Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vždyť to tam píšu, stalo se mi hodně špatných věcí v životě i v dětství a do těch futer jsem bouchla, protože to ve mě občas dost vře a pak se nastavu i kvůli prkotine a nedokazu se s tím normálně vypořádat
Začít s nějaký fyzicky náročným sportem založeným na výbušné síle, ne na vytrvalost. Plus je k tomu fajn přidat třeba aikido a nebo jiné asijské bojové umění, kde se s tou energií člověk učí pracovat cíleně.
Tím že vztek proměníš na fyzickou zátěž, tak s ním uděláš přesně to, k čemu byl evolučně vyvinutý a ulevíš si. Nezmění se zdroj frustrace, ale nebudeš zaplavená tou emocí.
Začít se učit vztek ventilovat a učit se všimnout si frustrace co nejdřív a konstruktivně ji řešit. To je na dlouho a nejspíš to bude vyžadovat psychoterapii - spíš typu gestalt, než KBT.
A mrkni sem
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o anonym a chtěla bych se zeptat, jestli má někdo podobný problém- držím v sobě šílený vztek na všechno, na sebe, na lidí a nedokáží se s tím vypořádat, ale raděj než abych někomu ublizila, lidem, sobě, tak si to vyliju na věcech, do něčeho praštím, něco rozbiju, nedávno mi vztekem vystřelila ruka a jebla jsem do futer, že jsem ji měla červenou jak rak, nevím, co s tím, může to být nějaká porucha? V životě jsem lecos prožila i v dětství, dost skaredych věci, tak to je nejspíš spoustěč
Vztek je úplně normální zdravá emoce. Jen je potřeba se ji naučit vyjadřovat nedestruktivním způsobem tak, abys neubližovala sobě, druhým a nezničila zbytečně svůj nebo cizí majetek. Pořiď si pro začátek něco, do čeho bys mohla tlouct bez obav - polštář, plyšáka, boxovací pytel, možností je spousta.
Akorát svoji nezpracovanou minulost by sis měla ošetřit v terapii.
@Anonymní píše:
Vždyť to tam píšu, stalo se mi hodně špatných věcí v životě i v dětství a do těch futer jsem bouchla, protože to ve mě občas dost vře a pak se nastavu i kvůli prkotine a nedokazu se s tím normálně vypořádat
Jdi do terapie a neřeš to na veřejném internetovém fóru. Připojení k internetu evidentně máš, tak ti nic nebrání v tom, aby sis vyhledala pro sebe vhodného terapeuta.
@Anonymní píše:
Právě že nepíšeš, píšeš jen obecně „hodně spatneho“ atd. Mě zajímalo, zda dokážeš konkretne pojmenovat to pomyslné „proc“, pokud ano, zřejmě se ti povede to zvládnout sama, pokud ne, je potřeba se obrátit na terapeuta a jít do hloubky problému…
Ahoj, prosím o anonym a chtěla bych se zeptat, jestli má někdo podobný problém- držím v sobě šílený vztek na všechno, na sebe, na lidí a nedokáží se s tím vypořádat, ale raděj než abych někomu ublizila, lidem, sobě, tak si to vyliju na věcech, do něčeho praštím, něco rozbiju, nedávno mi vztekem vystřelila ruka a jebla jsem do futer, že jsem ji měla červenou jak rak, nevím, co s tím, může to být nějaká porucha? V životě jsem lecos prožila i v dětství, dost skaredych věci, tak to je nejspíš spoustěč