Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bramburka81 A jsme u toho zásadního problému, který jsem zmínila v počátku příspěvku.
Něco jiného je jet autem a něco jiného je jet veřejnou dopravou. Pokud bych jela (nejen) do Prahy, tak pojedu brzy ráno a vracet se budu večer.
@-Evka- píše:
@bramburka81 A jsme u toho zásadního problému, který jsem zmínila v počátku příspěvku.
Něco jiného je jet autem a něco jiného je jet veřejnou dopravou. Pokud bych jela (nejen) do Prahy, tak pojedu brzy ráno a vracet se budu večer.
Tak zakl. píše, že jede ze Zábřehu, takže záleží, v kolik se bude vracet. Pokud v pět, tak by to moje děti vydržely a spaly by potom ve vlaku/autě. Pokud v osm, tak by to asi taky vydržely, ale byly by unavené. Každý zná svoje dítě nejlíp
.
Ja myslim, ze je to jednoduche. Ja bych kocar nebrala, ale zakladatelce bych doporucila ho vzit. Jeji dite evidentne zvykle chodit neni, neprijde mi rozumne zacit nacvikem v rozpalene Praze.
Ja chodila v 5ti letech 50km pochody
, to je zase opacny extrem. Prezila jsem
.
Vy používáte ve 4 letech kočár??? mám doma stejně starého kluka a kočár neviděl už skoro 2 roky!!! neumím si představit tahat takové dítě v kočáru.
Nechapu proc mluvite o nemocnych detech, ja je nikde nezminila. Vzhledem k tomu ze Bohunka ma na me pifku, nebudu se dale vmesovat do debaty. Ona nazor stejne nezmeni, ikdyby ten druhej mel pravdu, coz ma. Bohunko hezky den
![]()
Ja mam detio dve, druhej byl od roku a pul bez kocaru.Ujde bez problemu. Ale pokud by mel ctyri a jedeme do jineho mesta, kde nebudu presne vedet kde vsude pujdeme, ano golfky vezmu. Pro klid muj i jeho. ![]()
@tamata píše:
Mě tyhle rvačky ohledně kočáru, plínek a dudlíku bavíBy mě zajímalo, jestli když vyjedete za hranice, tak jestli tam omdlíváte šokem, když tam běžně takhle velký dítě sedí v kočáru, spokojené si dudlá a z tepláků mu čouhá plína
Zakladatelko dítě znáš nejlíp. I dospělý jsou lemry líný a na celodenním výletě poposedávají, tak musíš vědět, jestli to potřebuje i tvoje dítě. A zbytečně ho asi tahat nebudeš, protože to kdyžtak využiješ jako odkladiště věcí
Tak ono je spis zarazejici, ze se na to nekdo vubec pta, prece se nerozhodne az podle toho, co ji tu kdo napise, ne? ![]()
@tamata píše:
Mě tyhle rvačky ohledně kočáru, plínek a dudlíku bavíBy mě zajímalo, jestli když vyjedete za hranice, tak jestli tam omdlíváte šokem, když tam běžně takhle velký dítě sedí v kočáru, spokojené si dudlá a z tepláků mu čouhá plína
Tak ono to tak taky uplne neni. Ve 4 letech tady (UK) deti v kocare nevidam, ani s plinou, ani s dudlikem. Jako jo, je to tu oproti CR mirne zpozdene, ale o tolik ne. V CR mi prijde, ze je snaha odplinovat dite tak mezi 1-2 roky, tady pred 2. rokem obvykle nikdo nezacina, bezne odplinovani je mezi 2-3 roky. Kocar bych rekla to same. Zrovna minuly tyden tu byla HealthVisitor a ptala se me, jak je na tom dcera (2r8m) s plinou. Byla spokojena, kdyz jsem rekla, ze je bez. Pokud by byla v pline, tak by mi vysvetlila, jak je dulezity nacvik na nocnik a ze bych se na to mela zamerit. Treba ve 3,5 letech je plina urcite „divna“ i tady. Ve trech letech tu deti v kocare byvaji (v CR uz asi ne, co?), ale ve 4 ne.
Dudliky moc nezkoumam, ale ve 4 se tu chodi do skoly a u zadneho synova spoluzaka jsem dudlik nikdy nevidela
.
@neumisa píše:
Nedojde-li čtyřleté dítě z Hlavního na Václavák, je někde problém…
na to se ale nikdo neptal…
@tamata píše:
Zakladatelko dítě znáš nejlíp. I dospělý jsou lemry líný a na celodenním výletě poposedávají, tak musíš vědět, jestli to potřebuje i tvoje dítě. A zbytečně ho asi tahat nebudeš, protože to kdyžtak využiješ jako odkladiště věcí
Já takovouhle pravděpodobně anglickou rodinku potkala v pražský zoo před 14 dny, a ten pohled fakt nic moc
asi 4letá slečna, jen triko a plíni, v puse dudlíka, a rozvalovala se v kočáru
a podle toho jak si v kočáře dělala pohodlí, a jak mluvila s rodiči, tak evidentně to byla zdravá holčička
Nejdřív bych se dohodla s kamarádkou na programu a podle toho se zařídila. Pokud chcete celý den trajdat po celý Praze, vzala bych kočár klidně i pro 4leťáka. Pokud chcete uzpůsobit program dětem, tzn. prokládat chůzi lavičkou, cukrárnou, atd., není důvod pro kočár, to si pak jenom musíš umět zpacifikovat líný dítě. Nebo pokud má jedna z vás manducu, může mladší na chvíli do manducy, starší si odpočine v kočáře, nebo skejt, jestli máte, přidělejte. My máme tříletou a 20m a dali jsme Petřín bez kočárku, lanovkou nahoru, pěšky přes zahrady, bludiště, pěšky dolů, na tramvaj, asi dvě stanice a šup do auta. Zabralo to celé odpoledne. Takže vždycky se dá vymyslet hezký výlet s ohledem na děti a kočáru netřeba.
@slavuska1 Tak v těhle soudech bejvám dost opatrná
Já bych třeba z pětiminutového pozorování dítě s PMR nebo autismem nejspíš nepoznala, zvlášť když by mělo světlou chvilku. A taky si mohla vidět extra velkou dvouleťačku ![]()
@kotyk tak já netvrdím, že na 100pro byla zdravá, ale plynně s rodiči mluvila, ukazovala zvířátka, smála se..na 2 leťačku by mluvila teda hodně dobře. teda mluvila anglicky, takže jsem všemu nerozuměla, ale každopádně mluvila plynule. a muela by být teda doně přeroslá, mě přišla minimálně na ty 4 ![]()