Vyžijeme?

Anonymní
25.5.11 22:30

vyžijeme?

přeji hezký večer a prosím o radu,vyhlédli jsme si byt (1 250 000kč) chceme si na něj brát hypotéku,splátky vycházejí na nějakých 6000 Kč + 7000 pojištění,energie a fond oprav, manžel bere 17000,často i víc,když jsou přesčasy a já mám mateřskou 7600 ještě dva roky (bohužel po ní nemám jisté místo :-( ) často nám nějakou korunu dají babičky nebo rodiče (měsíčně cca 3000-vím,že na to se nemůžeme spoléhat). Myslíte,že z toho můžeme vyžít a máme do hypotéky jít,nebo ne (ale potom už budou byty dražší a budeme platit víc,navíc tenhle byt je komplet po rekonstrukci a na to jak vypadá je opravdu za dobrý peníze) ??? předem děkuju za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13046
25.5.11 22:35

to máte rozhodně dohromady víc jak většina lidí a podle mého byste měly vyjít úplně s přehledem, ale nznám vaše standardy, nároky atd.. to si musíte rozmyslet samy, jestli vám zbytek peněz bude stačit.. místo v práci nemáme asi jisté nikdo a nikdy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
25.5.11 22:40

Příjmy máte 24600kč(nepočítám to od rodičů)
Hypotéka + poplatky jsou 13 000. TZN zbývat vím bude 11600. Musíš počítat s tím, že poplatky za elektřinu, vodu a teplo se v rpůměru každý rok zvyšují, takže za 5 let to už těch 6000 být nemusí. Co když ty nebudeš mít po RD místo? Nebo manžel nedejbože přijde o práci? Počítáte s dalším dítětem?
Mě osobně to přijde dost napnutý.
Vím co řešíte, řešíme teďka to samý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
25.5.11 22:41

mě se zase zdá na měsíc pro rodinu 11000 celkem pěkný příjem, to my mít nebudeme… 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27264
25.5.11 22:51
Gabrielaaa píše:
mě se zase zdá na měsíc pro rodinu 11000 celkem pěkný příjem, to my mít nebudeme… 8-o

11 tisíc je celkem dost, ale…Přijde něco navíc a jsi v háji. Dítě pujde do školky a hned máš placení navíc(školkovný, stravný, nějaký kroužek), co když budou chtít druhý dítě?
Za poslední půlrok co řešíme tuhle situaci se mi celkem dost otevřeli oči a vím, že 11000 je na jednu stranu dost, ale na druhou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.11 22:52
lleennttiillkkaa píše:
Hypotéka + poplatky jsou 13 000. TZN zbývat vím bude 11600. Musíš počítat s tím, že poplatky za elektřinu, vodu a teplo se v rpůměru každý rok zvyšují, takže za 5 let to už těch 6000 být nemusí. Co když ty nebudeš mít po RD místo? Nebo manžel nedejbože přijde o práci? Počítáte s dalším dítětem?
Vím co řešíte, řešíme teďka to samý.

za 5 let bude mít manžel víc peněz,možná o něco málo,ale doufáme že se dostane na vyšší místo… a další díte vzhledem k hypo zatím neplánujeme..

• Citovat
  • Upravit
27264
25.5.11 22:53
Anonymní píše:
lleennttiillkkaa píše:
Vím co řešíte, řešíme teďka to samý.
za 5 let bude mít manžel víc peněz,možná o něco málo,ale doufáme že se dostane na vyšší místo… a další díte vzhledem k hypo zatím neplánujeme..

o tom jestli bude mít víc peněz můžeš mluvit, až když je bude mít na výplatní pásce a účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.5.11 23:01

Asi záleží jestli máte ještě nějaké ostatní výdaje a jaké máte nároky celkově. Určitě se s tím vyjít dá. Jen si spočítejte kolik platíte teď a kolik vám zbývá, na víc peněz se zvýká lehce opačně je to o dost horší. My máme asi třikrát vyšší výdaje než plánujete vy a asi třikrát vyšší příjmy, máme tři děti a občas máme co dělat nedej bože když přijdou nějaké nedoplatky, ale zvládat to musíme přeci nepřijdem o barák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
25.5.11 23:16

ahoj zakladatelko,osobně jsem z takových věcí posera, počkala bych až by jsem měla taky práci, ono se může stát cokoliv, nedejbože manžel s úrazem, a jak to poplatíte potom :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
eMaminka
25.5.11 23:43
lleennttiillkkaa píše:
Gabrielaaa píše:
mě se zase zdá na měsíc pro rodinu 11000 celkem pěkný příjem, to my mít nebudeme… 8-o
11 tisíc je celkem dost, ale…Přijde něco navíc a jsi v háji. Dítě pujde do školky a hned máš placení navíc(školkovný, stravný, nějaký kroužek), co když budou chtít druhý dítě?
Za poslední půlrok co řešíme tuhle situaci se mi celkem dost otevřeli oči a vím, že 11000 je na jednu stranu dost, ale na druhou…

zakladatelko klid.. s vyhlídkama, že příjde něco navíc a že najednou nebude a pod. se žít nedá.. může být hůř, může být líp… pokud jste oba zdraví, ruce máte obě, nebála bych se do něčeho takového jít, rezervu máte hezkou… i když poklesne dá se uskromnit a vyjít uplně v pohodě… :wink:

• Citovat
  • Upravit
1452
25.5.11 23:55

nebo mne ještě napadá zkusit šetřit po dobu co ty budeš doma :think: když budete 13000 šetřit 2roky, našetříte 312000, když by vám čistě teoreticky rodiče přispívali 3000 po tu dobu, udělá to 72000, dohromady naspoříte 384000, než nastoupíš do práce. Mně to příjde jako hezký základ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
26.5.11 00:38

No ja nevim, myslim, ze i ted platite nejaky najem a poplatky, tak ta hypoteka uz je asi jen detail. Mate ty penize davat do podnajmu nebo o par tisic vic na vlastni bydleni? Ja razim nazor, ze nema cenu porad na neco cekat a bat se „co kdyby co kdyby“. „Co kdyby“ skutecne nastalo, tak to budu resit, az to nastane, protoze to take nastat nemusi, ze. Kdyby slo do tuheho, tak i pres hypoteku je byt stale obchodovatelny a situace resitelna a je velka sance, ze na nem jeste vydelate, ze. Ziju v US a tady se to nejak neresi. Ted jsou penize na barak/byt, tak se to koupi a kdyz za 5 let nebudou, tak se to da vzdy prodat a jit do podnajmu nebo koupit neco skromnejsiho. Takze za mne „ano, jdete do toho“ :) , pokud vis, ze s 11.000,– vystacite TED. Co bude potom, to holt bude potom. I tak bych doporucila vytvorit nejake rezervy na nejake fin. vykyvy. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bin
465
26.5.11 00:48

určitě jsem kdysi žuila v napjatějším rozpočtu a vždycky se to nějak zvládnout dá. já každopádně vždy hleděla na to, abychom měli někde na vedlejším účtě něco ulito…a nemusí to být jen běžně našetřený peníze…ale měli jsme třeba stavební spoření, životní pojištění, penziní…kde vždycky je nějaká pěkná částka, která může zalepit ten případný prů.er. pokud nic takovýho nemáte…zkuste si vzít tu hypotéku vyšší…jestli to lze nějak skoulet s bankou jakože na vybavení a prostě tu rezervu mít…člověku se hned líp dejchá, když ví, že bude mít třeba na půl roku na splátky. v nejhorším bych se domluvila s tou rodinou…když vám přispívají, ať to posílají na nějaký ten účet, na který nebudete chodit, k vánocům, k svátkům, k narozeninám…žádný dárky, ale spořte nám tam na horší časy…držím pěsti :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
26.5.11 05:52

Zakladatelko-nenapsala jsi další informace.Kolik peněz z vlastních zdrojů máte na byt-jak vysoká bude hypotéka.Zda to co píšeš je cena bytu,nebo výše hypotéky.A jakou máte finanční rezervu.To jsou aspekty,které jsou důležité.A zda vám banka takovou hypotéku s uvedenými příjmy dá.
Zda třeba to co vám nyní dají rodiče šetříte,nebo zda jste si zkusili třeba půl roku nebo rok vyžít s těmi 11 tisíci co plánujete,že vám zbydou měsíčně.
Jinak je to indiv.-někdo z té částky vyžije dobře,jiný možná trochu ušetří,ale pro někoho je to málo.Záleží co od života čekáte,jaké jsou zájmy,zda hodně cestujete…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.11 07:12

upřímně, naší rodině by tato částka v současné době nestačila. ale jsme dost „rozežraní“ a užíváme si - kina, výlety, úklid domácnosti atd. ale pokud vám tyto peníze nyní stačí na živobytí, tak proč ne. osobně si myslím, že zadlužení se kvůli bytu je ten nejrozumnější dluh. a určitě je potřeba mít bokem nějaké peníze v záloze. ale jinak, jestli vyžijete, si můžeš nejlépe odpovědět sama - klidně si měsíc dělej přehled rodinných výdajů a uvidíš, jak na tom jste. tady vám nikdo do detailu do peněženky nevidí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel