Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
PetiteFillette píše:
Zakladatelko, my máme hypotéku, na kterou splácíme už dost málo peněz, ale celkové pravidelné výdaje máme měsíčně 16000 při celkovém příjmu 30000 a vycházíme jen tak tak. Každý měsíc se najde něco mimořádného, co je třeba koupit nebo zaplatit. Od nového roku nám navíc příjmy poklesnou celkem o další 4000Máme jedno dítko ve školce a přesto máme v plánu další. Protože kdybych měla celý život čekat na víc peněz, tak bysme nikdy neměli ani vlastní bydlení, ani děti. Takže za mě: pokud se vám investice zdá být výhodná, byt se vám líbí a je za přijatelný peníz, jděte do toho. Pokud není v nějaké lokalitě, kde se nemoitosti špatně prodávají, kdybyste se ho náhodou museli nedejbože zbavit.
Přesně tak ![]()
Tak já se musím přidat s názorem…já bych ve vašem případě do půjčky nešla, ale zase se říká, že risk je zisk. Ovšem představa hypotéky na 30let, kdy musíte dávat 13tisíc měsíčně mi přijde jako sebevražda. S tím zbytkem (tuším, že to bylo něco málo přes 11tisíc) toho moc neuděláte. Kor když se opravdu vyskytne něco nečekaného. A spoléhat se na to, že tvůj manžel dostane přidáno? stejně tak dobře může dostat výpověď, může se stát prostě ledas co. Řešíme teď něco podobného, ale bydlíme ve svém a chceme si brát půjčku na opravu. Už ale nějaké půjčky (překlenovací úvěry u stavebek) máme, které jsme si brali na začátku manželství a u každé nám ještě bude tak 3 roky trvat doplacení. Hypotéku jsme si vzít nemohli a nemůžeme (dům není jen náš).
Vyloženě se musím smát větě co napsala Miarei: „Příjmy naší rodiny jsou okolo 45tis a lidi kolem si myslí,že máme jak prasata v žitě.Skutečnost je poněkud jiná.“
Je to jako bych to psala já
. My máme příjmy 47tis. a některé měsíce jsem ráda, že vůbec vyndeme
(je tedy fakt, že máme stanovený nějaký limit a 15tis.dáváme bokem-spoříme). Měsíčně musíme zaplatit 17000Kč (přes to nejede vlak) no a pak máme tři děti, běžné výdaje za domácnost (drogerie, jídlo, benzín,..), nějak extra si nevyskakujeme. V kině, na večeři,..jsme už nebyli ani nepamatuji. Píši si teď veškeré výdaje a míň jak pod 15tisíc se prostě nemůžu dostat. Vždy se vyskytne něco nečekaného a musíme platit. Jen od ledna nám kleklo auto, domovní daň, odešla pračka,..takže skoro vždy se naskytne nečekaný výdaj. Je tedy pravda, že ten zbytek šetříme, ale chtěli by jsme si vzít tu půjčku, která by nám vyšla na 7800měsíčně a já mám strach, aby se něco nepokazilo, nebyl velký výdaj, aby jsme neonemocněli, protože co by bylo pak? šli by jste v našem případě do půjčky? nemám jen zbytečný strach?
místo je to fajn,hned vedle je obchodní centrum v blízkosti škola,školka,nové dětské řiště,byt vypadá opravdu úžasně… Manželovi teda vadí,že v té čtvrti žije pár romů,ale to vymyslel jako další výmluvu…
nejdříve chtěl,aby nám zůstávalo minimálně 10 000,když jsem mu to sečetla a ukázala mu,že jo,tak vymyslel romy a nakonec na mě řval,že jsem se já píp pitomá upnula na hezkej předělanej byt a chovám se jako malý děcko…
sám ale moc dobře ví,že cena to je hodně hezká ![]()
kattkka píše:
Anonymni a ted bydlite v cem??
v podnájmu-přízemí (hrozná zima od sklepa)
Anonymní píše:
přeji hezký večer a prosím o radu,vyhlédli jsme si byt (1 250 000kč) chceme si na něj brát hypotéku,splátky vycházejí na nějakých 6000 Kč + 7000 pojištění,energie a fond oprav, manžel bere 17000,často i víc,když jsou přesčasy a já mám mateřskou 7600 ještě dva roky (bohužel po ní nemám jisté místo) často nám nějakou korunu dají babičky nebo rodiče (měsíčně cca 3000-vím,že na to se nemůžeme spoléhat). Myslíte,že z toho můžeme vyžít a máme do hypotéky jít,nebo ne (ale potom už budou byty dražší a budeme platit víc,navíc tenhle byt je komplet po rekonstrukci a na to jak vypadá je opravdu za dobrý peníze) ??? předem děkuju za odpovědi
Nesla bych do toho. Mit to napnuty, clovek nikdy nevi - nezamestnanost, dlouhodoba nemoc…i kdyz ja celkove pro hypoteky nejsem.
Na druhou stranku jako nedivim se manzelovi ze po Tobe vystartoval.Co kdyz ho vyhodi? Co kdyz po RD nebudes mit praci tak z ceho budete zit??
Dle meho si uvedomil ze nemate rezervu a ze jako z 4tisic nevyzijete.Protoze RD ti skonci a co pak??
Takze dva roky bych tvorila rezervu,pak sla do prace a pak to resila.Mimochodem byty budou porad.Pak na nej dosahnete taky rozhodne budes mit plat vyssi jak 7600
.
tasa píše:Anonymní píše:Nesla bych do toho. Mit to napnuty, clovek nikdy nevi - nezamestnanost, dlouhodoba nemoc…i kdyz ja celkove pro hypoteky nejsem.
přeji hezký večer a prosím o radu,vyhlédli jsme si byt (1 250 000kč) chceme si na něj brát hypotéku,splátky vycházejí na nějakých 6000 Kč + 7000 pojištění,energie a fond oprav, manžel bere 17000,často i víc,když jsou přesčasy a já mám mateřskou 7600 ještě dva roky (bohužel po ní nemám jisté místo) často nám nějakou korunu dají babičky nebo rodiče (měsíčně cca 3000-vím,že na to se nemůžeme spoléhat). Myslíte,že z toho můžeme vyžít a máme do hypotéky jít,nebo ne (ale potom už budou byty dražší a budeme platit víc,navíc tenhle byt je komplet po rekonstrukci a na to jak vypadá je opravdu za dobrý peníze) ??? předem děkuju za odpovědi
hypoteka je jediny co schvaluju.Krom toho ze ji mame taky.Tak hypoteky schvaluju.jine pujcky ne ty jsou nesmyslne.
Máme hypotéku 80% na 1.100.000 kombinovanou s úvěrem ze stavebka na 400.000. Hypotéka je na 30 let, stavebko máme na 7 let. Celkové příjmy byli 38tis.KČ, pak jsem otěhotněla, zůstala na mateřské, takže jsme klesli, zato ale zase chlapovi přidali v práci, takže v současné době máme příjmy cca 42tis.KČ. Měsíční výdaje jsou 15tis. - hypotéka, stavebko, elektřina, plyn a fond oprav. Máme našetřeno na půl roku dopředu, máme další peníze v podílových fondech a pojistkách a každý měsíc se dále šetří. Zvládáme to bez problémů, ale to jen díky mému partnerovi, který opravdu ušetřit dokáže, je zodpovědný a ví, že mít našetřeno je nezbytnost. Bez nějakých rezerv bych do toho asi nešla. Kdyby jsi měla po RD jistou práci, tak ano, ale pokud jsi bez práce, o RP přijdete a co pak? My například víme, že to zvládáme i bez těch „mých peněz“. Každopádně bych to v klidu probrala, všechna pro a proti, sehnala si třeba i vhodného poradce a vidělo by se. Ono zase investovat do vlastního bydlení, kdy na důchod budete mít splaceno a v dnešní době pak kde bydlet, je na druhou stranu totiž k nezaplacení.
Anonymní píše:
Máme hypotéku 80% na 1.100.000 kombinovanou s úvěrem ze stavebka na 400.000. Hypotéka je na 30 let, stavebko máme na 7 let. Celkové příjmy byli 38tis.KČ, pak jsem otěhotněla, zůstala na mateřské, takže jsme klesli, zato ale zase chlapovi přidali v práci, takže v současné době máme příjmy cca 42tis.KČ. Měsíční výdaje jsou 15tis. - hypotéka, stavebko, elektřina, plyn a fond oprav. Máme našetřeno na půl roku dopředu, máme další peníze v podílových fondech a pojistkách a každý měsíc se dále šetří. Zvládáme to bez problémů, ale to jen díky mému partnerovi, který opravdu ušetřit dokáže, je zodpovědný a ví, že mít našetřeno je nezbytnost. Bez nějakých rezerv bych do toho asi nešla. Kdyby jsi měla po RD jistou práci, tak ano, ale pokud jsi bez práce, o RP přijdete a co pak? My například víme, že to zvládáme i bez těch „mých peněz“. Každopádně bych to v klidu probrala, všechna pro a proti, sehnala si třeba i vhodného poradce a vidělo by se. Ono zase investovat do vlastního bydlení, kdy na důchod budete mít splaceno a v dnešní době pak kde bydlet, je na druhou stranu totiž k nezaplacení.
Tak tak zvladneme bez tech mych penez.Sice uz ted stresuju a to mam trictvrte roku. Ale i tak.
pokud doted nemate nasetrene zadne rezervy, tak bych do toho nesla. a 100% hypoteka je strasne nevyhodna a tak o 2% vyssi urok, coz na 30letech udela hrozne moc. navic po fixaci se splatka muze zvysit (coz v dnesni dobe kdy jsou uroky na nejnizsi hranici je dost pravdepodobne).
my ted mame prijmy cca 50tis, ale jdu na materskou a pri rodicaku budem mit 32tis. a byt + hypo mame 19tis.. takze nam zbyde cca 12tis se kteryma pocitam vyzit, ale mam rezervy na stavebkach..
takze za me je to hloupost zatim, setrete a uvidite, ze casem se podobny super byt najde znova ![]()
A jinak bych se teda taky přikláněla k holkám a začala šetřit. Zkrátka odkládat třeba nějakou dobu peníze na stranu a pak by se vidělo, tak to zvládáte nebo ne. Jak už bylo řečeno - představit si to, se třeba uskromnit je hrozně jednoduché, ale realita pak bývá poněkud jiná. A za ty dva roky už určitě budeš mít i ty práci a hned to bude zase jiné.
Tak mi to máme tak, že přítel kupoval byt na sebe, děti nemáme, takže se bral jeho plat a jeho životní náklady: plat má v průměru kolem 19 000. Já ještě studuju a od rodičů měsíčně dostávám 4000, pak si ještě přivydělávám, ale to je tak nepravidelně a není to jisté, dělá to něco kolem dvou tisíc měsíčně. Úvěry jsme si braly dva, jelikož jsme neměli žádný vlastní peníze, protože jsme museli doplatit půjčku na auto. Od Lišky máme 1 300 000 a 250 000 u GE (jinde nám to nechtěli vzít, i když nám finanční poradce slíbil, že to vyjde). Celkově splácíme 12 000 cca 8 let, pak to klesne na 8000 na 6 let a pak to bude už něco kolem šesti na 14 let. Celkově splácíme 28 let. K tomu platíme ještě zálohy na byt+fond oprav 3700. Pak nějaký to pojištění, telefony, internet atd…a vychází to na cca 18500, takže v podstatě celá přítelovo výplata včudu. Z toho co mi dávaj rodiče se pokryje jídlo a benzín. A z toho co si přivydělávám a co přítel dostane jednou ročně zůčtování daně (10000) a prémie (asi taky 10000), tak z toho kupujem nový věci a tak. Zvládnout se to dá. Byt jsme kupovali jelikož byl kompletně předělaný a za výbornou cenu, navíc bych měla za rok pracovat, takže se to zvládne. Kdyby něco tak mám rodiče, zatim mi vždycky pomohli. V nájmu jsme platili téměř stejný peníze, myslim si, že je lepší to cpát do svýho a když člověk furt na něco čeká, tak nic nemá. Mě je 20, přítelovi 23, tak to aspoň bude brzo splacený.
Anonymní píše:
Tak mi to máme tak, že přítel kupoval byt na sebe, děti nemáme, takže se bral jeho plat a jeho životní náklady: plat má v průměru kolem 19 000. Já ještě studuju a od rodičů měsíčně dostávám 4000, pak si ještě přivydělávám, ale to je tak nepravidelně a není to jisté, dělá to něco kolem dvou tisíc měsíčně. Úvěry jsme si braly dva, jelikož jsme neměli žádný vlastní peníze, protože jsme museli doplatit půjčku na auto. Od Lišky máme 1 300 000 a 250 000 u GE (jinde nám to nechtěli vzít, i když nám finanční poradce slíbil, že to vyjde). Celkově splácíme 12 000 cca 8 let, pak to klesne na 8000 na 6 let a pak to bude už něco kolem šesti na 14 let. Celkově splácíme 28 let. K tomu platíme ještě zálohy na byt+fond oprav 3700. Pak nějaký to pojištění, telefony, internet atd…a vychází to na cca 18500, takže v podstatě celá přítelovo výplata včudu. Z toho co mi dávaj rodiče se pokryje jídlo a benzín. A z toho co si přivydělávám a co přítel dostane jednou ročně zůčtování daně (10000) a prémie (asi taky 10000), tak z toho kupujem nový věci a tak. Zvládnout se to dá. Byt jsme kupovali jelikož byl kompletně předělaný a za výbornou cenu, navíc bych měla za rok pracovat, takže se to zvládne. Kdyby něco tak mám rodiče, zatim mi vždycky pomohli. V nájmu jsme platili téměř stejný peníze, myslim si, že je lepší to cpát do svýho a když člověk furt na něco čeká, tak nic nemá. Mě je 20, přítelovi 23, tak to aspoň bude brzo splacený.
Jenomze nemate deti.Bez deti je to jine.
Ahojky ,myslim,ze z 11 000 se da kralovsky vyzit
,ja bych do hypo na domecek sla hned
,ale o tom ze by na domacnost zbylo 11 000 si muzu nechat zdat
,zatim vychazim s rodicakem 7 600 a to mame dvojcata,takze musim vsechno kupovat dvakrat
a i z tehle pidi castky se mi dari mit rezervu
.Ale je zas pravda,ze jsme nenarocni a casto (asi 2× tydne) donese obed babicka,obcas naky mlsek pro holcicky…
. Ja osobne to vidim,tak,ze hned jak se vratim do prace berem hypo a zaciname stavet ( i na nam skonci hypoteka ne tenhle byt,) Uz cekame na jeden pozemek,ktery je bohuzel v exekuci
a mi se tak libil
.Jinak zakl. mi trosku prijde ze se muzicek nechce vzdat sveho komfortu
..... ![]()