Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@blorchi, nemám chuť se tímhle stylem štěkat.
Ano, napsala jsem „kočárek? Pro čtyřleté dítě?“… a myslela jsem tím přesně to, co jsi napsala. Tj. „Panebože, co je to za nápad?“
Nevidím na tom nic špatného - bydlím v Praze a představa, že zdravé čtyřleté dítě neujde vzdálenost od hl. nádr. k Benettonu (tj. cca 1 km z kopce) je pro mne dost sci-fi. Krom toho, neujde-li takhle minimální trasu, pravděpodobně bych ho tam vůbec nebrala - nepovažuju čtyřleté dítě za mimino, které můžu v kočárku libovolně přesouvat, kamkoli mně se to zrovna hodí. Můj syn (a kdysi ani dcera) by se tímto způsobem v žádném případě šoupat nenechali a nespokojenost by dali hooodně důrazně najevo. V tomhle věku už považuju za dost podstatné brát v potaz fyzické možnosti dětí a dělat výlety s ohledem na to, co zvládnou.
Nicméně - jak jsem psala - nikoho nepřesvědčuju, nikomu ten názor nevnucuju a naprosto respektuju, že to někdo - včetně Tebe - vidí jinak (své děti zná každý nejlíp a každý musí vědět, na jaký režim a na jaké aktivity jsou zvyklé). A stejně, jako to respektuju já, ocenila bych, abys dělala totéž… a přestala se hloupě a zbytečně navážet.
@BohunkaP Ja se ale nestekam. Jen reaguji na tvuj prispevek ![]()
Nechapu proc se ti nelibi jiny nazor, ja ten tvuj respektuji, jen si nemyslim, ze byl vhodny. Prece nemuzes vedet, jak dlouhou trasu dite ujde pred tim, nez se dostanou tam kam chteji. Znovu ti jen rikam, ze jsou deti, ktere proste kocarek i ve ctyrech letech potrebuji. Ty se zbytecne rozcilujes, opravdu nemas duvod, ty mas nazor ja take, tak to prosim respektuj Bohunko
![]()
ps: Nestekam.
@blorchi píše:
ty mas nazor ja take, tak to prosim respektuj Bohunko![]()
Respektuji jiné názory - včetně toho Tvého. Ale nemám ráda, když se do mne někdo naváží způsobem, jakým to děláš Ty na předchozí stránce, tj. bez konkrétních a věcných argumentů (mimochodem - konkrétní a věcný argument je například to, že mne nezajímá, kolik toho dítě ujde předtím, než se vydá na trasu Hl. nádr.-Benetton… protože zakladatelka výslovně napsala „chtěla jsem jít z nádru na Václavák k Benettonu, to mi beztak neujde“… na což jsem reagovala. Tuto trasu zdravé čtyřleté dítě ujde, není to ani kilometr z kopce. Tečka).
Měj si svůj názor, stejně jako my všechny tady - a máš-li připomínky k názorům ostatních, napiš je věcně… a ne urážlivým stylem „to je zase názor“.
Čtyřletému bych kočár nebrala, v Praze je spousta možností, jak se někam přiblížit MHD, dá se sednout někam na zmrzku a odpočinout… V tomto věku se dá i dobře motivovat a „oblbnout“ hledáním něčeho apod., co ho po cestě zabaví.
Zúčastnila jsem se několika diskuzí, kde jsem si musela obhajovat, že vozím 2,5leté dítě v kočáře, protože není chodec a naše běžná trasa činí cca 5 km a proto si také neodpustím pokleslou čelist nad tím, že by (pravděpodobně zdravé) čtyřleté dítě nemělo dojít z hlaváku na Václavák. Náš čtytřletý chodí těch 5 km běžně - i když zpátky to bývá s kecama, jelikož zapáleným chodcem není stále. Ale ujde. Kdybych ho měla vozit v kočáře pokaždé, když mi řekne, že už nemůže, neudělal by krok
(většinou mi toto sděluje asi 10 m od baráku, poněvadž ségra se veze / nese
)
Přestože z mého pohledu je kočárek pro tak velké dítko už - obecně vzato - docela zbytečný, tak bych možná v tomto případě udělala výjimku a pokud si výlet chceš užít, vzala bych ho. Pokud syn málo ujde a rád se vozí, bude to pro tebe jednodušší, s kámoškou na sebe budete mít víc času, užijete si to v klidu.
Syn neměl nárok jezdit, měl mladší ségru a ta jeho kočár, ale popravdě, ještě nedávno jsem je v krizové situaci nacpala do kočáru oba, bylo to pro mne fakt jednodušší.
Příspěvek upraven 29.07.13 v 01:51
Muj nejstarsi jeste ani ctyri roky nema a nedovedu si teda vubec predstavit ho vozit v kocaru
A ten mladsi dvoulety sedel naposledy v kocaru asi pred pul rokem, takze me by vubec ani nenapadlo kocar brat, no nicmene znam i lidi, co vozi ctyrletaky v kocaru, takze udelej co ti vyhovuje… ![]()
@blorchi píše:
Kočárek? Pro čtyřleté ditě?![]()
![]()
Neprijde mi to jako vhodna odpoved. Spise - paneboze!!!jak je tohle mozne!!
Staci ti tato formulace?![]()
Ano i nektere ctyrlete deti potrebuji kocarek na delsi trasu.
Né že bych se do toho chtěla plést, ale Bohunka píše o zdravých dětech - takže myslím, že se čílíš zbytečně… Myslím si, že zdravé čtyřleté dítě by ten kilometr opravdu ujít mělo. Pokud jdou z hlaváku, předpokládám, že předtím budou sedět ve vlaku, nevím, možná ne
A kilometr u mě není delší trasa… Ovšem v dnešní době zjevně pro mnoho lidí ano, jinak by tahle diskuze asi ani nevznikla ![]()
@eldarka golfky bych klidne vzala, zvlast pokud toho chces okouknout vic a nepojimas to cele jako vylet pro maleho. Ono courani centrem v davu turistu v techhle vedrech muze dite unavit a znudit mnohem driv, nez tura po horach, navsteva zoo, nebo nejaky jiny pro dite atraktivni program. sama jsem neridicka z Prahy a MHD pouzivam casto a i deti jsou zvykle chodit az dost. V tomto pripade bych byla pro golfky, mohou Vam pomoci. Kamaradky co
by radily nebrat, mam taky. Samy kocar nepouzivaji, ale casto proto, ze deti z mista na misto transportuji autem. Neznaji svizele navratu MHD a podobne.
Ja ve ctyrech letech usl dvanact kilometru. Moji neter ve 4,5 letech jeci po sto metrech. Nektere deti jsou zvykle chodit, jine znaji leda auto zaparkovane co nejbliz u vchodu. Kazdy ma jiny zivotni styl, verim, ze existuji i deti, ktere tuto trasu neujdou - nebo u toho udelaji prisernou scenu. Sama musis vedet, na co ma, a podle toho se rozhodnout.
Za mě rozhodně ano - vzala. Když bylo neteřince 3,5 přijeli za mnou na návštěvu. Horká Praha a courání po Praze ji zmordovalo natolik, že nechtěla chodit a usnula nám např. na lavičce v náruči a pak jsme ji spící nesli do metra. Mimo tuto příhodu pravidelně usínala v metru. Nedošli jsme kolikrát kam jsme chtěli. Courání po Praze (ještě když je vedro) je přeci jenom pro nezvyklého jedince dost únavné. A co teprv pro malinké děti. Takže pokud ho nevezmeš, připrav se, že zvládnete možná ani polovinu toho, co si náplánujete. První den možná, ale v další dny to už bude pravděpodobně horší. Každé dítě je samozřejmně jiné, nechci se nikoho dotknout ![]()
@eldarka - golfky bych vzala. Jako nechapu, co je na tom tak trestuhodneho, udelat diteti pohodly
. To jestli nekdo ma dite, ktere v tom kocaru stejne nepojede, no tak ho nevezme. Ja jezdila do centra Prahy s klukem, mela jsem auto na parkovisti zaplacene na dve hidiny( vic v kuse nejde) a golfky jsem taky mela. Tu vzdalenost by taky usel, ale uz bych mela davno auto na odtahovce, protoze do toho casu by jsme se nevesli. Ale kazdeho vec. Nemam rada ty tabulkove nazory. ![]()