalysa píše:lleennttiillkkaa píše:No pronájem bytu se v hodně městech pohybuje okolo těch 13.000. Když budou čekat, až už nebudou chtít další dítě a to a tamto, tak jim pak už nikdo hypo nedá, protože na ni budou staří. Bydlení je základ, já bych do toho šla, výdaje domácnosti se vždy dají přizpůsobit, ale mít své bydlení je prostě to hlavní!Gabrielaaa píše:11 tisíc je celkem dost, ale…Přijde něco navíc a jsi v háji. Dítě pujde do školky a hned máš placení navíc(školkovný, stravný, nějaký kroužek), co když budou chtít druhý dítě?
mě se zase zdá na měsíc pro rodinu 11000 celkem pěkný příjem, to my mít nebudeme…
Za poslední půlrok co řešíme tuhle situaci se mi celkem dost otevřeli oči a vím, že 11000 je na jednu stranu dost, ale na druhou…
Ono také dost záleží na tom, na jak dlouho hypotéku chtějí a kolik peněz mají našetřeno - kolik budou potřebovat od banky…
Manžel jeden čas také uvažoval nad hypotékou. Potřeboval 2 miliony, a chtěli jsme to na 15 let. Říkali jsme si, že příjmy máme dost vysoké, tak by se to dalo zvládnout. Potom jsme se radili s hypotečním poradcem, a ten nám řekl, že minimální měsíční příjem musíme mít 70 tisíc
a dali by nám to minimálně na 20 let ![]()
Takže příjem 24 tisíc není zrovna moc. Fakt záleží na tom, kolik od banky potřebujete ![]()
Ale jinak tedy příležitost je to skvělá. Pokud se vám byt líbí, šla bych do toho. Teď už jen zkontaktovat nějakého poradce ![]()
to je blbost. já jsem si brala hypotéku 2,4 milionu na baráček při příjmu tehdy cca 35 tis. čistého. A to jsem byla samoživitelka (jeden puberťák) a bez alimentů a dali mi to naprosto na pohádku.
M
tterka píše:
Ono také dost záleží na tom, na jak dlouho hypotéku chtějí a kolik peněz mají našetřeno - kolik budou potřebovat od banky…Manžel jeden čas také uvažoval nad hypotékou. Potřeboval 2 miliony, a chtěli jsme to na 15 let. Říkali jsme si, že příjmy máme dost vysoké, tak by se to dalo zvládnout. Potom jsme se radili s hypotečním poradcem, a ten nám řekl, že minimální měsíční příjem musíme mít 70 tisíc
Ale jinak tedy příležitost je to skvělá. Pokud se vám byt líbí, šla bych do toho. Teď už jen zkontaktovat nějakého poradcea dali by nám to minimálně na 20 let
Takže příjem 24 tisíc není zrovna moc. Fakt záleží na tom, kolik od banky potřebujete
Chceme celou částku a svýho nemáme nic,když nám zůstanou peníze navíc,utratíme je např. za lepší jídlo ,za věci do pc a tak… poradkyně nám už řekla,že nám hypo dají,ale manžel si to najednou rozmyslel a nechce se trochu „omezit“. Tvrdí mi,že jsem blázen,že nikdo 13000 nedává,že kdyby to bylo 12,ještě by o tom uvažoval,ale tohle že je moc..
Necestujeme,nesportujeme ani nemáme žádné nákladné koníčky. Hypotéku chceme na 30 let.
Zakladatelko, my máme hypotéku, na kterou splácíme už dost málo peněz, ale celkové pravidelné výdaje máme měsíčně 16000 při celkovém příjmu 30000 a vycházíme jen tak tak. Každý měsíc se najde něco mimořádného, co je třeba koupit nebo zaplatit. Od nového roku nám navíc příjmy poklesnou celkem o další 4000
Máme jedno dítko ve školce a přesto máme v plánu další. Protože kdybych měla celý život čekat na víc peněz, tak bysme nikdy neměli ani vlastní bydlení, ani děti. Takže za mě: pokud se vám investice zdá být výhodná, byt se vám líbí a je za přijatelný peníz, jděte do toho. Pokud není v nějaké lokalitě, kde se nemoitosti špatně prodávají, kdybyste se ho náhodou museli nedejbože zbavit.
My jsme s přítelem měli také hypotéku, ale převedli jsme ji. částka se pořád navyšovala a my byli nakonec úplně na té nejvyšší hranici (cca 12 000 měsíčně) + pravidelné poplatky. Když se do toho dostali nějaké nedoplatky atp., měli jsme co dělat, abychom to vše bez stresu zvládli. Byla to hypotéka za byt. (1 200 000 kč) Když jsme se potom o tom bavili, říkali jsme, že bychom do hypotéky šli pouze v případě, pokud by se jednalo o baráček.
No, celkově žít na dluh je špatné, ale v dnešní době to jinak ani nejde. Teď platíme nájem, máme více peněz, ale není to naše no… Nežijeme ale s pocitem, že jsme mínusoví milionáři
. Máme půjčku akorát 50 000 a to bohatě stačí.
Nikdy nemůžeš vědět vlastně, jestli budeš mít za deset let práci, jak na tom budeš se zdravotním stavem atp. Je to těžké rozhodování na dlouhou dobu dopředu. Těžko radit.
Ahoj já bych s 11 tis vyšla
,nebála bych se toho,ale zaleží na ás jaký máte standart, kolik tam měsíčně spotřebujete peněz bez nájmu atd.
Anonymní píše:
Chceme celou částku a svýho nemáme nic,když nám zůstanou peníze navíc,utratíme je např. za lepší jídlo ,za věci do pc a tak… poradkyně nám už řekla,že nám hypo dají,ale manžel si to najednou rozmyslel a nechce se trochu „omezit“. Tvrdí mi,že jsem blázen,že nikdo 13000 nedává,že kdyby to bylo 12,ještě by o tom uvažoval,ale tohle že je moc..Necestujeme,nesportujeme ani nemáme žádné nákladné koníčky. Hypotéku chceme na 30 let.
Pokud jste doposud nic neušetřili a jste zvyklý žít se svými příjmy,tak bych do hypotéky nešla.Uskromnit se měsíčně o tolik peněz je náročný-hlavně po psychický stránce.
Začala bych jinak.třeba na rok si „zahrála“ že máte hypotéku,vše co plánuješ platit bych dávala na stranu,nekompromisně,nesahla bych na to ani v nejvyšší nouzi.Ani kdyby manžel onemocněl a měl malou nemocenskou,ani když přijde nedoplatek za elektriku…prostě dokázat si,že bez těch peněz dokážete opravdu vystačit.Ono něco jiného je myslet si to a nemít to ozkoušené a druhá věc,že můžete říct,že to opravdu zvládáte.
Příjmy naší rodiny jsou okolo 45tis a lidi kolem si myslí,že máme jak prasata v žitě.Skutečnost je poněkud jiná.Teď čekáme druhý dítě a upřímně kdybych věděla,že jsme na tom tak „krizove“ tak bych do něho nesla
Muž je optimista a vše pro něj je fajn,cítí se jako zivitel rodiny a neřekl na rovinu,že to není žádná sláva.Teď musim jít na dva roky na mateřskou,pak dám děti do školky a i když budu platit měsíčně skolku 6-7tis,tak se mi vyplatí být v práci.Jinak bychom to nezvládli.
platíme 10 tis nájem,před vánoci neplanovane odešlo auto,který nebylo doplaceny a my si koupili nový a teď splacime čtvrt milionu rozkouskovanych na 3 úvěry a banka zamítla konsolidaci úvěrů,já jsem na rodičovský,starám se ještě o bratra v pubertě,moje poplatky včetně úvěru z dřívějška jsou 4500,dítě vyjde měsíčně na 3000,platíme rodinnou pojistku a spoření pro malou nějaký 2000,jednou měsíčně dáme výlet,restauraci,kino,a další a další výdaje spojené s domácností a i přes ty příjmy to máme od výplaty k výplatě.
Takže vyssi příjmy neznamenají lepší život. Za tři roky máme úvěry z krku,já budu pracovat,děti budou ve státní školce bez skolkovneho a pak budeme mít těch 25tis měsíčně k dobru a pak chceme tu hypotéku a zase budou dluhy,z toho se člověk snad nikdy nevylize
Je to malo 11tsic.Pokud nevis jestli budes mit praci je to malo.Jako z manzeloveho platu Vam zustane 4tisice.A kdyz nebudes mit praci tak jste v haji.Pokud by tech 11bylo z manzelova platu tak jo.A spolihat se na vetsi plat a misto je nesmysl v dnesni dobe t enaopak muzou vyhodit.Takze ja bych do toho nesla.
I 11 tisic je malo.Nezapomen kde mas obleceni ,boty jidlo atd.Pokud nemate jeste jeden prijem tak bych do toho nesla.A uz vubec ne bez rezervy.
Anonymní píše:
jenže za pár let budou byty dražší a už si na ně nesáhneme
Pokud ted nemate rezervu jakoze jsi to nekdy psala tak bych nesla.Mimochodem kamaradka chtela 100% hypoteky a rekli ji ze 100% ji nedaji.
Byty sice budou nejspis drazsi ale pokud nemate rezervu a nemate nic a vis ze za dva roky koncis na Rd a nemas misto a z manzeloveho platu Vam zustavaji 4tisice tak je to nesmysl.A nebo si praci najdi uz ted taky reseni.
Anonymní píše:
Chceme celou částku a svýho nemáme nic,když nám zůstanou peníze navíc,utratíme je např. za lepší jídlo ,za věci do pc a tak… poradkyně nám už řekla,že nám hypo dají,ale manžel si to najednou rozmyslel a nechce se trochu „omezit“. Tvrdí mi,že jsem blázen,že nikdo 13000 nedává,že kdyby to bylo 12,ještě by o tom uvažoval,ale tohle že je moc..Necestujeme,nesportujeme ani nemáme žádné nákladné koníčky. Hypotéku chceme na 30 let.
Anonymní- manžel je blázen, když si myslí že 13.000 i se službama je moc… My máme hypo měsíčně 12.500,–, el. 2.500,– v zimě za 14.000,– uhlí za 7.000,– dřevo a 21.000,– ročně pojistka na dům a životka… Takže platíme mnohem více…
kattkka píše:
Je to malo 11tsic.Pokud nevis jestli budes mit praci je to malo.Jako z manzeloveho platu Vam zustane 4tisice.A kdyz nebudes mit praci tak jste v haji.Pokud by tech 11bylo z manzelova platu tak jo.A spolihat se na vetsi plat a misto je nesmysl v dnesni dobe t enaopak muzou vyhodit.Takze ja bych do toho nesla.
I 11 tisic je malo.Nezapomen kde mas obleceni ,boty jidlo atd.Pokud nemate jeste jeden prijem tak bych do toho nesla.A uz vubec ne bez rezervy.
No 11.000,– je pro rodinu s 1 dítětem až až… My měsíčně dáme do jídla a to vaříme denně asi 8.000,– pro 3 dospělý a 1 13tileté dítě… Takže 11.000 je fakt dost, když nejsou nároční.