Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Elena1111 píše:
Takto to myšleno nebylo:-) předpokládám, že na gymplu jsi už měla jiné myšlení než jako pětiletá, ale je pravda, že i takoví lidé se najdou:-)
Jsi vedle jak ta jedle. To dite se v 5 letech uci nove veci zrovna jako my. To je bohuzel ten prezitek, ze s detmi se ma jednat z pozice sily. Jaky je rozdil v mysleni ditete a pubertaka??? Na gymplu jsoumpro tebe nove logarytmy a potrebujes tu problematiku poradne vysvetlit. Pro male dite je nove to, jak se ma chovat ve vztau k osttanim, uci se napodobou, prejima normy v chovani. I ono to potrebuje vysvetli, nazorne ukazat. Kdyz ho budes bit, co si vezme jako normu? Odpovez si sama ![]()
@brko píše:
Za logaritmy bych ti dala kopacku![]()
Fuuuj, soryyyyyyy
Ja, takova „cestinarka“ ![]()
@brko píše:
Ale to, ze sve dite odmitam bit prece neznamena, ze mu vse dovolim. To places na spatnem hrobe. Ale nelze se divit, ze biti deti povazujes za normu, do zivota si odnasime poznatky ze sveho detstvi. Pokud u vas byly fyz. tresty normalni, pak je za normalni povazujes i ty. Ale normalni nejsou.
Ono je tezke si priznat, ze ti tim vlastne rodice ublizili, nikdo nechce rict: napr"mamka mne davala na zadek a ji nesnasela za to ponizeni", protoze nechce byt nevdecne dite.
Ve chvili, kdy si priznas, ze tvi rodice necinili spravne ( tim nerikam, ze nejsi slusna, vychovana zena),kdyz jsi byla fyz. trestana, tak to bude prinosne nejen pro tebe, ale i pro tve pripadne deti.
I tuto variantu připouštím, avšak spíš to bylo většinou ze strany táty a k němu jsem pak měla daleko větší respekt než k mamce, jenže já na tom nevidím nic špatného, protože jsme opravdu tím byli vychování a bylo to max do sedmi let a jen v těch případech, kdy už jsme fakt hodně řádili, nechtěli spát, neposlouchali a ono to kupodivu vždy zabralo
na děti v dnešní době by to třeba nezabralo, já nevím…každopádně za to, kam jsem to dosud dotáhla vděčím jen a jen rodičům a musím říct, že se nemám vůbec špatně. Za to máme v rodině případ, kde se k tomu člověku od malička všichni chovali jak v bavlnce, no a co z něj vyrostlo, nemakačenko, drogově závislej, zadluženej člověk, bez vzdělání
@baccata Když se jen „tak“ vzteká, asi si vynucuje pozornost, ty pokračuj ve své činnosti a řekni k tomu pár slov, že až to doděláš, budete tvořit něco společně, třeba chceš uklízet, tak mu dej hadr do ručky a nech ho něco otírat, nenápadně připrav někde nějakou pomůcku k úklidu a požádej ho, aby ti to přinesl, prostě ho zapoj do své činnosti, vím bude to trvat mnohem déle. Něco si třeba může naložit na korbu auta a tobě to přivézt, nech ho třeba něco zamést, odnést do koše, podávat kolíčky… je x možností.
Ale nikdy neodcházej ty, spíš dítě odnes, nebo ho bafni za ruku a odveď do jiné místnosti, nebo pokojíčku a jasně mu řekni, že až se uklidní může za tebou přijít, že budeš potřebovat jeho pomoc. Nevím, kolik toho je tvé dítě schopno pochopit a jak čemu rozumí.
Jak píšeš, bude možná víc unavený, nevím kolik spinká dnes, ale únava u dětí se projevuje také vztekáním. Že se pokaká, no tak ho zkus postavit do vany, nebo mu prďku strč do umyvadla, evidentně se mu to v leže nelíbí…
Mé dítě čuně, tomu vůbec nevadilo, že má zahnojená i záda, no co už…
Kliku bych mu nechala vyzkoušet, prostě objavuje svět a zrovna potřebuje kliku, nebo mu tam postav nějaké štokrdle, ať si lomcuje, ale tak, aby se nezavřel, kdyby náhodou…
Pevné nervy, bude lépe. ![]()
Jen pro srovnani… fyzicke „tresty“/nasili ve vztahu muz a zena. Dosadte si dospely a dite… je to v poradku???
https://www.emimino.cz/…ankovani/18/
@baccata A co se prebalovani tyka. Maleho neprebaluju vleze co zacal lezt, vlastne mozna otacet, uz tebdy to bylo za pochodu. Tak homlroste pkstav nekam ke gauci/stolku, vraz mu pred nej auticko nebo traktor nebo co ho zajima a ukazujte si, kde ma kola, volant, kde sedimlan ridic… mezitim ho na dtojaka ktasne prebalis ![]()
@Rozárka78 píše:
Jen pro srovnani… fyzicke „tresty“/nasili ve vztahu muz a zena. Dosadte si dospely a dite… je to v poradku???
Vztah muž-žena a dospělý-dítě nemůžeš přece srovnávat. Dítě není malý dospělý.
@Margery píše:
není malý dospělý, ale pokud je normálně chápající, tak se to dá trošku srovnat. Pořád ten dospělý přistupuje z pozice síly k tomu slabšímu-dítěti, nejsem úplně neplácající matka, občas malá prostě dostane, ale fakt v minimu případů, stačí že se naučila že jsem důsledná a co řeknu tak udělám a věci po ní důsledně vyžaduju. Nechodí v poledne spát, ale po obědě máme rituál že jí pustím pohádky aby si trošku odpočinula. V okamžiku kdy má rozházené hračky po obyváku, stačí říct že pohádky budou ale až budou všechny hračky v pokojíčku a zatím se mi nestalo že by tak neučinila. Ono fakt záleží jak je to dítě vychovávané, s jakou důsledností od mala.
@Margery píše:
Neni maly dospely, presto k nemu muzes mit partnersky pristup, jak to ty sama urcite predpokladas ve vztahu se svym manzelem.
@brko píše:
Neni maly dospely, presto k nemu muzes mit partnersky pristup, jak to ty sama urcite predpokladas ve vztahu se svym manzelem.
K dítěti, aspon ke svému, nemám partnerský přístup, to by mě brzo převálcoval. Ale u poddajných dětí to je možná jinak, já mám negativistického, hyperaktivního, nespolupracujícího, tvrdohlavého kluka s poruchou porozumění
![]()
@Margery píše:
K dítěti, aspon ke svému, nemám partnerský přístup, to by mě brzo převálcoval. Ale u poddajných dětí to je možná jinak, já mám negativistického, hyperaktivního, nespolupracujícího, tvrdohlavého kluka s poruchou porozumění![]()
![]()
![]()
Pokud má poruchu porozumění, tím spíš nepochopi tzv výchovnou. Že je dítě malé neznamená že je hloupé. Má city, prožívá stejné emoce jako dospělý, jen je nedokáže adekvátně vyjádřit. A od toho jsme tady my, rodiče, abychom jeto naučili. Mně pomáhá představit si v té které situaci sebe.
@Rozárka78 píše:
@Margery píše:
K dítěti, aspon ke svému, nemám partnerský přístup, to by mě brzo převálcoval. Ale u poddajných dětí to je možná jinak, já mám negativistického, hyperaktivního, nespolupracujícího, tvrdohlavého kluka s poruchou porozumění![]()
![]()
![]()
No vidis a ja vychovavam autistu. Takze tento argument moc neberu. Poddajny muj syn neni, o sve dcerce ani nemluvim, prave probiha na max vytunene obdobi vzdoru ![]()
@Elena1111 Mě vždycky pobaví ten stesk nad ‚dnešními dětmi‘. To jsem slyšela už já jako malá, že ta dnešní mládež… a jak to a to za nás nebylo. Už Platón si stěžoval na mládež
Dnešní děti nejsou o nic drzejší, než jsme byli my. Nejsou o nic zlobivější, o nic vzdorovitější, nejsou ani méně chápavé nebo bez úcty. Co já potkám dospělých lidí, kteří neumí slušně pozdravit nebo podržet dveře ženě s kočárem. A to má být ta lépe vychovaná generace. Dnes je pouze jiné v tom, že hodně rodičů výchovu svých dětí ‚řeší‘, snaží se najít kompromis a s dětmi vycházet i bez fyzických trestů. A ne jako za nás. Neumíš, nerozumíš - plesk na zadek. Abych dceru trestala za to, že nechce chodit na nočník, tak by asi chodila modrá od hlavy až k patě. Ano, ještě ve 24 měsících nosí pleny. V životopise jsem si kolonky ‚Nosila pleny do…‘ ještě nevšimla. Tak předpokládám, že nebude mít újmu, pokud na to přijde sama třeba za měsíc nebo za půl roku. Snažíme se vychovávat bez tělesných trestů, i když na zadke už také dostala. Ale beru to čistě jako své selhání, dítě si z toho odneslo prd. Já jsem jako dítě dostala na zadek od táty 3×, a dodnes to beru jako křivdu a jeho selhání. Od mámy jednou facku a tu jsem si plně zasloužila ![]()
@kacka52 píše:
@Elena1111 Mě vždycky pobaví ten stesk nad ‚dnešními dětmi‘. To jsem slyšela už já jako malá, že ta dnešní mládež… a jak to a to za nás nebylo. Už Platón si stěžoval na mládežDnešní děti nejsou o nic drzejší, než jsme byli my. Nejsou o nic zlobivější, o nic vzdorovitější, nejsou ani méně chápavé nebo bez úcty. Co já potkám dospělých lidí, kteří neumí slušně pozdravit nebo podržet dveře ženě s kočárem. A to má být ta lépe vychovaná generace. Dnes je pouze jiné v tom, že hodně rodičů výchovu svých dětí ‚řeší‘, snaží se najít kompromis a s dětmi vycházet i bez fyzických trestů. A ne jako za nás. Neumíš, nerozumíš - plesk na zadek. Abych dceru trestala za to, že nechce chodit na nočník, tak by asi chodila modrá od hlavy až k patě. Ano, ještě ve 24 měsících nosí pleny. V životopise jsem si kolonky ‚Nosila pleny do…‘ ještě nevšimla. Tak předpokládám, že nebude mít újmu, pokud na to přijde sama třeba za měsíc nebo za půl roku. Snažíme se vychovávat bez tělesných trestů, i když na zadke už také dostala. Ale beru to čistě jako své selhání, dítě si z toho odneslo prd. Já jsem jako dítě dostala na zadek od táty 3×, a dodnes to beru jako křivdu a jeho selhání. Od mámy jednou facku a tu jsem si plně zasloužila
Pod to bych se mohla podepsat ![]()
Za logaritmy bych ti dala kopacku